УДАРНА ВЕСТ! Холивуд ће видети највећи злочин над Србима! ФИЛМ О ЈАСЕНОВЦУ КАНДИДАТ ЗА ОСКАРА

УДАРНА ВЕСТ! Холивуд ће видети највећи злочин над Србима! ФИЛМ О ЈАСЕНОВЦУ КАНДИДАТ ЗА ОСКАРА

1 децембра 2020

Филм „Дара из Јасеновца“ радили смо од срца, као и претходни, „Заспанку за војнике“. Важније од кандидатуре за Оскара је да смо добили холивудску дистрибуцију, каже за Спутњик сценаристкиња Наташа Дракулић.

Филм „Дара из Јасеновца“ редитеља Предрага Гаге Антонијевића у конкуренцији је за 93. награду „Оскар“ Америчке академије филмске уметности и науке, саопштио је Филмски центар Србије.На вест о томе сценаристкиња филма Наташа Дракулић за Спутњик каже да им много више значи што ће филм имати светску дистрибуцију.

„Од тренутка када смо добили прилику за светску дистрибуцију захваљујући ‘101 Студиос’, добили смо прилику да свет чује о свему што се дешавало у Јасеновцу. Кандидат са Оскара мени ништа не значи, нити било коме од чланова екипе. Радили смо од срца, бесплатно као и претходни филм ‘Заспанка за војнике’. Дивно је, красно, драго нам је због ове вести“, наглашава Дракулић.

Холивудска дистрибуција прилика да свет види Јасеновац

Снимана на основу аутентичних сведочанстава преживелих логораша, драма и први играни филм на тему логора Јасеновац, осврће се на период 1942. године када после велике усташко немачке офанзиве на Козари, локално становништво масовно завршава у концентрационим логорима.

Међу њима је и дванаестогодишња Дара са мајком и два брата. Дарину мајку и старијег брата убијају, а мисија њеног живота постаје да сачува живот млађег брата у нељудским условима где деца свакодневно умиру од болести и глади и где их сурово убијају.

Храбра емотивно снажна драма

Комисија која је одабрала филм „Дара из Јасеновца“ је оценила да је то емотивно снажна драма која се бави историјском траумом нудећи пре свега поштовање према жртвама.

„Тема је изузетно значајна, болна и трауматична, при чему је филм избегао замку да се поново пробуде авети прошлости, јер није стављен у политички дискурс. Трагичне околности нису предочене у контексту општег злочина, већ је трагедија персонализована. Злочин има своје име и презиме, тако да се филм не бави бројкама и општим местима, већ појединачним судбинама, стварајући на тај начин веома сугестивну слику трагедије која се догодила”, истакли су чланови комисије.

Комисија сматра да је била потребна велика храброст целокупне ауторске екипе да се прихвати тако деликатне теме.

„Ја сам у Хрватској оставила гробове. Кућу су ми палили три пута, па могу и четврти пут, а прете ми. Мени то више није важно. Од 1995. и Олује када сам избегла, изгубила сам све на овом свету, тако могу само да ми прекопају гробове људи који су ми у животу значили па нек то и раде“, каже Наташа Дракулић.

Највећи професионални и животни изазов

Редитељ Предраг Гага Антонијевић, који је тренутно у Лос Анђелесу, раније је за Спутњик истакао да је филм „Дара из Јасеновца“ његов највећи професионални и животни изазов.

„Све што сам до сада радио, али и од сад, мерим и мерићу тим филмом”, истакао је Антонијевић.

Редитељ остварења „Спасилац” и „Заспанка за војнике” истакао је и да су, радећи на филму, тражили начин како да све те смрти у Јасеновцу, а било их је много, прикажу тако да буде донекле гледљиво, до границе издржљивости публике.

„Мислим да смо нашли начин да то урадимо, да буде узбудљиво и емотивно и потресно. О могућим претераностима, нарочито графичким, веома смо водили рачуна, јер ту мора да постоји мера ствари. Мислим да смо пронашли естетику, захваљујући пре свега таленту глумаца, емоцији са којом су неке сцене одигране. Они су највише помогли да тих грозота видимо мање, а да их осетимо више и снажније“, нагласио је Антонијевић.

Свет треба да сазна о овом злочину

Да је прича о овом злочину нешто са чиме свет треба упознати, без обзира што је од јасеновачког ужаса прошло седам и по деценија, сматра и Добривоје Танасијевић – Дан Тана, члан Америчке академије филмске уметности и науке, који је на предлог Филмског центра Србије био у комисији која је одабрала остварење „Дара из Јасеновца” за српског кандидата за Оскара.

„Прошло је 75 година од ослобађања логора Јасеновац, од те трагедије која је заиста била светска. Док сам одрастао у Југославији, нисам је био свестан, зато што се то крило. Зато је веома важно да први играни филм на ову тему буде искрен. И ако се направи такав, искрен филм, урадићу све да помогнем у његовој дистрибуцији у свету“, рекао је раније за Спутњик Дан Тана, филмски продуцент.

Дистрибуција зависи од епидемије

У комисији, која је одбрала филм „Дара из Јасеновца“ били су и Мирослав Лекић (у име Удружења филмских уметника Србије), др Ивана Кроња и Тања Бошковић (по предлогу АФУН-а), Сандра Перовић (у име Управног одбора ФЦС-а), Дара Џокић (Удружење филмских глумаца Србије) и Дејан Луткић (по предлогу ФЦС-а).У главној улози девојчице Даре нашла се Биљана Чекић, а остале улоге најмлађих заробљеника поверене су Марку Пипићу, Николи Радуљу, Рајку Лукачу, Анђели Јањић, Ангелини Доцић, Луки, Јакову и Симону Шарановићу.

Водеће улоге у филму играју глумци из Републике Српске Ања Станић Илић, Златан Видовић, Николина Фригановић, Сандра Љубојевић, Жељко Еркић и Горан Јокић док су глумачку екипу из Србије чинили Марко Јанкетић, Игор Ђорђевић, Наташа Нинковић, Бојан Жировић, Јово Максић, Радослав Рале Миленковић, Вук Костић, Татјана Кецман, Петар Зекавица, Јелена Грујчић, Богдан Богдановић и многи други.

Филмска прича о страдању српске деце у усташким логорима НДХ током Другог светског рата требало је да има премијеру 22. октобра па је она одложена због пандемије.

Нови датум који се помиње је 22. април, на 76-годишњицу пробоја јасеновачких логораша, али све ће зависити, како каже Наташа Дракулић, од епидемиолошке ситуације.

(Спутњик)

KOMENTARI17 коментара

 1. Gardista says:

  Bravo, samo napred. Mali korak za pravoslavlje a veliki za Srbiju. Bravo

  • Ivana says:

   Hrvati su počinili nekoliko genocida nad Srbima i za sve prošli nekažnjeno. Radili su genocid nad Srbima još pod Austrougarskom pa I svetski pa drugi svetski pa zadnji kojeg oni zovu domovinski a mi Srbi genocid nad genocidima i nikome ništa nisu odgovarali. Samo zato šta iza njih stoji vatikan, papak i svi katolibani i keva nemačka. A iza nas Srba niko baš niko nije tražio odgovornost za srpski narod nad kojim je izvršen genocid a izdajnički vrh u Srbiji ne da da ispliva istina i da se o tome uopšte govori u okupiranoj Srbiji. Kamo li da taj izdajnički vrh to pitanje postavi u ujedinjenim nacijama i evropskoj uniji savremenom trećem rajhu. Nema ko izdajnik vučić sa svojom izdajničkom svitom.

   • Sloba says:

    Sami smo krivi, nismo vratili istom ili još većom odmazdom kad smo mogli ali bile su važnije fotelje i položaji.

 2. Aco says:

  Trebalo bi i o Jastrebarskom dečijem logoru u Hrvatskoj više da se govori ,piše i da se snimi...O tome se krilo i dandanas se krije. Nismo ni u školama učili a pobiše preko 44000 dece i beba . I to od tih ljudi sto su jih predhodno odvezli u logore a ostala deca sama a bebe oduzimali. Što je najgore nema podatka da su tu decu ikad odkopali i zabranili dostojno ...pošto su jih kao decu dušmana zakopavali po šumi i okolini izvan groblja. Bebe nosili po deset komada poredane na daski na klanje itd. Glavna bila častna sestra držala glave deci dok je ustaša klao. Ima Švedom jedna revočica sad žena preživel u Srbiji je još živi.

 3. Риста says:

  Пре свега, не могу Јасеноивац генерално да претстављају личне драме. Него у оквиру опште драме може да иде и понека лична драма по филмском сценарију, али избацити општу драму и трагедију која се КАО зна и види кроз једну лични драму, НИЈЕ ФИЛМ О ЈАСЕНОВЦУ И ГЕНОЦИДУ. Дакле, филм је снимљен онако како је цензор дозволио и то нема никакве везе са Јасеновцем, осим као са неким затвором и ништа више. У суштини, читајући шта пишу и сами изјављују о филму, филм је још једна, између многобројних врста, подвала да само прође под називом злочина али није филм о Јасеновцу. Овај филм ће геноцид у Јасеновцу ублажити, умањити и део је настојања Заоада да се то баци у запећак и временом избрише. "Трагичне околности нису предочене у контексту општег злочина, већ је трагедија персонализована." То је изјава за Западне медије а не за Српске. Кад се већ усуђују да овако причају, мислећи да нам не вређају здрав мозак, слободно су могли избацити успутна тумачења тумачења да је филм о Јасеновцу. Сдруге стране, ај нека снимају споредне ствари. Пре ће избрисати сећање на Јасеновац као геноцид над МИЛИОНОМ Срба а то и јесте циљ и Холивуда и ЦИЈЕ и Немачке и Хрвата. Данашњи Срби грабе и најмању сламку да би се прославили, сакривајући се иза неке истине која је сакривена и од њих самих. Дупло голо, гарант. Али кад већ нема друге, што не би снимали па нек нам се диве како су Хрвати убили Дару а следеће године ће Хрвати снимити како су Срби убили Клару по истом сценарију а муслимани ће ома убацити Фату. Овај филм НИЈЕ филм о Јасеновцу и неће ништа открити свету. Зато је и пуштен у Холивуд јер ће ускоро добити контру да ће нам све уши звечати. Увредили су ме као Србина. Срамота ме од овог лажног лажног ентузијазма и искрености иза којих се крије само аутошовинистичка амбиција и ништа више. Када неко спомене Холивуд и позитивне Србе, онда ома знам да ту нешто није како треба и да ће нам пресести. Дакле, режисери и глумци, ите смилим Богом. Незнате какво смеће правите од своје тешке историје. Уопште не схватате.

  • RASPUCHIN says:

   Размишљах , да ли да напишем коментар или не? Па рекох , ајд' да прочитам шта други мисле. Да , апсолутно сте у праву и то од првог до посљедњег слова. Једино не разумијем шта им то све треба? Па часније је отићи на село , на ђедовину , и чепркати по земљи него на овај начин бити корисни идиот. Како вријеме одмиче , бити сељак-пољопривредник је часније и племенитије занимање него било које друго а нарочито "умјетничко".

 4. Niki says:

  Napokon da svet vidi sta su ovi monstrumi radili,a nasi dragi i nikad prezaljeni komunisti su do dana danasnjeg ovo sakrivali.

 5. Gagi says:

  Bude se deca Srpska, mozda za nas postoji nada. Moja malenkost se neizmerno zahvaljuje svim ucesnicima i akterima u realizaciji ovog ostvarenja. Ostvarenje ovog filma nam pokazuje da su komunisticko-katolicki lanci raskovani i da je danas moguce uciniti nesto dobro za svoj narod. Ne bih da se puno zavaravamo, ovi nasi dusmani nemaju bas puno vremena da obracaju paznju na istorijsko-kulturna ostvarenja, njihov cilj je da nas ekonomski porobe, vec su to ucinili. Na taj nacin ce zadrzati dominantnu katolicku poziciju na nasem prostoru koja ce formirati svest ovog naroda - to se desava. Evropa zna, svi u svetu znaju sta se desavalo u Jasenovcu, isto kao sto znaju sta se desava na KiM. Ovima koji su sve to planirali nije potrebno objasnjenje u vidu filmskog ostvarenja da to shvate,znaju oni to vrlo dobro jer su to sami PLANIRALI. Ovaj film je odlican pokazatelj jedne istorijske situacije, podseca nase dusmane da nismo zaboravili njihov pokolj, bez obzira sto su nas sedamdeset godina sludjivali njihovim agentima koji su nas mentalno mucili da zboravimo ono sto nije moguce zaboraviti.

 6. Karital says:

  Morat će Hrvati,Crnogorci,Bošnjaci i Albanci izbaciti jednu dramu o zločinima srba na Kosovu,Albaniji,Sandžaku,ubijanje Crnogoraca, hrvatskih poslanika u skupštini.Neka svi vide o kakvim se zločincima radi.Usput, da Hrvati opravdaju Jasenovac i daru bubamaru.

  • Gagi says:

   Hajde ovako, sve te "narode" koje si pobrojao, Srbi su ugnjetavali i ubijali. Svi ti "narodi" su zapravo bili jedan Slovenski i Srpski narod.Kako je koji osvajac dolazio i pravio pokolj, tako su se slabi u nasem rodu priklanjali "jacima" da bi sacuvali ono najdragocenije sto imaju u svom zivotu , svoj porod. Svi ti koji nisu uzeli sablju i casno ginuli za svoju decu, prihvatili su okupatora za svog gospodara i njegove obicaje. Onda su ti "novoverci" druge (okupatorske) ideologije postajali najveci protivnici svoje krvi i genetike jer su dobro znali da im je to jedini put koji im je preostao u zivotu. Apsolutno nije moralno da nam "takvi" naslednici drze predavanja o moralu i prc, prc pricama o "ljudskim pravima" jer su to obicne prevarantske floskule. Ljagas Srbe zbog toga sto hoce da sacuvaju ono sto je njihovo, sto su stvorili svoju kucu vekovima unazad, kada je tvoj predak jos bio dostojanstven da sacuva svoje ime. Da su znali nasi pretci koga radjaju, sve bi to podavili, oni su bili jaki i mocni za razliku od danasnjih politickih manekena i pristalica okupatorskog lagodnog zivota. Prema tome,nemoj da pises svasta i ono sto ti padne na pamet, citaj malo detaljnije sta pisu ljudi na ovom portalu i pokusaj da nadjes sebe, mislim da za to neces imati snage ali, pokusaj. Shvatices jednog dana da Srbi imaju Bozju cesticu i da zivotni i nacionalni konvertiti samo mogu da laju. Svi ste vi postali od Svetog Save, ne od vaseg Pape koji vas je silom preveo na svoju stranu, mislim da je dosta, sam vidi gde si i sta si.

  • jovan says:

   Uporedjujes neuporedivo! Ti "novokomponovani narodi", su nastali kao otpad od Srba, ni jedan od tih nije postojao pre 200godina. Nikakve zlocine, nikakva ubijanja ustaskih poslanika( a poslanik je bio npr. Ante Pavelic), ne moze da se uporedi sa Jasenovcem, Jastrebarsko, ili ljudozderstvo shiptara na KiM, i dzihadista u Sarajevu i okolini Srebrenice. Nikakva antisrpska propaganda i lazi 1990-2020 ne moze sakriti istinu. Mada znam da ustasko-shiptarski lobi u BG medju srpske filmadzije bi rado snimio tvoju verziju. Ponudi im, "elita" redatelja-glumatala-piskarala drugosrbijanska" za sitnu kintu ce vrlo rado snimiti. Nema potrebe da se cimaju "novokomponavani narodi" na prostorima srpskim.

   • Karital says:

    Ajde Jovo ne p..i, kao ni ovaj iznad tebe.Sa svima ste u zavadi i nitko vas ne šiša jedan posto.Sa tim svojim filmovima niše nećete postići.Čitav svijet zna da ste počinili genocid u BiH u posljednjem ratu.Te floskule kako su svi nastali od Srba na ovim prostorima su priče za malu djecu.Čak ni svoje lovačke pse nemate kao Hrvati.Morali ste hrvatske pasmine koristiti da vam oplemenjuju balkanskog goniča, tako ste dobili trobojnog i žutog goniča koje svjetski kinološki savez ne priznaje kao vašu rasu.I to vam je dokaz tko je od koga nastao.Jedino vam preostaju kvazi historičari koje ste školovali u Beogradu a predstavljaju se za Hrvate, da pišu laži o nekakvim "branilovićima" od kojih je potekao Gjergj Kastrioti, albanski vojskovođa, borac protiv onih kojima su vaši plemeniti preci vjerno služili.Uzalud trošite pare na nekakve filmove čija radnja ne odgovara povijesnoj istini.

    • jovan says:

     Nisu vazni filmovi, ionako je holivud zabava za budale i maloumne! Vazna je istina. Istina je da su ustase(tzv. Hrvati) ubili preko milion Srba. Sam Hitlerov, prvi covek, poverenik za Balkan, u tvrdio da je prema izvestaju koje je on dobijao samo u Jasenovcu ubijeno 750 000Srba. Drugo, pogledaj popise u Dubrovniku, Crnoj Gori, Dalmaciji pre 1900. da li je bilo i jednog jedinog "hrvvata, crnogoraca, ili da neko govori hrvatskim jezikom?! Ti kao "novokomponovani" mozez i da p. i j.g., ali dzabe - sve vase lazi, propaganda i genocidi izlaze na videlo.

     • Karital says:

      Pa na tim područjima koje si nabrojio Jovane živjeli su Dukljani, davno prije od srba.Tamo vas nikada nije bilo do rascjepa krščanstva, kad ste uz pomoć Bizanta pokorili Duklju, a narod na silu sproveli u pravoslavlje.Svaka srušena crkvica u Crnogorskom primorju je katolička.Uzalud je angažman SPC i izvjesnog arheologa koji misli da je Indiana Jones, da lažiraju arheološke nalaze kad svi od Ulcinja do Prevlake znadu da je to područje katoličko.Svi pravi Crnogorci znadu da je tu bila Duklja, njihova prva domovina koju su Nemanjići uz pomoć Bizanta ognjem i mačem uništili.Nema potrebe da se toliko trudite (lažete).To više ne prolazi, nakon što ste pokazali pravo lice u devedesetima.

      • jovan says:

       Popis Dubrovnika i C.Gore jednako 100% Srbi, koji govore srpski jezik. Vera je katolicka i pravoslavna. Nesporno. Tek posle 1900. Vatikan i Austroijanci naredjuju da katolicki Srbi, pisu kao Hrvati. O okupiranim srpskimteritorija pod Rimljanima i drugim osvajacima koji su davali razna imena, ne treba trositi slova, jer Ilirima i ilirski jezik je srpski. To imamo i u XIX veku, i glupo je pobijati. Dixi.

      • Jovan Vladimir says:

       Prokleti Jezuito,mnogo lazes!DUKLJA je bila SRPSKA DRZAVA u 10 veku tako se tada zvala Crna Gora,posle u 12 veku zvala se ZETA. SRPSKI KRALJ JOVAN VLADIMIR je bio prvi Srpski vladar Svetitelj (976-1016)on je vladao drzavom koja se zvala DUKLJA. Ne postoji narod DUKLJANI! DUKLJA JE BILA SRPSKA DRZAVA! Cela teritorija Albanije je tada bila u okviru Srpske drzave Duklje(10 vek).

  • Cp6a says:

   Ха, ха, ха, па ви то стално и радите. Хиљаду би филмова радо направили са вашом "истином". Само је велики проблем што праве истине немате ни за једну секунду једног филма, а то гледаоци лако препознају. Кад хрвачићи толико скачу због овог филма, то му је одлична реклама. Нестрпљиво чекам ваше даље пиздење.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u