УДАРНА ВЕСТ! РЕПУБЛИКА СРПСКА ПРОГЛАШАВА НЕЗАВИСНОСТ!

УДАРНА ВЕСТ! РЕПУБЛИКА СРПСКА ПРОГЛАШАВА НЕЗАВИСНОСТ!

25 јануара 2019

Представници свих политичких парламентарних странака у Републици Српској потписали су заједничку изјаву у којој су упозорили да ће Народна скупштина донети одлуку о будућем статусу РС у случају да Уставни суд БиХ прихвати могућу апелацију СДА о промени назива Републике Српске. Одлуку Срба да не дозволе никакве игре са будућношћу Српске подржао је ХДЗ и Драган Човић. Да ли због српског јединства и подршке Хрвата лидер СДА Бакир Изетбеговић нагло је повукао ручну поручивши да та странка за сада одустаје од иницијативе за промену имена Републике Српске.

Подсетимо, Председавајући Председништва БиХ и лидер СНСД Милорад Додик изјавио је да Устав БиХ не дозвољава овакву врсту апелације, али да због ранијег понашања Уставног суда БиХ странке из РС изражавају потпуно неповерење према Уставном суду.– Ако апелација буде поднета биће то флагрантно кршење Дејтонског споразума, а онда ће Народна скупштина РС одржати седницу на којој ће се донети одлука о статусу РС и даљем деловању српских представника у БиХ – рекао је Додик.

Он је казао да РС не пристаје ни на каква условљавања и да његова странка неће преговарати са СДА о формирању власти на државном нивоу све док Изетбеговић не саопшти да не намерава поднети апелацију о промени назива Републике Српске.

Србе и Републику Српску подржао је председник ХДЗ БиХ Драган Човић. Он је поручио, коментаришући најаве СДА за подношење апелације Уставном суду БиХ о преиспитивању имена Републике Српске, како је име Република Српска уписана с тим именом од 1995. године и да иза отварања оваквог питања стоји неки други циљ.

Према његовом мишљењу, тај други циљ би могла бити нестабилност или отварање расправа између представника два народа.

– Не улазим у то шта је била идеја Бакира Изетбеговића, али имам обичај рећи – нема бољег патриотизма од уставног у БиХ. Бојим се да је ово један од потеза које смо имали више пута, попут мобилизовања бошњачких странака око ревизије тужбе, иако смо знали да је то завршен чин, прича око Пељешког моста и слично. Штитити БиХ морамо, али то треба бити заједничка потреба свих политичких легитимних представника који су изабрани на изборима и наћи ћемо решења за сва питања. Ако је то само хир једног појединца или једне политике, бојим се да ће сваки завршити на сличан начин као до сада. Имамо штету, а то је неповерење које јача – казао је Човић.

Чим је сазнао да су Срби јединствени у одбрани Српске, али и заб подршку кооју је РС добила од лидера Хрвата и ХДЗ БиХ Драгана Човића, син Алије Изетбеговића и лидер СДА Бакир Изетбеговић је најавио да је СДА спремна да одустане од најављене иницијативе за промену назива Републике Српске, ако владајући СНСД у том ентитету БиХ у наредних шест месеци промени понашање.

Да све буде још интересантније иза Српске је стао и дежурни непријатељ Милорада Додика Високи представник за БиХ Валентин Инцко. Он је поручио да је Изетбеговићева иницијатива неодговорна и контрапродуктивна.

KOMENTARI12 коментара

 1. Filip says:

  Моја република Тамо гдје најљепша се зора буди Часни и поносни живе добри људи Тамо гдје се рађа нашег сунца сјај Горд и пркосан је мој завичај За њега сви се сад помолимо Другу земљу ми немамо У срцу мом само је један дом У срцу велика моја република У срцу мом најљепша звијезда сја Моја република, Република Српска Тамо гдје су наши преци давни Име уписали у сваки корак славни Тамо гдје се рађа нашег сунца сјај Горд и пркосан је мој завичај За њега сви се сад помолимо Другу земљу ми немамо У срцу мом само је један дом У срцу велика моја република У срцу мом најљепша звијезда сја Моја република, Република Српска

  • Dule says:

   Potpisujem ,zivela nasa Republika Srpska i sav Srpski narod gdje god se nalazio.

    • Dani says:

     RS RS RS RS RS RS RS RS RS RS RS RS RS RS RS ...NE MOZE TI NISTA NIKO SRPSKA REPUBLIKO!!!ZIVELI MOJI SRBI MA GDE BILI!!!

 2. punca says:

  Slobodan Milošević je za Srbe učinio što niko drugi ne bi, sa ove vremenske distance moram veoma jasno da kažem da je, sa istorijske strane gledano, uloga Slobodana Miloševića i Srbije sa stanovišta Srba u Republici Srpskoj bila veoma pozitivna . Čak i mnogi, godinama uključeni u realizaciju Dejtonskog sporazuma, ne bi uspeli da postignu ono što je postignuto pod vođstvom tadašnjeg pregovaračkog tima, koji je predvodio Slobodan Milošević u samom Dejtonu.Milošević svojim potpisom stavio Srbiju da bude garant Dejtona koji čuva opstanak Republike Srpske.Ne možemo zaboraviti tu pozitivnu ulogu, koju je imao Slobodan Milošević, kada je u pitanju sudbina srpskog naroda i stvaranje Republike Srpske. Dejton je nama u Republici Srpskoj dao mogućnost da gradimo svoju stabilnost i subjektivitet koji, uprkos permanentnom pritisku svih ovih godina, dosledno branimo… JA, Želim na slobodu Srpskog heroja Ratka Mladića . **RATKO****MLADIĆ***SRPSKI***HEROJ**

  • Pravedni Ljesnik says:

   Srbijanski crnogorac milosevic je je samostalnu i nezavisnu Republiku Srpsku ugurao u Bosnu i Hercegovinu dejtonskim sporazumom. U tome mu je pomogao bosanski crnogorac Radovan Karadzic i zato RS i dan danas pati u istom kosu sa bolesnicima iz MH federacije.

   • oko says:

    Radovan Je Cetnik Osvojo i Odbranijo 51 - Posto Teretorije Srbske u BOSNI A itin Sin Slobodan Milosevic je dao u Dejtonu Aliji Izadbegovicu sve Sto je Ratko i RADOVAN dobili u ROVU

 3. Sasha says:

  Bravo za Srbe! Ako mogu da proglase nezavisnost neki tamo dodjosi iz Albanije na Kosovu, kao nacionalna manjina, onda to moze i Republika Srbska,to je narod koji ima drzavotvornu moc.

 4. Goran says:

  Živela Republika Srpska! Živela Srbija!

 5. Budi Bog s nama says:

  E vala ako, kada može našo Kosovo, mogu i naši Srbi u Srpskoj, mada je sve to Srbija brale, ali neka malo fešte ne fali. Trebalo bi još i bosanci, hrvati i crnogorci da se sete da su i oni Srbi, pa opet da napravimo nešto korisno - kompatibilnu industriju, ratarstvo i stočarstvo i Bog da nas vidi.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u