УДАРНА ВЕСТ! Русија стала на страну Турске!?

UDARNA VEST! Rusija stala na stranu Turske!?

12 oktobra 2019

Rusija se usprotivila američkoj izjavi u Savetu bezbednosti UN o situaciji u vezi sa turskom vojnom operacijom u Siriji, saopštio je izvor Sputnjika.

Na rečima

U četvrtak su članovi Saveta bezbednosti razgovarali o početku turske vojne operacije „Izvor mira“. Međutim, dokument koji bi odražavao jedinstveni stav Saveta bezbednosti nije usvojen. Usmene izjave za medije nakon sastanka takođe su bile različite. Predstavnici Nemačke, Velike Britanije, Francuske, Poljske, Belgije i Estonije rekli su da su duboko zabrinuti zbog vojne operacije Turske i pozvali su Ankaru da prekine jednostrane vojne operacije.Stalni predstavnik Sjedinjenih Američkih Država Keli Kraft samo je nagovestila da Vašington ne odobrava tursku operaciju i upozorila je Ankaru na moguće posledice, ukoliko dejstva turske vojske razreše ruke teroristima DAEŠ-a u regionu.

Stalni predstavnik ruske misije pri UN Vasilij Nebenzja je, sa svoje strane, izjavio da bi sve strane trebalo da pokažu maksimalnu uzdržanost tokom ove operacije. Takođe je naglasio da je „Izvor mira“ rezultat „demografskog inžinjeringa koji su sprovele neke članice koalicije na severoistoku Sirije“. Prema njegovim rečima, ne treba zaboraviti da ih je Moskva više puta pozivala „da ne eksperimentišu sa tim, da ne pokušaju da klasifikuju arapska plemena koja tradicionalno žive tamo kao kurdska“.

Međutim, rad na dokumentu koji bi opisivao zajednički stav se nastavio.

Na papiru

Prema izvorima Sputnjika u Savetu bezbednosti UN, na kraju su članice Saveta bezbednosti razmatrale varijantu koju su predložile Sjedinjene Američke Države. Na papiru su američki predstavnici podržali stav evropskih partnera. U nacrtu dokumenta navodi se da članovi Saveta bezbednosti pozivaju Tursku da prekine vojnu operaciju. U njemu se, takođe, poziva na punu upotrebu diplomatskih kanala za rešavanje pitanja bezbednosti koja zabrinjavaju Ankaru.

Dejstva Ankare u dokumentu takođe su opisana kao invazija.

Stav Rusije

Kako je za Sputnjik izjavio izvor u Savetu bezbednosti UN, „Rusija u ovoj fazi nije odobrila nacrt elemenata za štampu (izjava za štampu koja odražava jedinstveni stav Saveta bezbednosti UN), pošto on ne odgovara ruskom stavu i ruskim procenama situacije“.

U komentaru Ministarstva spoljnih poslova Rusije, koji je objavljen u 11. oktobra, navedeno je da je Moskva ozbiljno zabrinuta zbog situacije na severu Sirije. Takođe se kaže da Rusija ne dovodi u sumnju „objektivnu potrebu borbe protiv terorista i osiguravanje bezbednosti Turske kao i, zapravo, svih zemalja regiona od njihovih napada“. Istovremeno je rusko Ministarstvo uvereno da se „mir i stabilnost u ovom delu suverene sirijske zemlje mogu postići samo efektivnim dijalogom sa uzajamnim poštovanjem Vlade i Kurda, koji su sastavni deo sirijskog društva“.

Moskva je potvrdila spremnost da pomogne takvom dijalogu, isto kao i koracima za normalizaciju odnosa među zemljama regiona.Operacija „Izvor mira“

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan je 9. oktobra objavio da počinje operacija „Izvor mira“ u severnoj Siriji. Ankara je saopštila da su dejstva turske vojske usmerena protiv Radničke partije Kurdistana i terorističke organizacije DAEŠ. Turska avijacija istog dana napala je grad Ras el Ain i niz drugih sirijskih gradova na granici dveju zemalja. Kasnije je objavljen početak kopnenog dela operacije. Sirijske vlasti su više puta osuđivale okupacionu politiku Turske na severu Sirije. Rusija je saopštila da Turska treba da izbegava dejstva koja bi mogla stati na put rešenju sirijskog sukoba, koji traje od 2011. godine.

Kao glavni ciljevi turske operacije, koje Ankara planira od proletos, navedeni su čišćenje sirijske granice sa Turskom od Snaga samoodbrane sirijskih Kurda, stvaranja tamo zone bezbednosti i razmeštanja sirijskih izbeglica koje se nalaze u Turskoj. Ankara je ranije izjavila da se u zemlji nalazi četiri miliona izbeglica i da ih ona ne može beskonačno držati.

Zvanični Damask ne priznaje autonomnu upravu na severoistoku Sirije, koja kontroliše teritorije istočno od reke Eufrat i njihovo vojno krilo Sirijske demokratske snage (SDF). Damask je održao nekoliko bezuspešnih rundi pregovora sa autonomnom kurdskom administracijom. Sirijske vlasti su više puta osuđivale okupacionu politiku Turske na severu Sirije.

(Sputnjik)

KOMENTARI12 komentara

 1. padre says:

  Nisu to Rusi stali na stranu Turske, nego se ne daju opet preveslati, kao sa Libijom!

 2. padre says:

  A što se tiće udarnosti, udaren je samo ovaj novinar!

 3. teoretičar says:

  Nije zbunjujuće. Turska ima debele nerašćišćene račune sa Izraelom. Stati na "stranu" turske nije baš najpravilnija definicija, ali jeste protiv Izraela. Kono reče da je Izrael tamo glavni, a ne Amerika, kanda je u pravu. Znači, turska akcija je i protiv Izraela. Drugo, turkmeni severa sirije, koje Rusi sada zavijeno brane da se nije smelo nazivati ih Kurdima, su bili podosta ISIL ratnici. Dakle, Turska bez sumnje spašava i Turkmene jer bi oni mogli biti američka žrtva preko uadara sa Kurdima i najpre će biti da su Turci delimično reagovali i zbog Turkmena sirije. Turska sigurnosa zona je predviđena sa 400 km dužine i 30 km dubine na sirijskoj teritoriji. Bolji poznavaoci situacije na mapi mogu da nam objasne ko tamo živi i o čemu se radi, malo preciznije. Nadalje, Kurdi su oslonac amera i istočno od Eufrata i Turci verovatno imaju nameru da ih lome gde god mogu. Najzad su se Turčini dočepali kakve takve šanse da Kurdima nanesu udarce od kojih se ovi neće oporaviti malo duže. A Kurdima ostaje da razmišljaju kako im se dogodilo da odbiju savez sa Rusijom i da se priklone Americi. E, saće zakukaju. Ni Labance ne čega bolja sudbina od Kurdske.

  • teoretičar says:

   albance,. Bem ti ovaj, kako se zove, kucač, sve nešto prekoreda kuca ko da je zbunjen.

 4. Dare says:

  Sirijske izbeglice ce naseliti sever sirije, prorediti kurdsko stanovnistvo.dobro turskoj, dobro siriji. Mirna backa

 5. E.Lirsch says:

  Pa nece valjda na starnu Asada. Turcin mu gradi GASOVOD a zbog gasovoda Putko je i ruse u ukraini prepustio UKRO nacistima na milost i nemilost.Njemu gas i iz usiiju izlazi

  • Mile says:

   Ovaj put Turska je i na strani Asada, jer Kurdi sad imaju samo jedno rešenje koje bi ublažilo njihov poraz - da se manu separatizma od Sirije i da se hitno vrate pod kapu Damaska.

 6. Beli Orao says:

  Rusija i nema interesa da potura leđa protiv Turske a da pomaže zapadu tj Amerima! Pravilna odluka Rusije nek se natovci gložu međusobni a i kad su na strani Turske to je okj, jer Kurdi kad su imali šanse da se spase pozivom Asada i Rusije da im se pridruže , odbili su i prodali se amerima !!! Ovo je samo račun koji su sami proizveli !

  • Velika Metla says:

   Beli Orao,upravo tako..........,amerikenjci su opet,po ko zna koji put,prevarili Kurde.

 7. persida says:

  Rusi ne pomazu male i ugrozene narode jer ovi nemaju materijalna bogatstva. Kako se poasaju prema Kurdima, tako se ponasaju i prema Srbima.

  • Velika Metla says:

   persida,al ga znaš lupiti,kao otvoren prozor. Šta će Rusiji materijalna bogatstva od makar,bili to i mali,ili veliki,narodi? Rusija ima Sibir gde su gas i nafta,i šta će Rusiji sad nečiji gas ili nafta? Rusija nije ni veliku državu nijednu napala zbog materijalnih bogatstava.

  • Mile says:

   Latinka, ima li dana da ne spopadaš Ruse? Kurdi su američki vazali pa što bi ih Rusija uvažavala, čuvala i ninala? Rusi su pozvani gosti u Siriji, te nikako ne ide da podržavaju Kurde separatiste od Sirije.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *