УГЛЕДНИ АМЕРИЧКИ ЛИСТ: У случају рата, Русија и Белорусија ће распорити НАТО на пола

УГЛЕДНИ АМЕРИЧКИ ЛИСТ: У случају рата, Русија и Белорусија ће распорити НАТО на пола

22 фебруара 2021

Колумниста америчког листа The National Interest Џон Росомандо рекао је шта чека НАТО у случају сукоба са Русијом у Европи.

Аутор чланка подсетио је на вежбу Зима-20 одржану у Пољској, током које је наводни непријатељ са истока нанео разорни пораз војсци земље за само пет дана.То се догодило упркос чињеници да је теоријски сукоб узео у обзир чињеницу да пољске оружане снаге још нису добиле авионе пете генерације F-35, противракетне одбрамбене системе Patriot и ракетне системе са више лансирних система HIMARS.

„Вежбе су показале да је источни бок Северноатлантске алијансе рањив на „руску инвазију“, пише стручњак.

Приметио је да је Русија ојачала и модернизовала Западни војни округ, у коме су концентрисане „најкомпетентније војне јединице“ земље, опремљене савременим тенковима Т-90, Т-72Б3М, оклопним транспортерима БТР-82, БМП-3 , као и софистицирани системи ПВО, укључујући противавионске комплексе „Тунгуска“, „Панцир-С1“ и С-400.

Према стручњаку, ова група руских трупа брзо ће срушити пољске и балтичке НАТО формације ако Сједињене Државе не појачају своје присуство на овом боку.

„У случају рата, руска и белоруска војска ће заузети територију НАТО-а дуж границе и тако распорити снаге алијансе на пола, што ће прекинути логистичка чворишта која повезују Пољску и Литванију“, каже се у чланку.

Аутор предлаже Сједињеним Државама да помогну Пољској да замени застарело оружје модерним оружјем које испуњава стандарде савеза. Поред тога, савезници у НАТО-у морају да обнове линије снабдевања које су постојале у западној Европи пре краја хладног рата, закључио је он.

Москва је више пута нагласила да земља нема агресивне намере према другим државама. Истовремено, руска страна примећује растућу војну активност Сједињених Држава и НАТО-а на својим границама. Министар одбране Русије Сергеј Шојгу указао је на „антируски карактер“ деловања Северноатлантске алијансе. Према његовим речима, министарство предузима све неопходне мере да поуздано заштити земљу.

(Правда)

KOMENTARI3 коментара

  1. Риста says:

    Ако Американци хоће да избегну себе као мету и не дозволе Европи употребу атомских бомби, Британија ће послушати и следити, Француска неће смети а Немачка ће покренути најмасовнију војску на једној страни, Пољска на другој, Турска и још неке азијатско-турске муслиманске државе са треће стране. Србија ће овог пута ипак послати известан број војника на Русију. На жалост, тако стоје ствари данас у Србији, јер Србија на неки начин може да рачуна на опроштај Русије, али не и Европе и зато мора то урадити, волели ми или не. То нам је дар окупације Америке и НАТО. Не замарајте се са тим, јер то се једноставно мора урадити. Јапан тешко да је саставни део тог плана, али јесте у случају распада Русије. Кина се уопште неће мешати, а нема ни где да се убаци јер је Америка сигурно неће планирати као помоћ, Русија такође, само постоји једна непознаница а то је реакција Кине на схватање да је, уколико Русија буде превише оштећена, она следећа на реду. У случају да такав развој постане очигледан, Кина се чак може и умешати на страни Русије, али не пре него се увери да Русија трпи огромне губитке, што значи, Руси ће страдати у сваком случају пре него се Кина ангажује. Америка ће сигурно убеђивати Кину да Кина има посебну позицију али ни Кина није од јуче и тако нешто Америци неће поћи за руком. Америка ће у сваком случају послати 100 до 200 хиљада колатералних војника, Британија 50 до 80 хиљада и ти војници ће са НАТО државама ангажованим 100% ипак нанети ударац Русији. То без даљњег. Ако се Русија буде двоумила да употреби средства масовног уништења војске и војних база, сигурно ће претрпети велике губитке. То је, по моме скромном мишљењу, план Б Америке, јер план А неће бити активиран осим у случају атомског удара Русије по Америци, што је мало вероватно. А кад Русија растури НАТО и претрпи ударе, онда Америка намеће преговоре и опет Русија била ударена а Европа као и обично, без неких дужих последица. То је и почетна и неизбежна варијанта сукоба и зато Руси не могу бити срећни, јер тако нешто је готово немогуће избећи без нуклеарног рата, а Руси нису те категорије да га започну. Дакле, прихватиће неку врсту класичног рата. Ето, то је план Б и тако ће се догодити осим у једном посебном случају. Америка иде на економско и војно исцрпљивање Русије, да јој пре свега створи унутрашње проблеме преко незадовољства народа, што је могуће без даљњег, али ако не успе ићи ће на план Б. Мислим да се војни стручњаци носе са сличним размишљањима јер овакав сценаријо се већ навелико спроводи. Наравно, ни један рат и никада није ишао по плану, али су Руси увек били тешко оштећени. А ако се Русија распадне због унутрашњих проблема наметнутим споља, а такви проблеми, мада не већином, већ су присутни и видљиви у Русији, онда...не смем да предвиђам тако нешто...Ту војна аналитика престаје, уколико ово моје схватање може да се сматра неким освртом војне категорије, што ја ипак јесам покушао.

  2. M says:

    A što ako Rusi ili njihovi Bliskoistočni i-ili Dalekoistočni saveznici,jako udare drugim krakom i preko vojno slabog i praznog Balkana,pa i od tuda lako i brzo prodru u srce Zapadne Europe?!?Fućka mi se za Zapadnu Europu,nego mi je do Hrvatske,opet će mo morati voditi dugu i tešku borbu za oslobođenje!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u