УГЛЕДНИ АМЕРИЧКИ ЛИСТ: У случају рата, Русија и Белорусија ће распорити НАТО на пола

UGLEDNI AMERIČKI LIST: U slučaju rata, Rusija i Belorusija će rasporiti NATO na pola

22 februara 2021

Kolumnista američkog lista The National Interest Džon Rosomando rekao je šta čeka NATO u slučaju sukoba sa Rusijom u Evropi.

Autor članka podsetio je na vežbu Zima-20 održanu u Poljskoj, tokom koje je navodni neprijatelj sa istoka naneo razorni poraz vojsci zemlje za samo pet dana.To se dogodilo uprkos činjenici da je teorijski sukob uzeo u obzir činjenicu da poljske oružane snage još nisu dobile avione pete generacije F-35, protivraketne odbrambene sisteme Patriot i raketne sisteme sa više lansirnih sistema HIMARS.

„Vežbe su pokazale da je istočni bok Severnoatlantske alijanse ranjiv na „rusku invaziju“, piše stručnjak.

Primetio je da je Rusija ojačala i modernizovala Zapadni vojni okrug, u kome su koncentrisane „najkompetentnije vojne jedinice“ zemlje, opremljene savremenim tenkovima T-90, T-72B3M, oklopnim transporterima BTR-82, BMP-3 , kao i sofisticirani sistemi PVO, uključujući protivavionske komplekse „Tunguska“, „Pancir-S1“ i S-400.

Prema stručnjaku, ova grupa ruskih trupa brzo će srušiti poljske i baltičke NATO formacije ako Sjedinjene Države ne pojačaju svoje prisustvo na ovom boku.

„U slučaju rata, ruska i beloruska vojska će zauzeti teritoriju NATO-a duž granice i tako rasporiti snage alijanse na pola, što će prekinuti logistička čvorišta koja povezuju Poljsku i Litvaniju“, kaže se u članku.

Autor predlaže Sjedinjenim Državama da pomognu Poljskoj da zameni zastarelo oružje modernim oružjem koje ispunjava standarde saveza. Pored toga, saveznici u NATO-u moraju da obnove linije snabdevanja koje su postojale u zapadnoj Evropi pre kraja hladnog rata, zaključio je on.

Moskva je više puta naglasila da zemlja nema agresivne namere prema drugim državama. Istovremeno, ruska strana primećuje rastuću vojnu aktivnost Sjedinjenih Država i NATO-a na svojim granicama. Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu ukazao je na „antiruski karakter“ delovanja Severnoatlantske alijanse. Prema njegovim rečima, ministarstvo preduzima sve neophodne mere da pouzdano zaštiti zemlju.

(Pravda)

KOMENTARI3 komentara

  1. radmila says:

    Na pola? Ma rasturice ih skroz. Uz sopstvene zrtve,na zalost.

  2. Rista says:

    Ako Amerikanci hoće da izbegnu sebe kao metu i ne dozvole Evropi upotrebu atomskih bombi, Britanija će poslušati i slediti, Francuska neće smeti a Nemačka će pokrenuti najmasovniju vojsku na jednoj strani, Poljska na drugoj, Turska i još neke azijatsko-turske muslimanske države sa treće strane. Srbija će ovog puta ipak poslati izvestan broj vojnika na Rusiju. Na žalost, tako stoje stvari danas u Srbiji, jer Srbija na neki način može da računa na oproštaj Rusije, ali ne i Evrope i zato mora to uraditi, voleli mi ili ne. To nam je dar okupacije Amerike i NATO. Ne zamarajte se sa tim, jer to se jednostavno mora uraditi. Japan teško da je sastavni deo tog plana, ali jeste u slučaju raspada Rusije. Kina se uopšte neće mešati, a nema ni gde da se ubaci jer je Amerika sigurno neće planirati kao pomoć, Rusija takođe, samo postoji jedna nepoznanica a to je reakcija Kine na shvatanje da je, ukoliko Rusija bude previše oštećena, ona sledeća na redu. U slučaju da takav razvoj postane očigledan, Kina se čak može i umešati na strani Rusije, ali ne pre nego se uveri da Rusija trpi ogromne gubitke, što znači, Rusi će stradati u svakom slučaju pre nego se Kina angažuje. Amerika će sigurno ubeđivati Kinu da Kina ima posebnu poziciju ali ni Kina nije od juče i tako nešto Americi neće poći za rukom. Amerika će u svakom slučaju poslati 100 do 200 hiljada kolateralnih vojnika, Britanija 50 do 80 hiljada i ti vojnici će sa NATO državama angažovanim 100% ipak naneti udarac Rusiji. To bez daljnjeg. Ako se Rusija bude dvoumila da upotrebi sredstva masovnog uništenja vojske i vojnih baza, sigurno će pretrpeti velike gubitke. To je, po mome skromnom mišljenju, plan B Amerike, jer plan A neće biti aktiviran osim u slučaju atomskog udara Rusije po Americi, što je malo verovatno. A kad Rusija rasturi NATO i pretrpi udare, onda Amerika nameće pregovore i opet Rusija bila udarena a Evropa kao i obično, bez nekih dužih posledica. To je i početna i neizbežna varijanta sukoba i zato Rusi ne mogu biti srećni, jer tako nešto je gotovo nemoguće izbeći bez nuklearnog rata, a Rusi nisu te kategorije da ga započnu. Dakle, prihvatiće neku vrstu klasičnog rata. Eto, to je plan B i tako će se dogoditi osim u jednom posebnom slučaju. Amerika ide na ekonomsko i vojno iscrpljivanje Rusije, da joj pre svega stvori unutrašnje probleme preko nezadovoljstva naroda, što je moguće bez daljnjeg, ali ako ne uspe ići će na plan B. Mislim da se vojni stručnjaci nose sa sličnim razmišljanjima jer ovakav scenarijo se već naveliko sprovodi. Naravno, ni jedan rat i nikada nije išao po planu, ali su Rusi uvek bili teško oštećeni. A ako se Rusija raspadne zbog unutrašnjih problema nametnutim spolja, a takvi problemi, mada ne većinom, već su prisutni i vidljivi u Rusiji, onda...ne smem da predviđam tako nešto...Tu vojna analitika prestaje, ukoliko ovo moje shvatanje može da se smatra nekim osvrtom vojne kategorije, što ja ipak jesam pokušao.

  3. M says:

    A što ako Rusi ili njihovi Bliskoistočni i-ili Dalekoistočni saveznici,jako udare drugim krakom i preko vojno slabog i praznog Balkana,pa i od tuda lako i brzo prodru u srce Zapadne Europe?!?Fućka mi se za Zapadnu Europu,nego mi je do Hrvatske,opet će mo morati voditi dugu i tešku borbu za oslobođenje!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *