Ухапсите Брамерца

Ухапсите Брамерца

30 марта 2019

Пише: Филип Родић

ВАШИНГТОН је увек на кратком ланцу држао институције задужене за међународну правду. Некада је то радио дискретно, испод жита, али сада су маске коначно пале. Међународни судови су добри, али само ако раде у складу с америчким интересима и вредностима

ВЕЋ је доказано ван сваке разумне сумње да је Међународни кривични суд за бившу Југославију у Хагу политичка алатка за спровођење америчких интереса. Од „консултација“ с Вашингтоном које је председник овог суда и његовог наследника у виду некаквог „механизма“ Теодор Мерон имао када год би „имао ситуацију“, што доказују депеше Стејт департмента, преко политичке трампе која је довела до именовања Сержа Брамерца за главног тужиоца, до крајње контроверзних судских одлука. Какав углед може имати судија којем се уопште поставља питање да ли је „вршио притисак“ на себи подређене колеге?

ДОСКОРО су се овакве притужбе на рад Хашког трибунала, иако основане, могле подводити под „теорије завере“ изазване неспремношћу Срба затрованих малигним руским утицајем да се суоче с прошлошћу и злочинима почињеним у њихово име. Сада, захваљујући јавним наступима највиших америчких званичника, то више није могуће. Постало је јасно да се не сме дозволити да постоји правда која је у супротности с америчким интересима и да ће, ако се тако нешто покуша, то бити сурово сасечено у корену.

АМЕРИЧКИ саветник за националну безбедност Џон Болтон искорачио је почетком прошлог септембра назвавши Међународни кривични суд, чији је ауторитет признало и прихватило 125 држава, „нелегитимним“ и запретиo да ће Вашингтон употребити „сва потребна средства“ да од њега заштити своје и грађане савезничких земаља, укључујући и санкције и кривични прогон званичника овог трибунала. Ово реаговање изазвале су најаве да би се Суд могао позабавити злочинима америчких снага у Авганистану и израелских према Палестинцима. Бакљу је од њега преузео државни секретар Мајк Помпео, који је прво почетком прошлог децембра изјавио да ће Вашингтон подржавати само оне међународне институције које раде у његовом интересу, да би 15. марта поновио Болтонову претњу санкцијама свакоме ко затражи или је укључен у неку истрагу против америчких грађана. „Одлучни смо да заштитимо америчке и савезничке војнике и цивиле од страха од неправедног прогона због дела почињених у одбрани наше велике нације“, рекао је Помпео.

ПРВА жртва америчких претњи већ је пала крајем јануара ове године када је судија Кристоф Флиге поднео оставку на функцију у Међународном кривичном суду. Флиге, који је од 2008. радио у Хашком трибуналу, рекао је да се повлачи због „шокантног“ притиска САД које сматрају да су „изнад закона“. Управо је Флиге један од званичника Међународног кривичног суда који је радио на прелиминарној истрази навода да су амерички војници и оперативци ЦИА починили злочине у Авганистану.

ДОЛАЗИМО до тога да ако је Србија „на погрешној страни историје“ када не следи политику Сједињених Држава на међународној сцени, као што је поводом подршке легалним и легитимним властима у Венецуели рекао амерички амбасадор у Београду Кајл Скот, онда је на погрешној страни и када сарађује с Међународним кривичним судом и сличним институцијама. Ако је америчка политика да се прогоне и санкционишу судије и тужиоци који истражују могуће злочине САД, онда би и Србија требало да следи ту линију, уколико хоће да буде на правој страни историје. Иако је сада у највећој мери касно и иако смо се баш због те сарадње већ нашли на погрешној страни историје, ствари се, можда, још некако могу исправити и зато – ухапсите Брамерца.

(Новости)

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u