Укидање српских институција на Косову уз помоћ „Српске листе“

Укидање српских институција на Косову уз помоћ „Српске листе“

7 новембра 2015

Zejnel-Zejneli 7868Пише: Зејнел Зејнели

Влади „Републике Косово“ је 19. октобра ове године послат Позив, уредно заведен у Министарству локалне самоуправе и администрације, за отпочињање консултација са циљем стварања општине Гора.

Овај позив-захтев је потписало осам политичких представника горанских и бошњачких политичких партија, невладиних организација и представника дијаспоре, које делују на територији општине Драгаш, изузев представника Социјалдемократске партије Гора /СДСГ/. Документ који је потписан 15. септембра, достављен је „Влади Косова“, Канцеларији ЕУ, УМНИК-у, ОСЦЕ, амбасадама САД, Велике Британије, Немачке, Италије, Турске…

„Позивајући се на одредбе Устава Р. Косово из члана 3, тачка 2, и члана 58, тачка 4, поштујући одредбе Закона бр.03/л-041 о административним границама општина на Косову, чл.10, тачка 10.1, став „Д“, у вези са чланом 12, уважавајући званичне резултате пописа становништва из 2011. године, ми, политички представници горанске и бошњачке заједнице на Косову, подржани од стране дијаспоре и НВО, користећи легално и легитимно право, упућујемо Позив Влади Р. Косово за отпочињање консултација са циљем стварања општине Гора. У том циљу, ми, доле потписани представници, преузимамо одговорност конструктивног учешћа у консултацијама, уз обавезу испуњења услова предвиђених у чл. 11.1 и 11.2, Закона о административним границама општина на Косову.“

Потписници су Центар Демократске Уније /ЦДУ/, Демократска странка Ватан /ДСВ/, Грађанска иницијатива Горе /ГИГ/, Јединствена горанска Партија /ЈГП/, Покрет за Гору, затим, представник горанских НВО, представник бошњачких НВО и представник дијаспоре.

То је легитимно право оних који признају „Косово“ као државу, њен Устав и законе. Као потписник овог документа нашао се и председник Привременог већа општине Гора, Адем Хоџа, са својом Јединственом горанском партијом, кога је именовала Влада Републике Србије и који у Скупштини Косова представља, заједно са осталим српским партијама „Српску листу“, који долази на разговоре у Влади Србије, којег плаћа иста Влада. Он је ставио потпис, признао Устав и законе „Косова Републике“, а и даље представља Србију у некадашњој општини Гора, која је, иначе, од привремених институција Косова укинута, и створена јединствена општина Драгаш, која је била све до 1992. године. Те године је, наиме, брат потписника Адема Хоџе, тада посланик Скупштине Србије, Реџеп, /данас саветник у Канцеларији за Косово и Метохију/ и поред великог негодовања Албанаца, који су са Горанцима живели у јединственој општини Драгаш, образложио захтев политичких представника Горанаца, а Скупштина прихватила. Горанци су одлуком Скупштине Србије, остали у својој новој општини Гора, а Албанцима је формирана општина Опоље. Како они то нису прихватили, Влада Србије је тада донела одлуку да се Опоље, област у којој искључиво живе Албанци, припоји општини Призрен. Повлачењем Србије са Косова и успостављањем привремене администрације 1999. године, убрзо је поново формирана јединствена општина Драгаш.

Да ли ће се формирати општина Гора у оквиру Устава и закона „Републике Косово“, остаје да се види. Али, како се међу потписницима нашао и представник листе „Српска“, који је уједно и посланик у Скупштини Косова, збунило је многе Горанце, у иначе подељеној Гори, у којој се у неким селима у школама похађа настава на српском и по програмима који важе на целој територији Србије. Чак и у његовом родном селу део ученика похађа наставу на српском, али је Хоџа исписао своје дете и уписао у школу у Призрену, на наставу на бошњачком језику. Они, који предају у школама на српском језику, лични доходак примају из буџета Републике Србије, исто као што примају и запослени у општини Гора, на челу са председником, именованим од Владе Србије.

Питање је откуд његов потпис на поменутом документу. Да ли је то у договору са Канцеларијом за Косово или Владом Србије, или око тога није било са Београдом никаквих консултација, тек треба да се види, исто као и мотив зашто Гора, а не, рецимо, нека од општина које треба да чине будућу Заједницу српских општина. Гора, иначе, није на том списку, јер је ни географски није могуће повезати, па је могуће да је неко аминовао потпис представника Српске листе, која је иначе у Скупштини Косова, да брани интересе српског народа и спречава, уколико то може, доношење Закона који иду на штету Срба.

Како Горанци нису Срби, најлакше је било жртвовати баш ову некадашњу општину и укинути све паралелне институције Србије. Документ о отпочињању разговора да се формира општина Гора, по Уставу и законима „Републике Косово“, уколико се прихвати, значио би уједно и укидање Привременог већа, као паралелне институције, али је то уједно, с обзиром да постоји и сагласност посланика листе „Српска“, који, свакако, такву одлуку није донео својевољно и без знања Београда, својеврстан испит и почетак укидања свих паралелних институција Србије, по немачком захтеву и Бриселском споразуму. Дакле, мало по мало, нестајаће српске институције, што ће се вероватно догодити и пре отварања првог поглавља, оног под бројем 35, који говори о Косову.

Гора је, ионако, на неки начин већ 16 година заборављена општина, крај који се готово иселио у иностранство, у земље ЕУ. У процесу који ће се вероватно отворити пред надлежним институцијама Косова, Србија ће можда истицати овај пример као испуњавање Бриселског договора, објашњаваће се да је реч о компромису и на крају, сви ће на овај или онај начин прећи под кишобран Устава и закона „Косова“. Уосталом, сем што је финансирала своје паралелне институције, није учинила ништа када је реч о улагањима која би значила инвестиције или изградњу фабрика ради запошљавања, не само у Гори, већ и мало где на Косову. „Косово“ је изградило асфалтне путеве до свих 19 села у Гори, изграђен је велики скијашки центар и хотел у Броду, уведена је мобилна телефонија, ускоро почиње постављање и оптичког кабла према Драгашу, а ова општина повезује се и са Македонијом. Тако да потпис посланика Српске листе вероватно не значи да је Адем Хоџа, без ичијег одобравања ставио потпис, поред оних који већ живе у „Републици Косово“, као, уосталом, и сви на Косову, само што им то није и јавно речено. Зато је овај потез само један у низу који ће кренути.

Можда се из Београда подигне велика прашина, али суштински, ништа се неће променити. На косовским институцијама је да донесе одлуку. То чека све. Можда Хоџа и буде смењен. Али, искуство са Јаблановићем говори да ће напредовати. А, уосталом, иницијатива није ни лоша, бар ће људи знати где су и где живе, с обзиром да су односи између Србије и „Косова“ нормализовани у Бриселу, иако треба да се потпише још један обавезујући документ, по захтеву наших пријатеља.

Тако ће, мало по мало, сви кренути стопама представника политичких партија и НВО Горе, и на крају, свако ће знати да одлучи и да не буде ни на небу, ни на земљи. Надам се једино да Горанци у Србији неће имати последице, неће их називати разним именима, неће их кривити за оно што се догађа на терену. Они ће и даље бити вредни, радни и поштени. Уосталом „Српска“ је у Скупштини Косова била за ратификацију ССП, чиме је „Косово“ отворило себи пут за улазак у Европску унију. Додуше дуг, али значајан, колико и отпочињање преговора о поглављима са ЕУ, што се Србије тиче и што показује да Европа више нема неутралан став кад је реч о „Косову“.

(Видовдан.орг)

KOMENTARI5 коментара

 1. Vila Goranka says:

  Zejnel Zejneli pseudonovinar koji je inače uhvaćen u švercu alkohola, ali i drugih zabranjenih artikala na graničnom prelazu Merdare sa svojim autom marke Audi A6, gde je zaustavljen i do kože preresen od strane carinika R. Srbije. na par minuta napuštanje teritorije Kosova nakuovao se albanskog konjaka "Skednderbeg" pa sada može da u Subotici uz čašicu priča molerima ko su Gorancci. Inače auto je bio pod "budnim okom" jer se sumnjalo da se u njamu nalazi i Alij Mandak, u njaga mu jaran sa kojim vise po srspkim manastirima u leleču o kukavnom ugašenom Goranstvu. Ovaj trovač međunacionalnih odnosa u Gori je svojim otrovnim poiskaranjej dosta doprineo iseljavanju Goranaca iz unutrašnjosti Kosova. Inače providan tekst i jeftino huškanje na braću Hodža, želeći u biti da postane kalif umesto kalifa. Nij mu ovo prvi put da ovakvim dezinformacijama pokušava utabati stazu za povratak na Kosovo. U Subotici je postao ono štzpo i jeste . odnosno niko i ništa. Navikao na Kosovu da bide gde god se pojavi "Beli medved" Još jedan u nizu beskičmenjaka koji bi i dalje da živi na jaslama nezavosno bile one srpske ili kosovske

 2. Vila Goranka says:

  Zaboravih da dodam da je njegov "bliski susret" sa carnicima bio početkom avgusta 2016. godine. a ragistarske tablice auta su SU 043 VD.Uslikan je ali ovde nažalost ne postoji opcija ubacivanje fotografija. I za spoznaju, da dijaspora Goranaca uopšte nije organizovana i da samozvani predsednik dijaspore Goranaca nije uopšte potpisnik zahteva za opštinu, već je taj potpis falsifikovan. Inače dotičnoi je poznat po tome što je po socijalnim mrežama širio netrpeljivost preme Bošnjacima uopšte kao naciji, prema Bošnjaima Gore, naravno i malo više prema Albancima u opštini Dragaš,te kao kao epilog patološke mržnje bilo podizanje međuetničkih tenzija u Gori, što mu je i bilo za kranji cilj. Pre nekoliko nedelja je uputio rasističku poruku Romima na socijalniom mrežama gde je doslovce napisao citiram. "Jebite im majku ciganjsku" - kraj citata. takođe postoji i fotografija ovog rasističkog pamfleta. O ovome je obavešten i Kujtim Paqaku, poslanik romske zajednice u parlamentu Kosova, i u tel. razgovoru je akcenat stavljen da će ova uvreda biti sudski procesuirana pred zakonodavstvom Republike Kosova, te da će on kao legitimni predstavnik Roma u parlamentu R. Kosova preuzeti obavezu oko pokretanja sudskog postupka.

 3. Aladin says:

  Auuu bre, sto se djikan Zejneli "dozvao" pameti pa odjednom Albance više ne naziva šiFtarima i ljudskim otpadom. Aferim, za djikana Z.Zejnelija, inače glasnogovornika svetosavskog mitropolita cetinjsko primorskog-sotone Riste amfilohija. Jos da nauči da ne koristi velikosprsko-četničke fraze tipa "bošnjački" jezik, lako moguće da od njega u stare dane postane insan. Teuba i trud, ali i halal hiljada nesretnika iz sire regije Dragaš trebas traziti. Tvoja vera i tvoje ubedjenje, priznaćeš, sada, kada su te Srbi delozirali u nacionalno smeće, da je moglo proći i bez širenje fašistickočetničkih poruka, te suptilni progon ljudi u zadnjih 25 godina od Rapče do Restelice i nazad do Zura. Nosio si svetosavski krst pre dvog pajtaša sotone Riste i nadam se da je bar za sekundu bolji covek i da te neće ostaviti na cedilu, jer Tuzilastvo Kosova vec priprema listu zločinaca koji su pucali sa perom ili kucaćom mašinom.

 4. Aladin says:

  Zaboravih jos da ti pozelim sreću na istocno Bosanskom jeziku: Sretno!

 5. tera says:

  ne verujem nikome ni novinarima ni komentarima ni televiziji ni nikakvoj instituciji. ljudiiiiii sve je laz i manipulacija.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u