Укидање српских институција на Косову уз помоћ „Српске листе“

Ukidanje srpskih institucija na Kosovu uz pomoć „Srpske liste“

7 novembra 2015

Zejnel-Zejneli 7868Piše: Zejnel Zejneli

Vladi „Republike Kosovo“ je 19. oktobra ove godine poslat Poziv, uredno zaveden u Ministarstvu lokalne samouprave i administracije, za otpočinjanje konsultacija sa ciljem stvaranja opštine Gora.

Ovaj poziv-zahtev je potpisalo osam političkih predstavnika goranskih i bošnjačkih političkih partija, nevladinih organizacija i predstavnika dijaspore, koje deluju na teritoriji opštine Dragaš, izuzev predstavnika Socijaldemokratske partije Gora /SDSG/. Dokument koji je potpisan 15. septembra, dostavljen je „Vladi Kosova“, Kancelariji EU, UMNIK-u, OSCE, ambasadama SAD, Velike Britanije, Nemačke, Italije, Turske…

„Pozivajući se na odredbe Ustava R. Kosovo iz člana 3, tačka 2, i člana 58, tačka 4, poštujući odredbe Zakona br.03/l-041 o administrativnim granicama opština na Kosovu, čl.10, tačka 10.1, stav „D“, u vezi sa članom 12, uvažavajući zvanične rezultate popisa stanovništva iz 2011. godine, mi, politički predstavnici goranske i bošnjačke zajednice na Kosovu, podržani od strane dijaspore i NVO, koristeći legalno i legitimno pravo, upućujemo Poziv Vladi R. Kosovo za otpočinjanje konsultacija sa ciljem stvaranja opštine Gora. U tom cilju, mi, dole potpisani predstavnici, preuzimamo odgovornost konstruktivnog učešća u konsultacijama, uz obavezu ispunjenja uslova predviđenih u čl. 11.1 i 11.2, Zakona o administrativnim granicama opština na Kosovu.“

Potpisnici su Centar Demokratske Unije /CDU/, Demokratska stranka Vatan /DSV/, Građanska inicijativa Gore /GIG/, Jedinstvena goranska Partija /JGP/, Pokret za Goru, zatim, predstavnik goranskih NVO, predstavnik bošnjačkih NVO i predstavnik dijaspore.

To je legitimno pravo onih koji priznaju „Kosovo“ kao državu, njen Ustav i zakone. Kao potpisnik ovog dokumenta našao se i predsednik Privremenog veća opštine Gora, Adem Hodža, sa svojom Jedinstvenom goranskom partijom, koga je imenovala Vlada Republike Srbije i koji u Skupštini Kosova predstavlja, zajedno sa ostalim srpskim partijama „Srpsku listu“, koji dolazi na razgovore u Vladi Srbije, kojeg plaća ista Vlada. On je stavio potpis, priznao Ustav i zakone „Kosova Republike“, a i dalje predstavlja Srbiju u nekadašnjoj opštini Gora, koja je, inače, od privremenih institucija Kosova ukinuta, i stvorena jedinstvena opština Dragaš, koja je bila sve do 1992. godine. Te godine je, naime, brat potpisnika Adema Hodže, tada poslanik Skupštine Srbije, Redžep, /danas savetnik u Kancelariji za Kosovo i Metohiju/ i pored velikog negodovanja Albanaca, koji su sa Gorancima živeli u jedinstvenoj opštini Dragaš, obrazložio zahtev političkih predstavnika Goranaca, a Skupština prihvatila. Goranci su odlukom Skupštine Srbije, ostali u svojoj novoj opštini Gora, a Albancima je formirana opština Opolje. Kako oni to nisu prihvatili, Vlada Srbije je tada donela odluku da se Opolje, oblast u kojoj isključivo žive Albanci, pripoji opštini Prizren. Povlačenjem Srbije sa Kosova i uspostavljanjem privremene administracije 1999. godine, ubrzo je ponovo formirana jedinstvena opština Dragaš.

Da li će se formirati opština Gora u okviru Ustava i zakona „Republike Kosovo“, ostaje da se vidi. Ali, kako se među potpisnicima našao i predstavnik liste „Srpska“, koji je ujedno i poslanik u Skupštini Kosova, zbunilo je mnoge Gorance, u inače podeljenoj Gori, u kojoj se u nekim selima u školama pohađa nastava na srpskom i po programima koji važe na celoj teritoriji Srbije. Čak i u njegovom rodnom selu deo učenika pohađa nastavu na srpskom, ali je Hodža ispisao svoje dete i upisao u školu u Prizrenu, na nastavu na bošnjačkom jeziku. Oni, koji predaju u školama na srpskom jeziku, lični dohodak primaju iz budžeta Republike Srbije, isto kao što primaju i zaposleni u opštini Gora, na čelu sa predsednikom, imenovanim od Vlade Srbije.

Pitanje je otkud njegov potpis na pomenutom dokumentu. Da li je to u dogovoru sa Kancelarijom za Kosovo ili Vladom Srbije, ili oko toga nije bilo sa Beogradom nikakvih konsultacija, tek treba da se vidi, isto kao i motiv zašto Gora, a ne, recimo, neka od opština koje treba da čine buduću Zajednicu srpskih opština. Gora, inače, nije na tom spisku, jer je ni geografski nije moguće povezati, pa je moguće da je neko aminovao potpis predstavnika Srpske liste, koja je inače u Skupštini Kosova, da brani interese srpskog naroda i sprečava, ukoliko to može, donošenje Zakona koji idu na štetu Srba.

Kako Goranci nisu Srbi, najlakše je bilo žrtvovati baš ovu nekadašnju opštinu i ukinuti sve paralelne institucije Srbije. Dokument o otpočinjanju razgovora da se formira opština Gora, po Ustavu i zakonima „Republike Kosovo“, ukoliko se prihvati, značio bi ujedno i ukidanje Privremenog veća, kao paralelne institucije, ali je to ujedno, s obzirom da postoji i saglasnost poslanika liste „Srpska“, koji, svakako, takvu odluku nije doneo svojevoljno i bez znanja Beograda, svojevrstan ispit i početak ukidanja svih paralelnih institucija Srbije, po nemačkom zahtevu i Briselskom sporazumu. Dakle, malo po malo, nestajaće srpske institucije, što će se verovatno dogoditi i pre otvaranja prvog poglavlja, onog pod brojem 35, koji govori o Kosovu.

Gora je, ionako, na neki način već 16 godina zaboravljena opština, kraj koji se gotovo iselio u inostranstvo, u zemlje EU. U procesu koji će se verovatno otvoriti pred nadležnim institucijama Kosova, Srbija će možda isticati ovaj primer kao ispunjavanje Briselskog dogovora, objašnjavaće se da je reč o kompromisu i na kraju, svi će na ovaj ili onaj način preći pod kišobran Ustava i zakona „Kosova“. Uostalom, sem što je finansirala svoje paralelne institucije, nije učinila ništa kada je reč o ulaganjima koja bi značila investicije ili izgradnju fabrika radi zapošljavanja, ne samo u Gori, već i malo gde na Kosovu. „Kosovo“ je izgradilo asfaltne puteve do svih 19 sela u Gori, izgrađen je veliki skijaški centar i hotel u Brodu, uvedena je mobilna telefonija, uskoro počinje postavljanje i optičkog kabla prema Dragašu, a ova opština povezuje se i sa Makedonijom. Tako da potpis poslanika Srpske liste verovatno ne znači da je Adem Hodža, bez ičijeg odobravanja stavio potpis, pored onih koji već žive u „Republici Kosovo“, kao, uostalom, i svi na Kosovu, samo što im to nije i javno rečeno. Zato je ovaj potez samo jedan u nizu koji će krenuti.

Možda se iz Beograda podigne velika prašina, ali suštinski, ništa se neće promeniti. Na kosovskim institucijama je da donese odluku. To čeka sve. Možda Hodža i bude smenjen. Ali, iskustvo sa Jablanovićem govori da će napredovati. A, uostalom, inicijativa nije ni loša, bar će ljudi znati gde su i gde žive, s obzirom da su odnosi između Srbije i „Kosova“ normalizovani u Briselu, iako treba da se potpiše još jedan obavezujući dokument, po zahtevu naših prijatelja.

Tako će, malo po malo, svi krenuti stopama predstavnika političkih partija i NVO Gore, i na kraju, svako će znati da odluči i da ne bude ni na nebu, ni na zemlji. Nadam se jedino da Goranci u Srbiji neće imati posledice, neće ih nazivati raznim imenima, neće ih kriviti za ono što se događa na terenu. Oni će i dalje biti vredni, radni i pošteni. Uostalom „Srpska“ je u Skupštini Kosova bila za ratifikaciju SSP, čime je „Kosovo“ otvorilo sebi put za ulazak u Evropsku uniju. Doduše dug, ali značajan, koliko i otpočinjanje pregovora o poglavljima sa EU, što se Srbije tiče i što pokazuje da Evropa više nema neutralan stav kad je reč o „Kosovu“.

(Vidovdan.org)

KOMENTARI5 komentara

 1. Vila Goranka says:

  Zejnel Zejneli pseudonovinar koji je inače uhvaćen u švercu alkohola, ali i drugih zabranjenih artikala na graničnom prelazu Merdare sa svojim autom marke Audi A6, gde je zaustavljen i do kože preresen od strane carinika R. Srbije. na par minuta napuštanje teritorije Kosova nakuovao se albanskog konjaka "Skednderbeg" pa sada može da u Subotici uz čašicu priča molerima ko su Gorancci. Inače auto je bio pod "budnim okom" jer se sumnjalo da se u njamu nalazi i Alij Mandak, u njaga mu jaran sa kojim vise po srspkim manastirima u leleču o kukavnom ugašenom Goranstvu. Ovaj trovač međunacionalnih odnosa u Gori je svojim otrovnim poiskaranjej dosta doprineo iseljavanju Goranaca iz unutrašnjosti Kosova. Inače providan tekst i jeftino huškanje na braću Hodža, želeći u biti da postane kalif umesto kalifa. Nij mu ovo prvi put da ovakvim dezinformacijama pokušava utabati stazu za povratak na Kosovo. U Subotici je postao ono štzpo i jeste . odnosno niko i ništa. Navikao na Kosovu da bide gde god se pojavi "Beli medved" Još jedan u nizu beskičmenjaka koji bi i dalje da živi na jaslama nezavosno bile one srpske ili kosovske

 2. Vila Goranka says:

  Zaboravih da dodam da je njegov "bliski susret" sa carnicima bio početkom avgusta 2016. godine. a ragistarske tablice auta su SU 043 VD.Uslikan je ali ovde nažalost ne postoji opcija ubacivanje fotografija. I za spoznaju, da dijaspora Goranaca uopšte nije organizovana i da samozvani predsednik dijaspore Goranaca nije uopšte potpisnik zahteva za opštinu, već je taj potpis falsifikovan. Inače dotičnoi je poznat po tome što je po socijalnim mrežama širio netrpeljivost preme Bošnjacima uopšte kao naciji, prema Bošnjaima Gore, naravno i malo više prema Albancima u opštini Dragaš,te kao kao epilog patološke mržnje bilo podizanje međuetničkih tenzija u Gori, što mu je i bilo za kranji cilj. Pre nekoliko nedelja je uputio rasističku poruku Romima na socijalniom mrežama gde je doslovce napisao citiram. "Jebite im majku ciganjsku" - kraj citata. takođe postoji i fotografija ovog rasističkog pamfleta. O ovome je obavešten i Kujtim Paqaku, poslanik romske zajednice u parlamentu Kosova, i u tel. razgovoru je akcenat stavljen da će ova uvreda biti sudski procesuirana pred zakonodavstvom Republike Kosova, te da će on kao legitimni predstavnik Roma u parlamentu R. Kosova preuzeti obavezu oko pokretanja sudskog postupka.

 3. Aladin says:

  Auuu bre, sto se djikan Zejneli "dozvao" pameti pa odjednom Albance više ne naziva šiFtarima i ljudskim otpadom. Aferim, za djikana Z.Zejnelija, inače glasnogovornika svetosavskog mitropolita cetinjsko primorskog-sotone Riste amfilohija. Jos da nauči da ne koristi velikosprsko-četničke fraze tipa "bošnjački" jezik, lako moguće da od njega u stare dane postane insan. Teuba i trud, ali i halal hiljada nesretnika iz sire regije Dragaš trebas traziti. Tvoja vera i tvoje ubedjenje, priznaćeš, sada, kada su te Srbi delozirali u nacionalno smeće, da je moglo proći i bez širenje fašistickočetničkih poruka, te suptilni progon ljudi u zadnjih 25 godina od Rapče do Restelice i nazad do Zura. Nosio si svetosavski krst pre dvog pajtaša sotone Riste i nadam se da je bar za sekundu bolji covek i da te neće ostaviti na cedilu, jer Tuzilastvo Kosova vec priprema listu zločinaca koji su pucali sa perom ili kucaćom mašinom.

 4. Aladin says:

  Zaboravih jos da ti pozelim sreću na istocno Bosanskom jeziku: Sretno!

 5. tera says:

  ne verujem nikome ni novinarima ni komentarima ni televiziji ni nikakvoj instituciji. ljudiiiiii sve je laz i manipulacija.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *