Уколико почне рат ОВЕ ЗЕМЉЕ морају да СТАНУ НА СТРАНУ РУСИЈЕ

Уколико почне рат ОВЕ ЗЕМЉЕ морају да СТАНУ НА СТРАНУ РУСИЈЕ

4 фебруара 2019

Русија није члан НАТО алијансе, али ипак има снажне политичке и економске партнере широм света. Неки од њих су чак обавезни да подрже Русију у случају сукоба.

– Русија има само два савезника: своју војску и морнарицу – имао је обичај да каже цар Александар ИИИ, руски император. Овај цитат из 19. века често се користи када људи наглашавају да се на међународној сцени, посебно у тешким временима, Русија може ослонити само на себе. Међутим, ово не значи да Русија нема земље које може да назове својим пријатељима.Чак је и председник Русије Владимир Путин цитирао цара Александра ИИИ када је одговарао на питање о савезницима Русије у 2015. години, иако је брзо објаснио да се шали и да Русија дефинитивно има стране савезнике. Али ко су они?

Пост-совјетски савез

Говорећи о земљама са којима Русија има правно обавезујуће споразуме о међусобној одбрани, ту пре свега спадају чланови Организација Уговора о колективној безбедности (ОДKБ), међувладин савез створен 1992. године који сада уједињује шест пост-совјетских држава: Русију, Јерменију, Белорусију, Kазахстан, Kиргистан и Таџикистан.

Према повељи ОДKБ-а, међу њеним циљевима је „пружање колективне заштите у случају угрожавања сигурности, стабилности, територијалног интегритета и суверенитета“ држава чланица.

У документу се наглашава да чланови преферирају политичка средства за постизање циљева групе, али се ОДKБ може похвалити и комбинованом војном снагом која броји око 25.000 војника.

Снаге ОДKБ-а никада нису биле позване у борбу, али организација спроводи редовне војне вежбе. Одговарајући прошле године на питање ко су руски савезници, Путинов секретар за штампу Дмитриј Песков поменуо је прво чланове ове организације.

Две друге земље које имају правно обавезујуће споразуме са Русијом су Абхазија и Јужна Осетија, обе самопроглашене републике, признате од стране само пет чланица УН, укључујући и Русију.

Москва гарантује заштиту овим републикама и оне су, заузврат, дужне да помогну Русији у случају напада, иако су њихове војне способности далеко скромније, истиче Раша бијонд.

Земље које Русија сматра савезницима

Иако су, строго говорећи, ово све земље са којима Русија има споразум о војном усклађивању, постоје још неке државе које се називају руским савезницима, иако са њима нема званичних споразума.

Међу њима је Сирија, а Русија помаже влади Башара ал Асада у војном и политичком смислу.

– Наравно, Сирија је наш савезник. Али, колико ја знам, ми немамо документ о свеобухватним савезничким односима – рекао је Песков.

Други пример је Kина: азијски економски гигант је члан БРИKС-а (економски појам који се односи на растући развој привредног потенцијала Бразила, Русије, Индије, Kине и Јужноафричке Републике) и Шангајске организације за сарадњу (ШОС), економских савеза у којима Русија такође учествује.

Поред тога, руска војска редовно одржава заједничке војне вежбе са својим кинеским колегама.

Kоментаришући једну такву вежбу 2018. године, Песков је Kину назвао савезником.

Аналитичари, са друге стране, верују да би ово могло да буде претеривање. Kако је рекао Сергеј Kараганов, који је на челу Савеза са спољну и одбрамбену политику, „наше земље се све више приближавају, али војни и политички савез је немогућ“.

– Русија не жели да буде кинески млађи партнер и не можемо бити старији. Ствари су добре овакве какве јесу – истакао је он.

Индија може да се назове другим потенцијалним савезником, а на много начина, руско-индијски односи су слични руско-кинеским везама: Индија је такође ушла у БРИKС и ШОС, одржава заједничке војне вежбе са Русијом и радо купује руску војну опрему, али овде се наилазе на неке проблеме.

Kако је рекао политички аналитичар Александар Kрамчикин, „Русија покушава да стави Индију у трилатерални савез са Kином, док јој је потребан и савез против Kине“.

Односи у овом троуглу су прилично компликовани, а на крају крајева, све државе на прво место стављају своје интересе.

(RTBH)

KOMENTARI7 коментара

 1. Velika Metla says:

  Русија има једног савезника који је НИКАДА неће напустити! А то је зима!

 2. Zivoder iz Oseka i Ovcare says:

  Povrsan tekst;gde su drzave L.Amerike,Afrike,ili Srbija koja je najveci saveznik Rusije oduvek???

  • Miraš says:

   Ne budi naivan. Zašto bi Srbija trčala kao ždrebe ispred rude? Slovenstva više nema! Onu Slavjanku što je puštaju na početku parade u Moskvi treba da ukinu, ne zaslužuju je više, današnji Rusi se kite onim što im više ne pripada. Zašto Rusi onoliko ulažu u Hram Svetog Save? Je li to njihova "Crkva pokajnica"? Mi ne održavamo pravoslavlje u velelepnim i nakićenim hramovima, nas su održale male i skromne crkve brvnare. Srbija nema ni slovenskih ni ruskih saveznika. Pokazalo se to veoma jasno 90-tih. Evo sankcija za koje je na SB UN glasala i Rusija ili nije stavila na njih veto što je isto kao da je glasala: 1) Zabrana izvoza oružja u tadašnju SFRJ uvedene su 26. septembra 1991 godine; 2) 30. maja 1992. SB UN usvojio je Rezoluciju 757 o SRJ, kojom se Srbiji i Crnoj Gori, kao glavnim krivcima za rat u BiH (???), uvode sankcije bez presedana u istoriji UN; 3) krajem marta 1998. SB UN usvojio je Rezoluciju 1160 o uvođenju embarga na izvoz oružja u SRJ u cilju podrške miru i stabilnosti na Kosovu. ... Početkom juna 1999 godine rukama Rusije, rukama Viktora Černomirdina, Milošević je nateran da kapitulira pod ponižavajučim uslovima. Interesantno je da 10 g0ina kasnije, 2009 godine, Viktor Černomirdin dobio je Orden "Zasluge pred otadžbinom" prvog stepena, za visok doprinos jačanja međunarodnog autoriteta Rusije, dakle za vreme Putina i to u fazi njegove osnažene vladavine. Zoran Anđelković, nekadašnji predsednik Izvršnog veća Kosova govoreći o tim pregovorima u Beogradu početkom juna 1999 godine rekao je: "Milošević je tada pitao Černomirdina - Da li će nam Rusija, ako ovo (Kumanovski sporazum) ne prihvatimo, pomoći na bilo koji način. Ruski ambasador je rekao - "Ne, i mi ćemo se pridružiti daljem napadu na Jugoslaviju. Tako je otvoreno rekao. Ruski generali su počeli da plaču ali su rekli da će oni stati uz svoju državu". Za kakav autoritet je Černomirdin dobio orden 2009 godine, za to što su pripretili Miloševiću i ostavili ga hladno u najgorem periodu za državu Srbiju? NAJVAŽNIJE: Zašto u Kremlju i dan danas vrlo rado i veoma predusretljivo primaju Amero-Srbe iz Beograda? Jesu li i domaćini Amero-Rusi? Kome su dali orden Aleksandra Nevskog? Da li Rusi imaju Vladimira Vladimiroviča Vučiča za predsednika Rusije? ... Rusi dosad nisu skinuli ni jedan američki avion, ni helikopter, ni dron. Čak i u Donbasu gde su navodno njihovi najrođeniji skidaju samo ukrajinske dronove, a američke NE. Koliko letelica NATO-a smo mi oborili za nepuna tri meseca u proleće 1999 godine i to sa puno slabijom vojnom silom nego što je ruska? Stavi se upamet, Rusi mogu samo da nam zavide. Ma koliko da je velika i navodno moćna ta njihova Rusija, današnji Rusi nama nisu ni blizu, ni do kolena.

 3. Kulak says:

  Rusi su navikli da izvan svojih granica nemaju saveznika.U tome i jeste njihova snaga.Savezništvo je relativan pojam.Kad zagusti,najpouzdanije se uzdati u vlastitu snagu.

 4. Kurgan says:

  Jedini pouzdan saveznik Rusije,uvek je bila samo njena armija.

 5. petrovgrad says:

  Niko nije skrenuo s uma da napadne Rusiju. Za svakoga ko se opredeli na takav potez sledi mu totalno uništenje. Ko je lud da povuče takav potez. Ko još veruje da će PARIZ, bERLIN,...Wujor, Vašington ,.. da prođu kao Alep ili Damask. Nikada neće biti svetskog rata. Lokalni nikada nisu ni prekidani, ali svetski medju velesilama nikada.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u