UKRAJINA: Vojska u pripravnosti; NATO zakazao sastanak; Putin se sprema da pošalje rusku armiju na Krim

UKRAJINA: Vojska u pripravnosti; NATO zakazao sastanak; Putin se sprema da pošalje rusku armiju na Krim

1 marta 2014

tenk_620x0Privremeni predsednik Ukrajine Aleksandar Turčinov i novi premijer Arsenij Jacenjuk izjavili su da je Ukrajina stavila oružane snage u stanje borbene gotovosti.

Oni su upozorili Rusiju da bi bilo kakva vojna intervencija u Ukrajini dovela do rata.

Posle tročasovnog sastanka sa šefovima bezbednosnih i vojnih službi, Turčinov je, u televizijskom obraćanju, rekao da nema opravdanja, niti osnove za „rusku agresiju na njegovu zemlju“, preneo je Rojters.

Turčinov je kazao da je naložio da se oružane snage stave u stanje borbene gotovosti i da je Ukrajina pojačala bezbednost oko nuklearnih postrojenja i aerodroma, preneo je AFP.

Tokom zajedničkog obraćanja, Jacenjuk je rekao da je, u telefonskom razgovoru sa ruskim premijerom Dmitrijem Medvedevom, pozvao Rusiju da vrati svoje trupe u bazu na Krimu i pozvao Moskvu na razgovore, kako bi se pronašlo političko rešenje za krizu.

„Vojna intervencija bi značila početak rata i okončanje odnosa izmedju Ukrajine i Rusije u svakom smislu“, rekao je Jacenjuk novinarima, izrazivši ubedjenje da Rusija neće izvesti intervenciju.

Bivša premijerka Ukrajine Julija Timošenko u ponedeljak odlazi u Moskvu na pregovore o krizi na Krimu.

PUTIN SPREMAN DA POŠALJE VOJSKU NA KRIM

Ruski predsednik Vladimir Putin još nije doneo odluku o rasporedjivanju ruskih oružanih snaga u Ukrajini, rekao je danas Putinov portparol Dmitrij Peskov.

„Sada kada je Savet Federacije (gornji dom parlamenta) usvojio odluku o tome, predsednik je dobio na raspolaganje sva sredstva koja su potrebna da bi se situacija sredila kako kad je reč o angažovanju trupa, tako i što se tiče donošenja odluke o šefu ruske diplomatske misije u SAD“, rekao je Peskov ruskoj televiziji, a preneo Itar-Tass.

„Međutim, predsednik još nije doneo nikakvu odluku. On će te odluke doneti u zavisnosti od razvoja situacije. Nadamo se da se situacija neće razvijati na način na koji se dosad razvijala, to jest eskalirala i da neće ugroziti rusofono stanovništvo na Krimu“, kazao je Putinov portparol.

SEDNICA NATO O UKRAJINI U NEDELjU

Sednica saveta NATO, posvećena stanju u Ukrajini, kako je napisao generalni sekretar NATO Anders Fog Rasmunsen na svom tviter nalogu, zakazana za nedelju.

Ukrajina je danas zatražila od NATO da razmotri sve moguće načine da joj pomogne u zaštiti svog teritorijalnog integriteta, rekao je ministar spoljnih poslova Ukrajine Sergej Deširitsja.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *