Ukrajinska vojska kod Donjecka razmešta rakete

Ukrajinska vojska kod Donjecka razmešta rakete

4 avgusta 2014

UKRAINE CRISIS POROSHENKO VISITRusija upozorava da ukrajinska vojska razmešta taktičke raketne sisteme u okolini Donjecka. Foto: Freeimages.com, arhivaS druge strane, Kijev tvrdi da ukrajinska vojska neće koristiti tešku artiljeriju i avijaciju.

„Ukrajinska vojska koncentriše raketne sisteme „točka U“, kao i sisteme za višestruko lansiranje raketa „smerč“ i „uragan““, upozorilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

„Koliko će još života odneti ovo oružje? Kijev izgleda da ne mari više za živote civila, vojnika i milicije“, kaže se u saopštenju objavljenom na sajtu ministarstva i zaključuje da „Kijev želi da nastavi rat“.

Ukrajinske vlasti su u međuvremenu demantovale navode da vojska na istoku zemlje koristi teško naoružanje. Savetnik ukrajinskog ministra unutrašnjih poslova Zoran Škirjak izjavio je da ukrajinska vojska koja učestvuje u operaciji na istoku Ukrajine neće koristiti tešku artiljeriju i avijaciju za oslobađanje Donjecka i Luganska od proruskih snaga.

„Mi smo kategorički protiv upotrebe tih sredstava (artiljerije i avijacije) koja mogu da ugroze živote civila. To je principijelna pozicija načelnika generalštaba ukrajinske vojske i komandanata uključenih u operaciju na terenu“, rekao je on za ukrajinsku agenciju Ukrinform.

Ipak, tokom noći je, kako su saopštili zvaničnici Donjecka, grad bio pod artiljerijskom vatrom, a eksplozije i pucnji čuli su se u celom gradu, prenosi Itar Tas.

Inače, od početka vojne operacije Kijeva, u samoproglašenoj Donjeckoj Narodnoj Republici poginula su 523 čoveka, dok je više od 3.000 osoba povređeno, izjavio je ranije danas predstavnik Moskve za taj region Andrej Rodkin.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *