Укусна и здрава цвекла
30 новембра 2017Салата са сиром
Састојци: шест мањих главица цвекле, маслиново уље, со, сирће балзамико, фета сир, ситно сецкан першун.
Сваку главицу посебно завијте у алуминијумску фолију и ставите у рерну загрејану на 180 Ц да се пеку око 45 минута, можда и сат времена. Проверите да ли су печене тако што ћете забости нож, ако је мекано, онда је готово. Када је цвекла печена, извадите је из рерне и скините фолију, само пазите да се не опечете. Цвеклу ољуштите и исеците на парчиће, ставите у чинију, посолите и прелијте маслиновим уљем и сирћетом. Добро промешајте и одозго поспите комадићима сира и першуном.
* * * * * * * * * * * * *
Кисела зимница
Састојци: седам килограма цвекле, три литре воде, 10 кашика шећера, три кашике соли, литар алкохолног сирћета, кесица конзерванса.
Целе главице цвекле, са кором, скувајте, али тако да не буду превише мекане, а када вода проври, кувајте још 15 минута. Оставите да се охлади. Охлађену цвеклу ољуштите и исеците на колутове или крупно изрендајте и ставите у већу посуду. Помешајте воду, сирће, со, шећер и конзерванс. Промешајте да се суви састојци истопе и овом мешавином прелијте исечену цвеклу. Оставите да стоји сат времена и повремено промешајте. Сипајте цвеклу у тегле па сваку налијте преливом тако да цвекла буде потпуно покривена течношћу. Тегле затворите поклопцима.
* * * * * * * * * * * * *
Додатак уз гулаш
Састојци: главица цвекле, со, црни млевени бибер, две кашике маслиновог уља, сок од лимуна, шећер.
Сирову цвеклу ољуштите и крупније нарендајте или исеците на коцкице. Зачините прстохватом шећера, сољу (мало обилније него за друге салате), маслиновим уљем, лимуновим соком и бибером. Добро промешајте и ставите у фрижидер. Салату је добро направити сат-
-два пре послуживања, тако да се укуси прожму и да цвекла пусти свој сок. Овако припремљена салата може да се користи и два дана, а одлично иде уз гулаш, сосове од црвеног меса и слична јела.
* * * * * * * * * * * * *
Са белим луком и жалфијом
Састојци: већа главица цвекле, кашичица соли, кашичица шећера, кашика балзамико сирћета, чен белог лука, 10 сецканих листова босиљка, кашика ситно сецкане жалфије.
Ољуштите и оперите главицу цвекле и ставите је у шерпу. Прелијте са две литре воде и додајте кашичицу соли и кашичицу шећера па добро промешајте. Ставите шерпу на шпорет и подесите на средње јаку ватру да вода прокључа. Кувајте на лаганој ватри од 15 до 20 минута. Ножем проверите колико је омекшала, ако се лако пробада, склоните је са шпорета и пребаците у посуду са хладном водом. После пет минута минута извадите главицу и протрљајте палчевима да отпадне кора. Исеците је на колутове и зачините сирћетом, белим луком, босиљком и жалфијом.