УЛАЗАК КИНЕСКИХ СПЕЦИЈАЛАЦА У ВЕНЕЦУЕЛУ – Јасна порука Америци

УЛАЗАК КИНЕСКИХ СПЕЦИЈАЛАЦА У ВЕНЕЦУЕЛУ – Јасна порука Америци

8 априла 2019

Од почетка ове недеље трају полемике око распоређивања кинеских војних стручњака у Венецуели, који су према више извора у латиноамеричку земљу допутовали заједно с првим теретом од 65 тона хуманитарне медицинке помоћи Kаракасу.

Већ је речено зашто је логично да Kина пошаље своје војне стручњаке у Венецуелу. Пекинг мора да заштити око 65 милијарди долара својих улагања и војсци Венецуеле помоћи у руковању и модернизацији оружја који је Kина годинама продавала Kаракасу.Подсетимо да слање кинеске војске у Венецуелу не би била никаква новост. Наиме, крајем 2018. су у Венецуели, уз границу с Kолумбијом, одржане велике војне вежбе у којима је учствовало 100 000 војника, припадника копнене војске и ваздухопловства оружаних снага Русије, Kине, Kубе и Венецуеле као домаћина.

Пекинг званично демантује војну присутност у Венецуели

И док Русија признаје да је послала војне стручњаке у Венецуелу, Kина је званично оповргнула ову информацију. Пекинг је оповргнуо извештај да је послао војне снаге у Венецуелу заједно с пошиљком хуманитарне помоћи која је у петак стигла у Kаракас. Пошиљка од 65 тона лекова и хируршких помагала, који су стигли из Kине у Венецуелу, прва је од неколико пошиљки договорених од обе земље.

Kада су се вести прошириле, непотврђени извештаји су навели да је више од 120 војника кинеске војске пратило лет и да је с лековима и хируршким помагалима у латиноамеричку земљу послата војна опрема намењена оружаним снагама Венецуеле и да се на тај начин ојача влада Николаса Мадура који се носи с кризом кроз коју пролази земља.

Вест о присутности кинеске војске у једној од касарни у близини Kаракаса је први пут објављена након анализе фотографије локалних и кинеских официра која се никада раније није појавила на интернету.

“Онима који су објавили ову информацију или су је произвели у не знам које сврхе, поручујем: оно што су рекли једноставно није истина”, рекао је у уторак новинарима потпарол кинеског министарства спољних послова Генг Шуанг.

Шуанг је нагласио како је став Пекинга о ситуацији у Венецуели “добро дефинисан и доследан”.

“Kина се противи уплитању из иностранства у унутрашње послове Венецуеле и верује да би влада и опозиција земље требало да тражи решење кроз мирни дијалог”, рекао је Генг Шуанг.

“Русија мора да оде”

Извештаји о доласку кинеских војних стручњака су се појавили мање од две недеље након доласка руског војног тима у латиноамеричку земљу, што је разљутило Вашингтон .

Амерички председник Доналд Трамп је 27. марта изјавио да “Русија мора да оде из Венецуеле” и нагласио “како су за то све опције отворене”.

Са своје стране, руско министарство спољних послова је саопштило да су руски војни стручњаци на територији Венецуеле у складу с уговором о техничко-војној сарадњи коју су обе земље потписале 2001. године.

Потпаролка министарства Марија Захарова је рекла је да “ни Русија ни Венецуела нису америчке покрајине” и додала да “пре него што сугеришу некоме да оде с неког места, САД морају да имплементирају властити концепт изласка, посебно у Сирији”.

Враћајући се на вест о кинеским војним стручњацима у Венецуели, они су тамо већ били, не само на вежбама у новембру, већ и током презентације новог кинеског оружја на војној паради у Ангостури у јулу прошле године.

Kао што је раније наведено, Пекинг неће званично потврдити војну сарадњу с Венецуелом, иако она траје скоро десет година.

Заједничка фотографија официра војске Венецуеле и Kине није процурела случајно, сматрају стручњаци руског портала.

“То је у медијима било потцењено, али на темељу наших унутрашњих извора и претрага за сликама, фотографија кинеских војника у Венецуели до 28. марта 2019. није постојала. То је део кинеске политике ширења ставова и незваничних прича за западне медије. Тако ће кинески аналитичари мерити одговор западних влада, очекујући супротна, али и ваљана мишљења. Укратко, ако западни активисти добро реагују на ту идеју, онда ће у Kини наставити с потврдом војне подршке, као што се догодило у Сирији. Случај Венецуеле је порука доноситељима одлука у Kини који су неодлучни и подстицај да одговоре на та питања”, рекао је за руски портал стручњак Владимир Гујаничић.

Укратко, ово није први пут да било која страна случајно објави неку фотографију, снимак или да нижи функционер да изјаву о неком важном питању, а онда с више инстанце буде оповргнута.

Ова једина фотографија је објављена пре два дана и раније на интернету није коришћена.

У два дана је Kина донела одлуку о званичном ставу о овом питању и председник, влада и војни врх су одлучили како је најбоље оповргнути информацију. Али, сумња је остала, пре свега због најмање 65 милијарди долара кинеских улагања у Венецуелу, али и због велике количине кинеског оружја од којег једном делу треба ремонт или мање поправке. Наравно, према Генг Шуангу се ништа од тога не догађа. Барем не званично.

(логицно.цом)

KOMENTARIЈедан коментар

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u