УЛТИМАТУМ ВАШИНГТОНА: Ако хоћете руско, не може америчко!

УЛТИМАТУМ ВАШИНГТОНА: Ако хоћете руско, не може америчко!

3 априла 2019

ВЛАСТ у Анкари трпи ударац за ударцем. После проглашења резултата локалних избора, по којима је турски председник Реџеп Тајип Ердоган „изгубио“ престоницу, али и највећи и трећи по величини град, Истанбул и Измир, уз још неколико места, дошла је крајње неповољна вест из Вашингтона.

САД су Турској обуставиле испоруку делова за борбене авионе, стелт Ф-35!Непријатна информација саопштена је приликом доласка турског шефа дипломатије Вашингтону, поводом обележавања 70 година НАТО. Ионако нарушене односе између САД и Турске, ово је додатно заоштрило. Аналитичари додају да није реч о исхитреној одлуци Вашингтона, напротив, он није био штедљив са најавама овако нечега.

– Вишемесечна упозорења турским властима да не купују руске ракетне системе С-400, нису очигледно уродила плодом – образложио је Пентагон ову одлуку Беле куће.

– САД су биле више него јасне да је куповина С-400 система неприхватљива – казао је портпарол Пентагона Чарлс Самерс Јуниор. – Док се не одрекну тих испорука, обустављамо контингенте делова, као и све активности око успостављања оперативне способности турских Ф-35. Ако Анкара набави руске С-400, континуирано учешће Турске у програму Ф-35 доводи се у опасност.

САД и други савезници НАТО су се више пута жалили на куповину руског одбрамбеног система, оцењујући да он није компатибилан с другим савезничким системима, те да би представљао претњу за Ф-35. Самерс је поручио да је Пентагон, иако Вашингтон наставља да разговара са Турском о том питању, почео да преговара о неопходним корацима да би пронашао друге изворе набавке делова за Ф-35 које производе Турци, и тако елиминисао Анкару из овог стратешки осетљивог и веома лукративног дила.

Према његовим речима, предузети су кораци да би се заштитиле заједничке инвестиције у технологију авиона и ланац набавке.

– Много жалимо због настале ситуације која прети целокупном партнерству између Анкаре и Вашингтона по питању израде Ф-35, али дужни смо да предузмемо све неопходне мере да заштитимо заједничка улагања – казао је потпуковник Мајк Ендрјус у изјави за Си-Ен-Ен.

У програм производње борбених авиона Ф-35 укључено је 12 земаља. Девет партнера радило је на развоју техничких решења: САД, Турска, Велика Британија, Италија, Холандија, Канада, Аустралија, Данска и Норвешка. Све ове државе, осим Канаде, Данске и Турске већ су добиле овај стелт. Израел, Јапан и Јужна Кореја, такође су дошле до власништва над борбеним авионом Ф-35, и то кроз војну спољну трговину.

АКП НЕ ШТЕДИ НА ЖАЛБАМА

ВЛАДАЈУЋА турска Партија правде и развоја (АКП) председника Ердогана, која је освојила већину гласова на изборима минулог викенда, поднела је жалбу на резултат локалних избора у Истанбулу, где је, према прелиминарним резултатима, опозиција освојила танку већину. АКП је поднео жалбу на резултате избора у свих 39 дистрикта и тражио поновно бројање. АКП се жалила и на резултате избора у Анкари.

(Новости)

KOMENTARI3 коментара

  1. Velika Metla says:

    Турска је чланица нацистичког савеза имена "нато"! Ко с ђаволом тикве сад,о глави му се разбијају!

  2. Zoran says:

    ", Данска и Норвешка. "___________A nisu u NATO.:)

  3. živoder iz Oseka i Ovčare says:

    Super, onda ni F-35 nego SU-35 i S-400.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u