UMESTO DA JE OPTUŽEN, MESIĆ „MORALIŠE“: Srbija će biti optužena

UMESTO DA JE OPTUŽEN, MESIĆ „MORALIŠE“: Srbija će biti optužena

16 марта 2014

01-Mesic_620x0Bivši hrvatski predsednik Stipe Mesić, koji je dostavio sudu u Hagu transkripte razgovora na Brionima u kojima je Franja Tuđman kovao planove za Oluju, smatra da će Srbija na kraju da bude osuđena zbog genocida.

Mesić u razgovoru za zagrebački „Jutarnji list“ smatra da su hrvatski argumenti puno jači od srpskih i da će to biti presudno da Srbija bude optužena.

Mesić tvrdi da je jako preterano i nema veze sa činjenicama usporedba sastanka na Brijunima sa nacističkom konferencijom Vanse 1942.

”Usporedba sa onime što se događalo u Oluji i u Trećem Rajhu naprosto nema smisla i totalni su promašaj. Naime, pitanje koje se postavlja o brionskom sastanku Hag je već apsolvirao. O toj se temi više nema što da govori, a to bi morali znati i pravnici koji se bave srpskom protutužbom”, kaže Mesić.

Bivši hrvatski predsednik i poslednji predsednik bivše Juygoslavije smatra da je za sve kriv Slobodan Milošević koji po njemu nije želeo ni konfederaciju, ni federaciju.

”On je unapred odlučio da će svoj politički cilj da ostvari vojnom, odnosno ratnom opcijom.

Varao je Srbe da će da žive u svojoj državi, a svet da se bori za Jugoslaviju. Za sva događanja u tom periodu krivnju snosi Milošević i njegov režim”.

Mesić kaže da mu nije žao što je otvorio Tuđmanove arhive i da bi to ponovo učinio. ”Otvorio sam one transkripte koji su ukazali na to da su se odluke donosile tamo gde se nisu smele da donose”. Kada je reč o pretpostavkama da bi i Tuđman završio u Hagu, da nije umro, Mesić kaže da su to priče ”što bi bilo, kada bi bilo”.

Bivši hrvatski predsednik, koji je još uvek dosta aktivan, bar kada je reč o komentarisanju prošlosti, kaže da tvrdnje kako su zloćini u Oluji puno veći od onih počinjenih nad Hrvatima smatra da ”to nema veze sa činjenicama”.

”Mi ne tvrdimo da kod nas nije bilo zločina, no oni su uglavnom procesuisani. Ako ima još koji slučaj njime će da se bavi sud. ”A ono što je učinjeno u Škabrnji i na Ovčari, posebno u Srebrenici, nepobitan je dokaz da se radilo o etničkom čišćenju na hrvatskom teritoriju”.

KOMENTARIЈедан коментар

  1. Антиша says:

    За овакве ни пакао није довољна казна.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u