УПОЗНАЈТЕ ПЛЕМЕ које се не плаши Исламске државе, већ води немилосрдан рат против исламиста!

УПОЗНАЈТЕ ПЛЕМЕ које се не плаши Исламске државе, већ води немилосрдан рат против исламиста!

15 октобра 2015

albu-nimr-02Ирачко племе „Абу Нимр“ (у преводу: “Тигрова породица”) упорно се бори против Исламске државе, баш као што се пре готово десет година борило против Ал Каиде. Због тога, припадници племена и њихове породице често су на мети исламиста који их убијају без милости.

“ИСИС убија Албу Нимр зато што је то племе 2000-тих година, 2006, убијало припаднике Ал каиде”, рекао је Бауд. Група позната као Ал каида у Ираку (АQИ) готово је разбијена 2010, али је у последњих десет година поново успостављена као такозвана Исламска држава, “а Албу Нимр данас убија ИСИС”, рекао је један од старешина племена, Шеик Наим ал Гауд.

“Ми смо били прво племе које их је убијало. Многа друга племена су се такође борила против њих, али ми смо били први”, истакао је он.

Упркос притужбама сунитског племена да им недостаје војна подршка владе ирачког премијера Хајдера ал Абадаија коју воде шиити, Албу Нимр је једно од малобројних племена у провинцији Анбар које је упорно пружало отпор надирућим исламистима – чин пркоса који их је скупо коштао.

У јесен 2014. Исламска држава је убила више од 500 припадника овог племена. Две стотине тела нађено је у масовној гробници код града Хит.

Некадашњи партнери Садама Хусеина

Племе Албу Нимр је део већег племена Дулаим, својевремено незгодних партнера режима Садама Хусеина, махом припадника војске. Године 1995. су, међутим, организовали протесте против њега, након што су један генерал, припадник тог племена и још неколико официра погубљени зато што су критиковали Хусеиновог најстаријег сина Удаја.

Након што је после инвазије на Ирак, коју су предводиле САД, Садам Хусеин свргнут с власти, чиме је отворен пут за ширење АQИ – Албу Нимр и Дулаим постали су амерички савезници у оквиру покрета “Сахва” (Буђење Анбара). Сунити и претежно бивши прорежимски елементи у Анбару ујединили су се са америчким снагама да победе АQИ. И пре тог савеза, још 2004, племе Албу Нимр је тражило сарадњу са Америком, јер је доживљавало АQИ као претњу племенском поретку у Анбару.

Анбар, по површини највећа провинција у Ираку, данас је упориште Исламске државе, у којој доминирају сунити, а граничи се са Сиријом, Јорданом и Саудијском Арабијом. Његове дуге, пропустљиве границе, које је ИСИС хтео потпуно да избрише, олакшале су долазак страних бораца и оружја у Ирак током америчке окупације.

Племена која не воле ИСИС

Племена у “Буђењу Анбара” често су била гневна на нову шиитску владу у Багдаду, али су и у АQИ видели непосредну претњу њиховим племенским заједницама.

“Основни проблем са којим су у овом тренутку суочена сва племена у Анбару, објашњава Стивен Бидл, професор Факултета за међународне односе “Елиот” Универзитета “Џорџ Вашингтон”, “јесте у томе што су локални огранак Ал каиде доживели као узурпатора традиционалних племенских овлашћења и ентитет који ће преузети традиционалне кријумчарске руте, које су племена користила за успостављање мреже односа који чине суштину племенске политике… Ово није био племенити чин у корист неке веће сложеније владине филозофије”, сматра он.

“Било да је реч о племену Абу Нимр 2004, или другим племенима крајем 2006, она су се ангажовала мотивисана сопственим интересима.”

Иако многа племена данас у Анбару вероватно гаје известан анимозитет према Исламској држави, у недостатку непосредне америчке подршке, какву су имала 2006, ретко која међу њима ће бити спремна да ризикују да дођу у сукоб са џихадистима како не би завршили као Албу Нимр, оцењује Бидл.

Sunni tribal fighters take part in a military training to fight against militants of the Islamic State, on the outskirt of RamadiГауд, међутим, каже да је актуелна борба против Исламске државе њихова света дужност, а не део спора око земље и моћи.

“ИСИС је, као што знате, непријатељ ислама”, изјавио је он за “Дејли бист”. “Сваки добар човек би их убијао.”

Он такође истиче да друга племена презиру Исламску државу једнако као и Албу Нимр и да ће се нека укључити у ширу борбу против ИСИС-а. “Многа племена ће се борити против Исламске државе и убијати њихове припаднике… Исламска држава је нехумана”, каже он.

Међутим, осим Албу Нирма, племена у Анбару која се отворено супротстављају џихадистима малобројна су.

Неопходна подршка 

Непосредно пре и након што су Американци напустили Ирак, племена у Анбару која су се отворено противила АQИ све чешће су долазила у сукоб с владом бившег ирачког премијера Нурија ал Маликија. Његова секташка политика чврсте руке многе у Анбару одвратила је од сарадње с Багдадом, а неки су можда чак и дошли до становишта да Исламска држава долази да их спаси.

“Мислим да ентузијазам за “ослободиоце” варира од племена до племена и вероватно од особе до особе унутар племена”, каже Бидл, који претпоставља да већина племена сада види Исламску државу као мање од два зла”,

Након Маликијевог одласка у септембру 2014, његов наследник Абади је покушао да офанзиву у Анбару учини каменом темељцем свеобухватне стратегије преузимања области под контролом Исламске државе, до сада безуспешно.

“Ако намеравате да оживите Буђење Анбара – чему се САД већ месецима надају – мораћете на овај или онај начин да оживите снаге безбедности ирачке владе у које би племена имала поверења и које би заиста биле способне да их заштите, а пут до снага безбедности које би иоле личиле на тако нешто веома је дуг”, каже Бидл.

“Све у свему, различита племена у Анбару, а не само Албу Нимр, не воле ИСИС и радо би раскинула с њима када би знала да ће преживети.”

“Међутим, за то ће бити неопходна подршка неког ко је довољно јак да се обрачуна са Исламском државом, то мора бити ирачка влада или САД, а ни једни ни други нису спремни да то ураде”, каже Бидл.

Иако помоћи нема на видику и мада не воле владу у Багдаду, племе Албу Нимр је ових дана чврсто пружало отпор џихадистима, баш као што су то учинили када су имали подршку САД. Како показују догађаји у недељу, “Тигрови” из Анбара скупо су платили цену своје тврдоглавости и неустрашивог пружања отпора Исламској држави.

Прошлонедељни масакр

Снаге такозване Исламске државе починиле су најновији масакр над ирачким племеном Албу Нимр (у преводу: “Тигрова породица”), саопштио је ББЦ прошле недеље, позивајући се на Гауда. Како је објављено, Исламска држава је у ноћи четвртог октобра сакупила и убила 70 припадника сунитског арапског племена у селу Ханизир, у провинцији Анбар, који су тамо избегли након што је ИСИС у мају заузео Рамади, престоницу провинције Анбар.

У телефонском разговору с новинаром “Дејли биста”, Гауд је потврдио вест о убиствима и истакао да се Исламска држава намерила на припаднике племена Албу Нимр због њихове посвећености борби против те екстремистичке организације. Он каже да су све жртве цивили, али да су њихови рођаци активни учесници борбе против снага самопроглашеног калифата.

(Блиц)

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u