УПОЗОРЕЊЕ: Ако хоћете да знате какво млеко пијете погледајте шта значе бројеви на паковању

УПОЗОРЕЊЕ: Ако хоћете да знате какво млеко пијете погледајте шта значе бројеви на паковању

2 августа 2015

tetra-pak-640x403Да ли сте приметили бројеве на дну паковања млека и да ли сте икада размишљали о њиховом значењу? То нису само пуки бројеви. Они имају своје значење за које само мали број људи зна.

Ако погледате на дну тетрапака, приметићете бројеве од 1 до 5 (у неким земљама од 1 до 6). Могућа су различита значења ових бројева. Ипак, једно је изазвало озбиљну панику међу потрошачима, јер бројеви најчешће представљају то колико пута је млеко рециклирано или прерађено.

Постоји чак и законска регулатива која омогућава да истекло млеко може поново да се преради на 190° Ц и пошаље назад у продавнице. Овај поступак (дозвољен законом) може да се понови до 5 пута тако да фабрике морају да одштампају тачан број пута колико је млеко прерађено.

Као што смо рекли, ако се осврнете на штампане бројеве (123456) и ако један број недостаје, знаћете колико пута је млеко рециклирано. На примеру од 12456, види се да број 3 недостаје, што значи да је рок употребе млека истекао 3 пута или је млеко поново пастеризовано 3 пута.

Дакле, истина је да је у неким земљама дозвољено да се паковање млека поново прерађује, то јест рециклира.

(Wебтрибуне.рс)

KOMENTARIЈедан коментар

  1. Tatomir says:

    To su oznake za štampu, sečenje i sklapanje tetrapaka. Nemaju nikakve veze sa gore navedenim... A to da mleko koje pijemo ne valja je druga stvar.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u