УПОЗОРЕЊЕ: Ако хоћете да знате какво млеко пијете погледајте шта значе бројеви на паковању

UPOZORENJE: Ako hoćete da znate kakvo mleko pijete pogledajte šta znače brojevi na pakovanju

2 avgusta 2015

tetra-pak-640x403Da li ste primetili brojeve na dnu pakovanja mleka i da li ste ikada razmišljali o njihovom značenju? To nisu samo puki brojevi. Oni imaju svoje značenje za koje samo mali broj ljudi zna.

Ako pogledate na dnu tetrapaka, primetićete brojeve od 1 do 5 (u nekim zemljama od 1 do 6). Moguća su različita značenja ovih brojeva. Ipak, jedno je izazvalo ozbiljnu paniku među potrošačima, jer brojevi najčešće predstavljaju to koliko puta je mleko reciklirano ili prerađeno.

Postoji čak i zakonska regulativa koja omogućava da isteklo mleko može ponovo da se preradi na 190° C i pošalje nazad u prodavnice. Ovaj postupak (dozvoljen zakonom) može da se ponovi do 5 puta tako da fabrike moraju da odštampaju tačan broj puta koliko je mleko prerađeno.

Kao što smo rekli, ako se osvrnete na štampane brojeve (123456) i ako jedan broj nedostaje, znaćete koliko puta je mleko reciklirano. Na primeru od 12456, vidi se da broj 3 nedostaje, što znači da je rok upotrebe mleka istekao 3 puta ili je mleko ponovo pasterizovano 3 puta.

Dakle, istina je da je u nekim zemljama dozvoljeno da se pakovanje mleka ponovo prerađuje, to jest reciklira.

(Webtribune.rs)

KOMENTARIJedan komentar

  1. Tatomir says:

    To su oznake za štampu, sečenje i sklapanje tetrapaka. Nemaju nikakve veze sa gore navedenim... A to da mleko koje pijemo ne valja je druga stvar.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *