Ушће чека директора

Ушће чека директора

1 фебруара 2019

ОД ЗАВРШЕТКА обнове зграде Музеја савремене уметности октобра 2017. године, ишчекивало се расписивање конкурса за место директора те институције, на чијем челу је до данас (а био је и током двогодишњих завршних радова) Слободан Накарада – у статусу в. д. Без обзира на то што је министар културе Владан Вукосављевић више пута обећао да ће МСУБ, као једина републичка установа са првим човеком у статусу в. д., одмах по отварању добити руководиоца изабраног на конкурсу, уследила је вишемесечна преписка, без коначне сагласности, између њега и УО (на чијем челу је био академик Душан Оташевић), о условима које би требало да испуњава новоизабрани директор МСУБ.

– Конкурс за измену вишегодишњег статуса в. д. директора у функцију директора установе МСУБ, наслеђен је од донедавног Управног одбора, и најзад је подешен изашао у јавност – каже, за „Новости“, Никола Шуица, професор Факултета ликовних уметности и нови председник Управног одбора именованог у октобру прошле године.

Према јавном конкурсу објављеном прошле недеље, кандидат за ову позицију мора да има високо образовање из друштвено-хуманистичких наука. Требало би да има најмање пет година радног искуства у струци, да активно зна један светски језик, да познаје делатност, односно пословање Музеја, да поседује организаторске способности и да предложи квалитетан програм рада и развоја.

– МСУБ према будућности треба да оперативно и тактично води личност са увидом у сталну равнотежу активне ликовне сцене, иновација и наслеђа, у циљу обједињавања искустава за установе међународног и националног значаја – објашњава Шуица. – Нужно је да се изнова са запосленима пред широм јавношћу дефинишу врхунски стандарди и нагласе истраживачки домети ове установе за значај савремене уметности.

Управни одбор би, сматра његов председник, требало да вреднује оперативне способности и најцелисходније поставке о правцу рада МСУБ, било да је кандидат из поља друштвено-хуманистичких наука или из уметности.

Рок за подношење пријава је 15 дана од датума објављивања, а потом ће УО обавити разговоре са кандидатима. Записник са предложеном листом кандидата (по азбучном реду, са мишљењем о стручним и организационим способностима сваког кандидата) потом ће доставити Министарству културе.

НАКАРАДА: ПОТРЕБА ЗА СТАБИЛНОШЋУ

БОРИЛИ смо се годину и по дана да се распише конкурс за дирекора, за шта смо сада добили дозволу од Министарства културе и информисања, па је Управни одбор објавио јавни конкурс – каже, за „Новости“, Слободан Накарада (на слици), в. д. директора МСУ, који је на том месту од септембра 2015. и у чијем мандату је завршена обнова здања на Ушћу. – За нашу кућу, спровођење овог конкурса представља потребу за стабилношћу и спровођењем континуитета, после реконструкције.

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u