Успешна дипломатија мале Србије

Uspešna diplomatija male Srbije

24 juna 2016

dusan-maric-546Piše: Dušan Marić

Dok pojedini njihovi politički protivnici i sa Zapada finansirani mediji najavljuju „balkansko proljeće“ i njihovo rušenje s vlasti, Aleksandar Vučić i Tomislav Nikolić nižu zavidne diplomatske uspjehe.

U sedmici iza nas tri dana su bili domaćini predsjedniku Kine Si Đinpingu. Činjenice da su od posljednjeg boravka jednog kineskog predsjednika u Beogradu prošle 32 godine, da je lider jedne od tri najveće svjetske sile svoju posjetu Evropi počeo u Srbiji, da je potpisano više od 20 sporazuma i kinesko obećanje da će od željezare u Smederevu napraviti najuspješniju željezaru u Evropi govore same za sebe.

Do posjete Si Đinpinga Beogradu došlo je samo sedam mjeseci poslije posjete premijera Srbije i devet mjeseci poslije posjete predsjednika Srbije Kini i Pekingu.

Već danas, premijer Vučić je imao susret sa predsjednikom Hrvatske Kolindom Grabar Kitarević, koji je obilježilo potpisivanje deklaracije, čiji je najvažniji dio spremnost obe strane da se konačno počne sa rješavanjem pitanja pronalaska tijela oko 1.100 Srba i Hrvata koji su nestali u posljednjim ratovima. U posljednjih godinu dana Vučić je četiri puta posjetio BiH, a „kruna“ tih dolazaka je zajednička sjednica Vlade Srbije i Savjeta ministara BiH u Sarajevu.

Prije tri nedjelje Vučić je u Moskvi razgovarao sa predsjednikom Rusije Putinom. Bio je to njihov sedmi susret. Ne vjerujem u „10 milijardi ruskih investicija“, „sisteme S 400“ i vasionske brodove koje će Rusija pokloniti Srbiji i slična lupetanja Karićevog Vučićevića u „Informeru“, ali tajming susreta i njegovo višečasovno trajanje pokazuju koliki značaj za veliku Rusiju imaju odnosi sa malom Srbijom. A da je tako potvrđuje i to što će ruski premijer Medvedev uskoro posjetiti Beograd.

U septembru Nikolić je boravio je u službenoj posjeti Vatikanu, gdje je, sudeći po izvještajima, imao srdačan razgovor sa papom Franjom, dok je Vučić u Vašingtonu razgovarao sa potpredsjednikom SAD Bajdenom. U decembru Vučić je u Beogradu ugostio državnog sekretara SAD Kerija .Na listi „prvoligaških“ susreta srpskih zvaničnika sa svijetskim moćnicima u posljednjih godinu dana nalaze se i julski dolazak Anglele Merker u Beograd i tri susreta koja je premijer Srbije sa njemačkom kancelarkom imao poslije toga, kao i Nikolićeva posjeta najvećoj islamskoj državi Indoneziji.

Sigurno je da do ovih susreta nije došlo ni zbog Vučićeve i Nikolićeve ljepote, ni zbog toga što najveći svijetski državnici nemaju drugog posla, ni samo radi „prijateljstva dva naroda“. Očigledno, i po mišljenju velikih, neutralna Srbija sa Vučićem i Nikolićem na čelu je po svom međunarodnom, posebno regionalnom, značaju, nadrasla svoju teritorijalnu i demografsku veličinu i povratila dio međunarodnog ugleda koji je uživala nesvrstana SFRJ.

(PressRS)

KOMENTARI5 komentara

 1. Uf says:

  Dusane ne palamudi ... Ko je to siptarsko kopile pa da neda referendum nama da sami odlucimo hocemo li u EU ili necemo ...

  • robokap says:

   Bravo Dušane.Naprdno si napredovao.Više ne moraš da održavaš domaćinstvo VJERICE RADETE--rodom iz ne ke LIVANJSKE VUKOJEBINE koja se graniči sa tvojom KUPREŠKOM VUKOJEBINOM jer ste se oboje uvalili na GRBAČU SRBIJANSKE SIROTINJE:Sad si AVANZOVAO U SAVETNIKA NAPRDNJAČKOG PREDSEDNIKA SO V:PLANA poznatog odgajivača LUBENICA sa Školskom KFALIFIKACIJOM ""LUBENIČAR"".Sad ćeš da zalivaš njegove lubenice.možda je to lakše od košenja VJERICINIH LIVADA .A ako TI I TO PROPADNE imaš izadnju opciju,GLUMAC U """FILMOVIMA ZA ODRASLE"" .VIdela je cela SRBIJA tvoj PRVENAC.Sledeći BAR da bude bez ""UNTRUCIGERA"" ili prevedeno na srpski---dugačkih GAĆA:

 2. vlada says:

  Je'l ti to ozbiljno majstore? Pa ti si talenat da farbas jaja, ali za novinara, ajde begaj. Predase Kosmet Albancima, rasprodase sve sto je ostalo da se rasproda u Srbiji, privatizovali Ustavni sud, uzurpirali ekonomiju i korumpirali biracko telo partijskim zaposljavanjem, prodaju narodu maglu o putu u propalu EUrupu itd itsl. Jedino u cemu su uspesni je vatiranje dzepove sebi i "svojima", deljenje subvencija i poreskih olaksicama straniim "investitorma" (citaj: izrabljivacima Srbije i njenog naroda) i povecanje zaduzenosti (jos 2 milijarde evrra u 2015). Kinez je dosao zbog svojih interesa, a Vucic i Nikolic su mu, kao i svima drugima - sto marionetama i pripada - poslednja rupa na svirali. Zvaci svoj senvic, i uzivaj, nece ti ga jos dugo calovati...

 3. Svetislav says:

  To nisu zasluge vucica, nikolica niti bilo kojeg politicara, nego politika i interesi Rusije, Kine itd, koja za razliku od americke baze u Beogradu i Urosevcu, ce ipak koristiti narodu Srbije. I ne hvali saradnju sa sadasnjom ndh jer je kolinda i ndh dobila cvece i osmeh za unistenje Srba u RSK i ostalim delovima sadasnje kurvatske!

 4. Sremac says:

  Ne znam ko je autor teksta (komentar robokapa mi je pojasnio) ali je tekst toliko plitak i d..euvlakački da ne zaslužuje komentar, osim da se ovde ne radi o diplomatskom uspehu nego o tome što Rusija i Kina ne mogu više da gledaju i trpe prostituciju u dvorištu iz koga može da krene nešto loše za njih.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *