УТЕРУЈУ ЗАПАДУ СТРАХ У КОСТИ: Русија до 2016. године добија застрашујуће ракете!

UTERUJU ZAPADU STRAH U KOSTI: Rusija do 2016. godine dobija zastrašujuće rakete!

13 novembra 2015

1418724702_1Prema planu razvoja Raketnih strateških snaga Rusije – udeo modernih modela naoružanja u njima će do 2020. godine iznositi 100 odsto.

Predsednik RF Vladimir Putin, ove nedelje svakodnevno održava sastanke s predstavnicima ruskog Ministarstva odbrane i glavnim konstruktorima vojnih preduzeća.

Cilj sastanaka je razmatranje stanja u vojnoj industriji, realizacija državnih vojnih nabavki, kao i usklađivanje planova sa stvarnim mogućnostima, s vojnim vežbama koje su sprovedene u poslednje vreme, ocenjivanje rada na jačanju bezbednosti zemlje.

Prethodna serija takvih sastanaka održana je sredinom maja ove godine. Na osnovu njih je izrađen ceo niz dokumenata, između ostalog, doneta je odluka o formiranju Vazdušno-kosmičkih snaga, a takođe su korigovani planovi opremanja vojske modernim oružjem, stabilizovan je rad vojnih preduzeća.

Putin je rekao da će Rusija razvijati udarne sisteme sposobne da probijaju bilo koje i bilo čije štitove protivraketne odbrane. Pritom je podsetio da SAD i njihovi saveznici nastavljaju izgradnju globalnog sistema PRO.

„Ne uzimaju se u obzir ni naša zabrinutost, ni naši predlozi o saradnji“ – konstatovao je on. Putin je naglasio da je pravi cilj PRO SAD da se neutrališe nuklearni potencijal RF.

Šef ruske države je konstatovao da su ruska vojna preduzeća u poslednje tri godine uspešno testirala više naprednih sistema naoružanja koji su sposobni da uspešno rešavaju borbene zadatke u uslovima ešelonirne PRO.

Od sistema koje razvija ruska vojna industrija kao odgovor na izgradnju američkog sistema PRO u Evropi može se navesti operativno-taktički raketni sistem „Iskander“ (NATO naziv SS-26 Stone).

On je predviđen za uništavanje kako ciljeva malih dimenzija, tako i ciljeva na velikim površinama u pozadini eventualnog protivnika. Sistem se sastoji od nekoliko vrsta vozila, uključujući samohodni lansirni sistem MZKT-7930, vozilo za transport i postavljanje raketa, komandno-štapsko vozilo i druga. Od municije se koristi jednostepena raketa na čvrsto gorivo 9M723 dometa do 500 kilometara. Raketa može biti opremljena običnom ili kasetnom bojevom glavom.

Ruska armija će do kraja 2015. godine dobiti još dva brigadna kompleta sistema „Iskander“. Isti broj sistema vojska će dobiti i 2016. godine.

Oružane snage RF bi do kraja 2015. godine trebalo da imaju ukupno sedam takvih jedinica.

Osim toga, 2016. godine će početi ispitivanja interkontinentalne balističke rakete „Sarmat“, koja treba da zameni interkontinentalnu balističku raketu R-36M2 „Vojvoda“.

Karakteristike nove napredne rakete prevazilaze prethodnu generaciju, između ostalog, korisni teret interkontinentalne balističke rakete „Sarmat“ može da dostigne 10 tona (kod „Vojvode“ taj pokazatelj iznosi oko 8,75 tona). Raketa će moći da uništava ciljeve leteći kako preko Severnog, tako i Južnog pola.

Radi se i na borbenom železničkom raketnom sistemu „Barguzin“.

Konstruktorska dokumentacija za njega biće izrađena do sredine 2016. godine. Očekuje se da će jedan borbeni železnički raketni sistem moći da nosi šest interkontinentalnih balističkih raketa RS-24 „Jars“ i biće jačine puka, a divizionski komplet „Barguzina“ brojaće pet „pukova“.

Ministarstvo odbrane je istaklo da proizvodnja borbenog železničkog raketnog sistema nije u suprotnosti sa obavezama Rusije prema sporazumu između Rusije i SAD o ograničavanju strateškog nuklearnog naoružanja.

Ministarstvo odbrane Rusije dobilo je u trećem kvartalu 2015. godine osam interkontinentalnih balističkih raketa. Takođe, dobijeno je 12 mobilnih lansirnih sistema, 22 vozila za podršku jedinicama Raketnih strateških snaga na borbenom dežurstvu, 3 vozila za inženjerijsku podršku i maskiranje.

Udeo moderne tehnike u Raketnim strateškim snagama u ovom trenutku iznosi 48 odsto.

Prema predlogu federalnog budžeta za 2016. godinu, rashodi u odeljku „Nacionalna odbrana“ na nuklearno naoružanje u 2016. godini biće povećani bezmalo za četiri milijarde rubalja. U 2015. godini finansiranje te stavke iznosiće više od 44, milijardi rubalja, dok je u 2016. planirano da se potroši 48,3 milijarde.

Predstavnici ruske vojne industrije su više puta izjavljivali da Rusija ne zaostaje za svetskim liderima u proizvodnji aviona i u oblasti istraživanja hipersoničnog oružja.

Korporacija „Taktičko raketno naoružanje“ radi na hipersoničnom naoružanju i prešla je sa naučno-istraživačke na eksperimentalno-konstruktorsku fazu radova. Očekuje se da će radovi biti završeni do 2019-2020. godine.

Rusija već ima recept za gorivo koje će omogućiti letelicama da postižu potrebnu i predviđenu brzinu.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *