Vanredna situacija u pet opština

Vanredna situacija u pet opština

1 августа 2014

76249649753db6aad22b14441011123_v4 bigVanredna situacija zbog vremenskih nepogoda je proglašena u pet opština – Topoli, Požarevcu, Medveđi, Sokobanji i Boljevcu.

Nestabilno vreme i jake padavine u Srbiji 30. i 31. jula pričinili su materijalnu štetu i poplavljeni su mnogi stambeni objekti, zbog čega je vanredna situacija proglašena u Požarevcu, Medveđi, Topoli, Sokobanji i Boljevcu, saopštio je danas MUP.

Juče je bilo kritično u Vršcu i Kostolcu. U Vršcu je bila ugrožena bolnica, a u Kostolcu ogromne količine vode sjurile su se na kop Drmno i ugrozile rad TE Kostolac.

U termoelekranama i kopovima Kostolac danas je pokrenut blok A2 za proizvodnju struje, a danas se očekuje i pokretanje proizvodnje uglja s poplavljenog kopa Drmno.

Kako javlja naš reporter iz Kostolca, za ispumpavanje vode iz Drmna će biti potrebno oko dve nedelje. Treba nabaviti pumpe i agregate kako bi se proces ubrzao, ali toga nema. Ipak, energetski sistem je stabilan. Situacija je bolja i u Kostolcu i u Požarevcu, voda se povukla iz dvorišta.

Što se Topole tiče, kako javlja naša novinarka, više od hiljadu hektara pod voćnjacima i vinogradima pogođeno je gradom, a ukupna šteta još nije poznata, između 30 i 50 odsto roda. Najviše su stradali Vinča, Plaskovac… Voćari su ogorčeni – naime, ove godine su iz svog džepa dali novac za protivgradne rakete, a ne znaju zašto nije delovala protivgradna zaštita.

Nakon dobijanja ranog upozorenja iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda 30. jula, o predviđanju obilnih padavina na teritoriji Republike Srbije, Sektor za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova je istog dana uputio preliminarno upozorenje komandantima štabova za vanredne situacije o očekivanim količinama padavina.

Informacija je prosleđena radi uvođenja pripravnosti u štabovima i pripremljenosti svih subjekata koji učestvuju u sprovođenju operativnih i preventivnih mera odbrane od poplava u sklopu jedinstvenog sistema zaštite i spasavanja.

Na aktivnostima zaštite i spasavanja, kao i ublažavanju i otklanjanju posledica od vremenskih nepogoda, vatrogasci-spasioci Sektora za vanredne situacije intervenisali su 190 puta.

Bili su angažovani na aktivnostima evakuacije i spasavanja ugroženih građana, ali i crpljenju vode i uklanjanju polomljenog drveća. Evakuisana su 24 lica i šest lica je spaseno.

Pripadnici Sektora za vanredne situacije MUP Republike Srbije su u punoj pripravnosti i konstantno se nadgleda teren.

U akcijama zaštite i spasavanja bilo je angažovano 478 vatrogasaca spasilaca, s 202 vozila i 145 pumpi za ispumpavanje vode.

Protivgradna zaštita je u punoj pripravnosti i od početka sezone imala 43 dana s dejstvom.

Do sada je utrošeno ukupno 6.140 protivgradnih raketa. Samo u prethodna dva dana ispaljeno je preko 200 protivgradnih raketa.

Prema prognozi RHMZ, pljuskovi s grmljavinom se očekuju celog dana, dok se obilnije padavine očekuju na jugu, jugoistoku i istoku zemlje, navedeno je u saopštenju.

U Medveđi počela sanacija

Na području opštine Medveđa, gde je proglašeno vanredna situacija zbog posledica nevremena, danas je počela sanacija puteva i čišćenje poplavljenih kuća.

Predsednik opštine Slobodan Drašković rekao je Tanjugu da je iz 10 poplavljenih kuća u naselju Čokotanci ispumpana voda i da građani i radnici komunalnog preduzeća trenutno izbacuju mulj i zemlju iz objekata.

On je naveo da su bujične vode najveću štetu pričinile poljoprivrednicima i putnoj infrastrukturi.

U opštini Medveđa sinoć je proglašeno vanredno stanje zbog jakog nevremena.

„Formirali smo ekipe koje pomažu građanima i komisije koje već obilaze teren i beleže nastalu štetu. Poplavljene objekte ćemo vrlo brzo sanirati kao i deo poljskih puteva. Međutim za sanaciju asfaltnog puta Medveđa – Kapit biće nam potrebna pomoć države, jer je bujica bukvalno odnela nekoliko kilometara puta“, rekao je Drašković.

Problemi u RTB Bor

Nevreme sa jakom kiššom, koje je tokom jučerašnjeg dana zahvatilo opštinu Bor, napravilo je probleme rudarima na površinskim kopovima Veliki Krivelj i Cerovo RTB-a Bor.

Proizvodnja nije zaustavljena, ali je ipak smanjena, kažu u kombinatu bakra.

Planirana dnevna proizvodnja je sa 80 tona bakra, pala na nešto više od 57 tona.

Sve teške mašine, bageri i buldožeri, povučeni su na sigurno, a radnici RBB-a cele noći su dežurali na pumpnim stanicama, kako bi što pre izbacili vodu.

Dodatni problem bili su česti prekidi struje, usled udara gromova, zbog čega je bilo puno problema i u radu flotacije.

U Banatu uvedena vanredna odbrana od poplava

Vanredna odbrana od poplava uvedena je na pojedinim vodotocima i branama u Banatu, saopštilo je danas Javno vodoprivredno preduzeće Vode Vojvodine.

Kako ovo preduzeće navodi, vanredna odbrana uvedena je na 32 kilometra reke Moravice i na branama Veliko Središe i Mesić, odnosno na potocima Markovac i Mesić, čiji je vododstaj počeo da opada.

Redovna odbrana sprovodi se na više od tri kilometra reke Nere, koja je u porastu.

Vode Vojvodine navode da je vodotok Moravica porastao za dva metra u protekla 24 časa, pa radnici s mehanizacijom dežuraju u blizini sela Vatin radi zaštite tog naselja.

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u