ВАНРЕДНА ВЕСТ! Почиње рат!? На Изреал испаљено 200 ракета!

ВАНРЕДНА ВЕСТ! Почиње рат!? На Изреал испаљено 200 ракета!

13 новембра 2019

Израелско ратно ваздухопловство (ИРВ) је у уторак 12. новембра бомбардовало појас Газе, и у том нападу је убијен један од лидера Палестинског исламског џихада (ПИЏ) Баха Абу ал Ата. Поред њега у нападу на породичну кућу у којој је живео, страдала је и његова супшруга, док је четворо деце рањено. Поред наведеног, ИРВ је дејствовао и по кући једног од лидера наведене милитантне организације и у околини Дамаска у Сирији. Друга по снази ова милитантна група, после Хамаса, званично је објавила смрт Абу ал Ате, наводећи да је погинуо док је обављао херојску активност, као и да ће се за наведену смрт ПИЏ осветити.

Хамас, политички (и војни) лидер Палестинаца у појасу Газе, је објавио да Изреал сноси пуну одговорност за наведени напад, као и да ће због тога сносити консеквеце.  Са друге стране, још увек актуелни премијер Бењамин Нетанјаху је одобрио наведени напад ИРВ наводећи да је Абу ал Ата одговоран за терористичке активности ПИЏ против Израела, те да је за јеврејску државу он представљао темпирану бомбу.Након наведеног убиства једног од лидера ПИЏ, обе палестинске фракције су координисано напале ракетним пројектилима на цивилне циљеве у унутрашњости Израела, а сирене за узбуну су регистроване и у Тел Авиву. До сада је испаљено око 200 ракетних пројектила мањег калибра, док је ИРВ наставило дејства у појасу Газе дејствујући по центрима за обуку, подземним објектима за производњу наоружања као и складиштима муниције.  Поред јединица ИРВ, на циљеве у појасу Газе дејтвују и оклопне јединице, које се налазе у близини појаса Газе.

Интересантно је да је пре убиства Абу ал Ате убијен и палестински младић Омар Бадави који није био наоружан и није представљао претњу по припаднике израелске војске, који су га на основу снимка на твитеру хладнокррвно убили.

Наведена два убиства су распалиле страсти унутар палестинског корпуса у Гази, док се Израел налази у процесу покушаја формирања нове владе од стране  бившег начелника генералштаба Бенија Ганца, једног од лидера опозиционе Плаво-беле коалиције (након што актуелни премијер Нетањаху није успео да око себе унутар Кнесета окупи потребну већину за формирање Владе).

У наредном периоду очекује се да Израел преко Египта покуша да издејствује прекид ватре, као што је то чинио у сличним ситуацијама и у претходном периоду. Имајући у виду актуелну безбедносну ситуацију у околним земљама (Сирија, Либан), као и потпуно одрешене руке Израела од стране међународне заједнице (првенствено САД, уз стандардну индиферентност Русије за дешавања у појасу Газе, и касно реаговање УН) треба очекивати након неколико дана стабилизацију безбедносних прилика, уколико не дође до неког од непредвиђених догађаја, као што је већи број цивилних жртава на некој од страна у сукобу.

(Сбин.инфо)

KOMENTARI4 коментара

 1. persida says:

  Namestaljka da bi Izrael imao sansu da sada gadja koga hoce. Kokanje tek dolazi.

 2. Roy says:

  Ma nije to nista. Malo ce se prepucavati i tuci pa prestati.

  • Aleks says:

   Izraelaca ima ukupno cca 9 miliona od toga skoro 2 mil arapa u njihovoj državi. Godinama su arogantni pobijaju sve redom ...a sa svim komsijama su ratovali...bombardirali..Tehnoloski su močni ali brojcanost je njihova slabost okruzeni su državama sa daleko vecim ciframa populacije...a kad se udruze komisije i posalju 2-3 miliona pešadinaca đabe rakete i avioni.

   • persida says:

    Arapi ne mogu da se udruze jer su sve njihove vlade korumpirane jevrejskim novcem.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u