ВАТИКАНСКА ФАБРИКА СВЕТАЦА, а заправо нико није светац!

VATIKANSKA FABRIKA SVETACA, a zapravo niko nije svetac!

19 juna 2016

Majka-Tereza 6775Rimski papa Franja je saopštio da će majku Terezu proglasiti za sveticu rimokatoličke “crkve “ 4. septembra 2016 godine. On je podpisao odluku o kanonizaciji majke Tereze još 17 septembra 2015 godine. Ovim svojim postupkom rimokatolički papa Franja pokazuje celom svetu da idestopama svojih predhodnika, posebno pape Jovana Pavla II, koji je za svoga pontifikata proglasio više rimokatoličkih svetaca, nego sve druge pape zajedno.

Svima je poznato da se Vatikanska “fabrika svetaca “ godinama trudila da promoviše majku Terezu kao svetiteljku. Skopskom nadbiskupu Cekadi je bilo potrebno da na svaki način pronađe neku osobu koja bi mogla da postane prvo “blažena” a potom kanonizovana svetiteljka rimokatoličke “crkve“ albanskog porekla. Tako je pronađena Agneza Bojađiju Gonča rođena u Skoplju 26 avgusta 1910 godine, koja je stupila u red Loretočasnih sestara 1928 godine. Ona je odmah, posle nekoliko meseci poslana u Indiju, gde je osnovala red Dobrotvornih misionarki (Missionares of Charity).

Zahvaljujući zalaganju rimokatoličke crkve majci Terezi je dodeljena Nobelova nagrada za mir 1979 godine. Nju je potom papa Jovan Pavle II proglasio za blaženu rimokatoličke “crkve“ 2003 godine. Tim povodom je ugledni britanski dnevni list Tajms (The Times) u svom broju od 18. oktobra 2003 godine objavio na celoj strani tri članka. Dopisnik ovog lista iz Delhija Katarina Filip piše o slučaju Monike Besre kojoj je majka Tereza pomogla da izleči svoj tumor .Slučaj ove bolesnice je poslužio papi Jovanu Pavlu II da ga prizna za čudo na osnovu koga je proglasio majku Terezu za blaženu. Međutim lekari koji su lečili Moniku Besru u Indiji su izjavili da izlečenje ove pacijentkinje nije nikakvo čudo, jer je ona izlečena zahvaljujući lekovima koje je primala. Ona je bolovala od tuberkuloze koja se proširilana limfne žlezde, i nije imala nikakav tumor. Zahvaljujući antituberkuloznim lekovima bolest se povukla.

Vatikanska fabrika svetaca nije uzela u obzir ovo mišljenje lekara,već je proglasila da se tumor Besre povukao posle molitve majke Tereze. Lekar koji je lečio Besru Dr. Ranjan Muštaphi je izjavio da je Besra primala antituberkulozne lekove tokom devet meseci i da je zahvaljujući toj terapiji tuberkulozna čista limfne žlezde zalečena. Naravno, niko iz Vatikana nije želeo da uzme u obzir ovo mišljenje lekara.

Ni suprug pacijentkinje Monike Besra u početku nije verovao u nekakvo čudo kojim je njegovažena izlečena, ali je promenio mišljenje kada su i on i njegova deca prešli u katoličku veru i kada su se dugovi za lečenje njegove žene nagomolali. Rimokatolička crkva se pobrinula da svi ti dugovi budu plaćeni i da sva deca budu primljena u škole. Naravno da je suprug tada “promenio” mišljenje.

Dr Tomas Stutaford u istom listu navodi da je bilo više slučajeva tuberkuloze žlezda koji su se u periodu kada nisu postojali antibiotici povlačilo vremenom posle dijete i lečenja koje je tada bilo dostupno. Novinar Tajmsa iz Rima Richard Owen je napisao da lekari koje je angažovala vatikanska“fabrika svetaca” kako ju je nazvao jedan rimokatolički kardinal, stalno zahteva od njih da spuste kriterijum i proglase za čuda i one slučajeve koji to nisu.

Slučaj Monike Besreje proglašen u Vatikanu za čudo i papa Jovan Pavle II je tako majku Terezu proglasio za blaženu. Da bi majka Tereza bila proglašena za sveticu rimokatoličke “crkve“ bilo je potrebno još jedno čudnovato iscelenje. Papa Franja je zato rekao da je jedan čovek iz Brazila imao višestruki tumor mozga, ali da je izlečen molitvama majci Terezi 2008 godine, koje je uputio lokalni rimokatolički sveštenik. O tome piše britanski dnevni list Gardijan 15 marta 2016 godine. Nikada nije saopšten identitet osobe koja je “izlečena”, ni gde se nalazi ta osoba, ali je papi Franji to bilo dovoljno da proglasi za sveticu majku Terezu.

Decenijama se govorilo i pisalo da su časne sestre Dobrotvorne misionarke podrukovodstvom majke Tereze zloupotrebljavale dobrotvorne donacije i da su se višerukovodile interesima rimokatoličke “crkve“ nego potrebama unesrećenih osoba kojima je uskraćeno potrebno lečenje. Univerziteti u Montrealu i u Otavi su 2013 godine saopštili da zbog prilično nemarnog staranja o bolesnicima majke Tereze, zbog njenih sumnjivih političkih veza, zbog lošeg upravljanja ogromnim dobrotvornim donacijama,zbog njenog dogmatskog stava prema abortusu, kontracepciji i razvodu braka bolesnici koji su došli u bolnicu majke Tereze očekujući pomoć su umirali u nehigijenskim uslovima, gladni i bez lekova koji bi im ublažili bolove.

Vatikanska “fabrika svetaca” i dalje nastavlja svoju proizvodnju. Prema tome postavlja se pitanje da li će vaseljenski patrijarh Vartolomej, koga postavlja Turska vlada, koji se zalaže za “pomirenje” sa rimokatoličkom “crkvom” i nekakav ekumenizam priznati za svetitelje sve one koje su rimokatolička “crkva” i njene pape proglasili za svece. Naravno, ako dođe do pomirenja između Pravoslavlja i rimokatoličke jeresi svi rimokatolički sveci će biti priznati i u Pravoslavnoj Crkvi.

Profesor Dr.Srboljub Živanović,

London, Velika Britanija

KOMENTARI3 komentara

  1. Apis says:

    Ekumenizam sa luciferom nije moguć. Ako to formalno ucini Crkva ni jedan vernik ne bi smeo ući u takvu Crkvu. Molite se u svome domu dok se ne nađe resenje.

  2. Sale says:

    I njihove ustase su sveci...

  3. Qiqy says:

    samo daj pare i sve moze - papa moze i u andjela da te proglasi

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *