ВЕЛИКИ ОБРТ: Трамп погазио своју реч и донео НЕОЧЕКИВАНУ ОДЛУКУ

VELIKI OBRT: Tramp pogazio svoju reč i doneo NEOČEKIVANU ODLUKU

15 oktobra 2019

Američki predsednik Donald Tramp izjavio je da će oko 1.000 američkih vojnika, kojima je ranije naredio da se povuku iz Sirije, ipak ostati na Bliskom istoku.

Američki vojnici će ostati u regionu kako bi se sprečilo oživljavanje takozvane Islamske države.

On je u pisanom saopštenju objavio da će vojnici biti preraspoređeni i da će ostati u regionu, prenosi AP.

Kako se navodi, njihova uloga će biti da prate situaciju i spreče eventualno ponavljanje 2014. godine, kada su pripadnici ID, organizovani u Siriji, prešli u susedni Irak i preuzeli kontrolu nad severom i zapadom te države.Tramp je potvrdio da će mali broj američkih vojnika ostati u sirijskoj bazi na jugu zemlje.

Vojna operacija Turske na severu Sirije ometa napore u borbi protiv terorističke grupe Islamska država i dovela je do puštanja mnogih zarobljenih militanata, izjavio je američki ministar odbrane Mark Esper.

“Uprkos protivljenju i ponovljenim upozorenjima Sjedinjenih Država i međunarodne zajednice, turski predsednik Erdogan naredio je jednostranu invaziju na severnu Siriju koja je rezultirala veliki brojem žrtava, raseljavanjem, razaranjem i porastom pretnje američkim vojnim snagama”, rekao je Esper.

Prema rečima šefa Pentagona, taj neprihvatljivi upad je potkopao i uspešnu multinacionalnu misiju protiv terorista Siriji i doveo do oslobađanja mnogih opasnih pripadnika Islamske države, prenosi TAS.

“Zbog neodgovornih postupaka Turske, rizik za američke snage na severoistoku Sirije dostigao je neprihvatljiv nivo. Postoji rizik da budemo zahvaćeni širim sukobom. Po nalogu predsednika, Ministarstvo odbrane povlači američko vojno osoblje sa severoistoka Sirije.”

On je ocenio da je jednostrana akcija Turske bila nepotrebna i impulsivna.

“Predsednik Erdogan snosi punu odgovornost za posledice, uključujući potencijalni preporod Islamske države, moguće ratne zločine i sve veću humanitarnu krizu”, rekao je američki ministar odbrane, dodavši da je narušen i bilateralni odnos između Turske i SAD.

Esper je najavio i da će sledeće nedelje posetiti sedište NATO-a u Briselu, gde će “pritisnuti” američke saveznike da preduzmu kolektivne i pojedinačne mere protiv Ankare – diplomatske i ekonomske.

(Tanjug)

KOMENTARI2 komentara

  1. padre says:

    Pa objava na tviteru nije obećanje, to se lako briše, pa kao da nikad ništa nisi rekao, a kamo li obećao!

  2. Slobodanka says:

    Agent Donald ne zna više kud udara tj. šta da radi. Agenta Donalda pritiskaju politički suparnici kod kuće da je američko vojno napuštanje Sirije velika izdaja kakva se ne pamti.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *