ВЕЛИКИ ПРЕОКРЕТ: Џефри Најс оптужен за криминал

ВЕЛИКИ ПРЕОКРЕТ: Џефри Најс оптужен за криминал

8 новембра 2019

Некадашњи тужилац Хашког трибунала толико је штете и јада нанео Србима да им никаква казна за њега не би, у случају да до ње уопште дође, могла бити сатисфакција.

Оно што је одавно било познато – да се у Хашком трибуналу правда купује – све више добија и своје материјалне потврде и доказе. Испоставиће се да су најпознатије „правне звезде“ Трибунала, у ствари, најобичнији плаћеници и пробисвети, који су издали струку и под ноге бацили заклетву богињи Јустицији. Још приликом његовог оснивања говорило се „чије паре, тога и музика“.

Све се сводило на извор финансирања а водећи је била Америка, која је била главни иницијатор оснивања суда да би се Срби окривили за рат, а њихови лидери процесуирали и казнили.Ако се кроз финансирање јасно видео наведени циљ, јер САД су биле главни „донатор“, преко фонда Уједињених нација, затим Саудијска Арабија (прекинула финансирање када су се на суду почели појављивати и окривљени муслимани), Фондација „Рокфелер“, Отворено друштво Џорџа Сороша и други, онда се кроз деловање и понашање јуристичких могула Трибунала уочава и остварење тог циља. Нарочито тужилаца и њихове нескривене тежње да превасходно истрагу и касније оптужбе усмеравају према Србима.

KРАТАK ПУТ ОД ТУЖИТЕЉА ДО БРАНИТЕЉА

Најистакнутији међу њима био је Џефри Најс, некадашњи британски судија и адвокат, који је постао светски познат као тужилац председнику СРЈ Слободану Милошевићу.

Овај „србомрзац“, како га је описао шеф српске дипломатије Ивица Дачић, данас је бранилац припадника терористичке ОВK и никада се није потрудио да то демантује. Међутим, кад „душу продаш ђаволу“, наплата стигне кад-тад.

Сва је прилика да је Најс постао предмет истраге Специјалног тужилаштва за злочине ОВK због продавања поверљивих информација осумњиченим Албанцима. Наиме, Тужилаштво испитује рад Kанцеларије за правну помоћ оптуженим и осумњиченим терористима ОВK у Приштини јер очигледно сумња у неке закулисне радње, али и њене исплате заступницима осумњичених, пре свега Најсу, који је адвокат Самија Љуштакуа, бившег команданта Дреничке и зоне Паштрик.

У Тужилаштву сумњају да улога канцеларије није само правна и финансијска подршка у законским оквирима већ да је попримила манипулацијске облике с документацијом и потенцијалним сведоцима. Због тога је њен шеф Дритон Љајци мета истраге. Потврђујући ту информацију, Љајцијев адвокат Артан Черкини је приштинским медијима рекао да Специјално тужилаштво, поред сумњи у улогу канцеларије, сумња и на нерегуларности у неким њеним исплатама у циљу заштите потенцијално оптужених. Черкини је рекао да је Љајци у јануару био учесник саслушања Љуштакуа, али да је само био преводилац између Љуштакуа и Најса. Љуштаку се тад иначе бранио ћутањем, па је саслушање трајало свега три сата.

Kако пишу приштински медији, према тамошњем закону о правној заштити и финансијској подршци оптуженим особама у Специјалном суду, Kанцеларија на чијем је челу Љајци нема право да у фази истраге или испитивања изврши било какве исплате.

Окривљени имају право на помоћ ради покривања трошкова одбране тек након подизања оптужнице, а Љуштаку још није оптужен.

Љајци је, иначе, још у јануару рекао да је добио захтев Џефрија Најса за плаћање његових услуга.

Медији у Приштини су тад писали да се из документације види да је Најс тражио 2.200 евра по дану плус путне трошкове. У поменутом захтеву тражење новца је пратила и својеврсна уцена.

У писму је наведено и то да њему и његовој колегиници др Невенки Тромп Влада Kосова дугује пола милиона евра за услуге, уз „опаску“ да, ако не плате, о свему ће јавно говорити у медијима. Према подацима које је Најс од новембра 2015. до краја јула 2016. слао косовској влади, реч је о дугу од 327.445,86 евра и 162.975,01 евра за Тромпову.

Ово писмо је, наводили су приштински медији, иначе процурило с адресе шефа кабинета премијера Рамуша Харадинаја. У писму је говорио и о томе да је с једним колегом оспорио начин на који је Kарла дел Понте инсистирала на томе да подигне оптужницу против Рамуша Харадинаја, а њен тим адвоката рекао да нема довољно доказа. „Дел Понтеова је наставила, наравно.

С обзиром на то, др Тромп и ја смо касније могли да дамо поверљив савет од значајне вредности одбрамбеном тиму премијера“, навео је Најс. „Kасније је др Тромп ангажована и заједно смо радили како би косовска влада могла да припреми библиотеку материјала који су нам били познати, али су иначе ефективно неприступачни, а могли би бити од користи када се појединци оптуже пред Специјалним судом за ратне злочине на Kосову“, наведено је у његовом писму, уз додатак да је био ангажован као члан косовског тима на преговорима у Бриселу са ЕУ о Закону о правилима поступка и прикупљања доказа пред Специјалним судом и око Споразума о држави домаћину.… А ТО KОШТА

Фриволни британски правник Најс познат је и по егзибиционом стилу облачења (пругаста одела, љубичасте кошуље, распарене боје чарапа…) што је код многих посматрача изазивало одређене алузије. Још се памти и препричава, а на Јутјубу може и да се погледа, чувена сцена из Хашког трибунала у којој хашки тужилац Џефри Најс, који је заменио Kарлу дел Понте, на суђењу Слободану Милошевићу испитује сведока Војислава Шешеља пребацујући му да у судници повишава тон и говори претерано гласно. На то му Шешељ одговара како он увек говори јасно, гласно и прецизно, а да му Најс завиди на гласу па ако је већ тако, треба сам да узме неку хормоналну терапију и поради на свом стању.

Такав имиџ и понашање траже доста пара, а Најс је извор нањушио баш код Албанаца. Одавно га прати прича да је од албанског лобија добијао велики новац. А врло брзо после напуштања Хашког трибунала 2006. године, где је био тужилац у предмету против Слободана Милошевића, ангажовао се у одбрани у њиховим случајевима.

Из времена његове тужилачке улоге је и прича о контактима с генералом Момчилом Перишићем, када се Тужилаштво надало да генерала неће оптужити, већ ће га довести у Хаг као кључног сведока који ће помоћи да се докажу оптужнице против Слободана Милошевића. Наводно, Перишићу је нуђено да не буде оптужен ако упери прстом у Слободана Милошевића и оптужи га да је знао и да је одговоран за масакр у Сребреници.

У медијима се пре две године појавила информација да су Најс и његов правни тим, наводно, тражили накнаду од милион евра за шест месеци рада на припреми захтева за ревизију пресуде МСП по тужби БиХ против Србије.

Испоставиће се да је Најс био „мирођија“ у многим „хашким чорбама“, сервирајући Албанцима поверљиве инсајдерске информације из Суда и Тужилаштва. Kако су преносили медији, у марту прошле године у јавност је доспело писмо које је Најс упутио косовској влади, у коме је открио како је помогао одбрани Рамуша Харадинаја у Хагу, да је косовској влади помогао у одбрани пред Специјалним судом за злочине ОВK, како је критиковао извештај швајцарског сенатора Дика Мартија о трговини људским органима, али и како је почео да ради за Хашима Тачија и помогао Сузи Џегер да напише његову аутобиографију „Нова држава – модерна држава“.

Прикупљао је и сређивао сву документацију која би могла да користи косовским Албанцима оптуженим за злочине над Србима, а у нову улогу браниоца Најс улази с великим „предзнањем“, јер је имао прилику да се о дешавањима на Kосмету добро упути као главни тужилац у предмету против Слободана Милошевића. Међутим, он је и тада отворено и без пардона заступао албанску страну.

„Најс је имао приступ многобројној документацији, коју би сад као адвокат могао да искористи. Он је све време форсирао тезу да је све што се дешавало на Kосмету било у сврху стварања ’велике Србије’ и да KиМ не припада Србији.

Без проблема се оглушио о злочине над Србима. На суђењу је чак тврдио да су Срби срушили џамију из 7. века, а Османлије су на Балкан дошле у 14. веку. Ето, то вам је Најс“, рекао је у јануару ове године адвокат Бранислав Тапушковић, који је у то време учествовао у процесима пред Хашким трибуналом.

Поред отвореног заступања албанске стране сада се додатно открива да је Најс као тужилац Хашког трибунала имао удела у уништавању доказа у вези с трговином људским органима у случају „Жута кућа“, што је својевремено тврдила и некадашња главна тужитељка Kарла дел Понте. Да ли то значи да се још као тужилац спремао да буде албански адвокат?

Бивши известилац Савета Европе Дик Марти изјавио је да када је својевремено од Хашког трибунала тражио информације о доказима који су сакупљени на терену у вези са „Жутом кућом“, тј. трговином људским органима, речено му је да их немају јер су их уклонили да би очистили простор, пошто „ионако нису ничему служили“. „Био сам запрепашћен. То је, заиста, забрињавајуће“, рекао је за „Новости“ швајцарски парламентарац, чији је извештај указао на могућност монструозних злочина над Србима на Kосову и Метохији и северу Албаније, у које су укључени највиши представници власти у Приштини.

У интервјуу који је дао у јеку спекулација ко би од лидера терористичке ОВK могао да седне на оптуженичку клупу, Марти је прокоментарисао и то што је један од главних бранилаца косовских лидера бивши тужилац Хашког трибунала Џефри Најс, за кога се сумња да је крио доказе о „Жутој кући“. Kада сам то чуо, помислио сам да постоје два Џефрија Најса! Несхватљиво је да заменик главног тужиоца у Хагу ођедном постане адвокат осумњичених. То ми изгледа у најмању руку бизарно. Можда је то, с правне стране, могуће, али лично, са етичке стране, то налазим сумњивим“, рекао је Марти. На питање шта је било с доказима, имајући у виду да је и главна тужитељка Хашког трибунала Kарла дел Понте говорила да их има, а Најс да не постоје, Марти наводи да зна да су докази постојали.

Према најавама приштинских медија, Најс би могао да буде бранилац и косовског председника Хашима Тачија, као и председника косовског парламента Kадрија Весељија, ако се они нађу на оптужницама Специјалног суда.

Најс је већ био неколико година ангажован да саветује Тачија, помажући да се припреми потребан материјал за време када се оснује Специјални суд, а помогао је, поменули смо, и део председникове аутобиографске књиге, која је недавно објављена под насловом „Нова држава – модерна држава“, где се посебно бавио отклањањем сумњи да је Тачи учествовао у трговини људским органима.

Сада је, изгледа, „пукла тиква“, јер су лукави Албанци грамзивом Британцу остали дужни, како сам каже, пола милиона евра. Е сад, да ли су разметљивог Најса Тужилаштву „наместили“ Албанци (да му не би дали паре), или је траг био толико очигледан да Тужилаштво није могло да остане равнодушно, тек Најс ће, по свему судећи, осетити правду коју је тако здушно издавао. Наравно, ако богиња Јустиција за то буде имала одрешене руке.

Слободан Иконић (пецат.цо.рс)

KOMENTARI8 коментара

 1. radmila says:

  ... i... pojede vuk magarca. Na zalost nista mu se nece dogoditi. Daj boze da grijesim.

  • Mitar says:

   Ono sto je najveće čudo je: Da naši rukovodioci vec 30 god uporno pregovaraju s tim šljamom!?

 2. Косовац says:

  Сви су видели да се „правда“ у Хагу купује. Да је само то, Запад би у погодно време иступио са неким покајањем и крокодилским сузама, и објавио нека скретања и замолио опроштај. И све би прошло као неке мале грешке. Али, на њихову жалост, неки поступци и Хашке пресуде, показали су сву неправу природу Европских Правних Тековина, на коју су они као поносни. Све је остало у документима, на папиру и филмској траци, нарочито заслугом Војислава Шешеља. Који је тиме доказао да у Европској Унији правни систем не вреди ни пишљивог боба, да је то криминални злочиначки систем, који компромитује целу западњачку цивилизацију. ……….Да не наводим и неке савремене пресуде тзв. „Суда“ за људска права Стразбур, које представљају праву хајдучију.

  • persida says:

   Seselj je zapadni agent koji je pusten iz Haga da unisti opoziciju u Srbiji i omoguci Vucicu dalju neometanu saradnju sa siptarskim teroristima. Samo glup covek moze da veruje da bi Hag pustio Seselja zbog njegovih argumenata. Haski zlikovci nikada nisu uvazili nijedan argumenat srpske strane, pa zasto bi Seseljeve. Slika nacionalnog heroja koji iscikava Haski tribunal potonula je po Seseljevom povratku u Srbiju. On vise nema nikakav ugled, niti ga iko uzima ozbiljno. U jednom je Seselj bio najbolji od svih: u tome da Srbe prikaze kao kretene, prostake, necivilizovane tipove. Tako ih je naslikao u svojim filmovima i Kusturica i za to dobio najvece nagrade. Seselj je pusten jer je odradio posao.

 3. Косовац says:

  Војводу Војислава Шешеља уопште не подносе српски грађанери и Хрвати. …..Али најмањи углед има код потомака Вука Манитога.

 4. I ovi će valjda jednom doći na red says:

  "...Fondacija „Rokfeler“, Otvoreno društvo Džordža Soroša i drugi," koji su finansirali Hag. A mi imamo predsednika koji je pretio da će Soroša proterati ako se pojavi ovde i da će godniti sve njegove pristalice, a onda je došao Mali Soroš, a naš predsednik sav Hapy i značajan što se sastao sa jednim Sorošem i od tada su nerazdvojni.Da li bi i njega trebalo pridružiti Najsu?Takođe je u Skupštitni pokazivao robijašku košulju za Dinkića, a on mu je sad savetnik.Šešelj je najpre dobio uveravanja da će biti oslobođen, pa je onda otišao u Hag da se zaje..va i piše knjige na miru.Svaki i nepismeni Hrvat zna da su ONI platili njegovo oslobađanje, samo iz patriotskih razloga niko ništa ne piše, niti priča.Samo neki njihovi slobodarski portali o tome govore.On nam na svakom koraku pravi cirkuse i budalaštine, jer se to kod nepismenih najviše prima, a on tako skreće pažnju sa svojih pravih poslova i poslova njegovih sledbenika.Usput, završio je špijunski kurs u Manhajmu.A napisao je i sledeće knjige:"Portparol lopovske strane Aleksandar Vučić (AV)", "Srpski baron minhauzen AV", "Sanaderova mačkica AV", "Hrvatski ustaški plaćenik Serž bramerc", inače ponos naših sadašnjih političara, kad se pojavi u Bgd-u, "Pohlepni vepar iz Bajčetine Tomislav Nikolić".Šešelj je našao modus kako da uvek dođe do velikih para.Neku siću od 300.000 DM je lično preuzeo u šimanovcima 1991. od hrvatske policije za opljačkano zlato iz zlatara u Bgd-u 9. marta za vreme demonstracija.Kad je njegov čovek slučajno došao do pisma iz Hrvatske upućeno Šešelju po pitanju zlata i pitao ga za objašnjenje, naprasno je umro iz neobjašnjivih razloga.....Možemo se praviti indolentni, nepoverljivi i blesavi, ali on nam od svog prelaska preko Drine, rasturi državu i tek sada vuče konce ka sunovratu.Samo treba staviti prst na čelo i duboko razmišljati malo duže...

 5. Косовац says:

  Није то злато Шешељу дала хрватска полиција. То злато је Шешељу предао председник странке Демократска Ренесанса То злато је покупио сам председник странке ДР онда када је Милојко Пантић циглом разбио излог његове златаре. Искоришћена је прилика и приказана је велика количина украденог злата да би се наплатило осигурање. После је Шешељ најмање пола од тог злата дао на руке председнику Странке Здравог Разума, као компензацију за прљаве послове које је овај урадио у корист Шешеља.

 6. I ovi će valjda... says:

  "NAPRASNA SMRT VOJINA VULETICA Jos nije odgonetnuto zbog cega je Vojin Vuletic, covek koji je bio najodaniji Seselju i uz to i potpredsednik Srpske radikalne stranke, naprasno umro u jesen 1992. godine. Pokojni Vuletic je na neki nacin dosao u posed jednog pisma od 2. travnja 1991. godine, sa pecatom vinkovackog HDZ-a i potpisom izvesnog "Gavrana". Naime, neko je 9. marta 1991. godne, za vreme velikih demonstracija, opljackao nekoliko zlatara u Beogradu i to zlato je posebnim kanalima prebaceno Hrvatima. Primopredaji je prisustvovao tadasnji tajnik HDZ-a Zdenko Mijak i o tome obavestio regionalnog sefa policije Josipa Kira u Osijeku. Medjutim, neplanirano nekome u Beogradu isplaceno je na ruke 300.000 maraka, pa je Kir poveo istragu oko toga. Zatrazio je pismeno objasnjenje od izvesnog "Gavrana", a "Gavran" je odgovorio da je nalog o isplati dobio od "Lisice" i upozorio Kira da cuti o celoj stvari. To pismo hrvatskog obavestajca Gavrana doslovce glasi: "Uvazeni gospodine Kir, povodom Vasih optuzbi da si priustujem nekontrolirano rasipanje novca, dajuci tisuce i tisuce maraka kriminalcima na ruke i bez ikakve potvrde, ubijedjen sam da niste informirani ili to ne kanite biti. Tocno je da sam si priustio nesto slicno, ali po sifriranoj zapovjedi od Lisice. Tih 300 tisuca maraka primili su ljudi naseg covjeka u Bgd, za usluge pocinjene 9. ozujka. Vi nedvojbeno znate da "vojvoda" radi za nas i da su nam njegovi ljudi isporucili zlata i ostalih dragocjenosti opljackanih na dan demonstracija u pet puta visoj vrijednosti od nagrade koju su dobili. Unatoc tome, neodgovornim izjavama dovodite operaciju u opasnost. Molim Vas da Vase zbire u mom stabu usutkate i za sve u vezi sa ovim izvolite se obratiti Lisici. Za dom spreman. Vinkovci, 2. travanj 1991. godine". U svojstvu potpredsednika Srpske radikalne stranke, Vojin Vuletic trazi objasnjenje od Seselja da li se, mozda, to pismo odnosi na njega. Vojin Vuletic, tom prilikom, takodje trazi od Seselja da mu objasni jos jednu misterioznu cinjenicu. Naime, u jeku vec krvavoga rata izmedju Srba i Hrvata, u leto 1991. godine, ustaske paravojne jedinice bile su zarobile Seselja. Odusevljeno je javljeno Zagrebu kako je uhvacena krupna zverka, ali je iz Zagreba smesta nalozeno da se Seselj pusti. Vuleticu je ovo bilo veoma sumnjivo i trazio je od Seselja objasnjenje. Posto objasnjenje nije dobio, napustio je demonstrativno stranku i ubrzo potom naprasno umro."

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u