ВЕЛИКИ ЗАОКРЕТ: Америка има новог савезника на Средоземљу!

VELIKI ZAOKRET: Amerika ima novog saveznika na Sredozemlju!

14 februara 2020

Proširenjem vojnih baza u Grčkoj, Vašington i Atina nameravaju da ojačaju vojnu saradnju. Sporazum o širenju vojne saradnje predviđa i poboljšanje infrastrukture u svim bazama u Grčkoj koje koriste vojnopomorske snage SAD. Menja li Amerika glavnog vojnog partnera na Sredozemlju zaokretom od Turske ka Grčkoj?

Prema odredbama sporazuma o širenju vojne saradnje, grčka vojska moći će da koristi pomorsku bazu Suda na Kritu, jednu od glavnih baza američke Šeste flote, dok će Amerikanci moći da koriste grčke baze na Volosu, u Larisi i Aleksandropulisu.Amerika menja glavnog partnera na Sredozemlju

Nemački „Handelsblat“ piše da ovo proširenje, ali i intenziviranje političkih odnosa između Atine i Vašingtona, oličeno i u poseti grčkog premijera Kirjakosa Micotakisa Vašingtonu, kao i prethodna poseta američkog državnog sekretara Majka Pompea Atini, simbolizuje smenu američkih prioriteta u Sredozemlju.

Prema pisanju nemačkog lista, početkom pedesetih godina prošlog veka, najvažniji američki bezbednosni partner bila je Turska. Međutim, nakon što se turski predsednik Redžep Tajip Erdogan zbližio sa Moskvom, Grčka postaje mnogo važniji igrač u istočnom Mediteranu.

Pogled na deo vojnopomrske baze Suda na Kritu, najveće takve baze u istočnom Sredozemlju koju koristi američka Šesta flota. Prema novom grčko-američkom sporazumu o proširenju vojne saradnje, nju će koristiti i grčka vojska, dok će SAD koristiti grčke vojne baze na Volosu, u Larisi i Aleksandopulisu.

Krajem četrdesetih godina prošlog veka, tačnije 1947. godine, tadašnji američki predsednik Hari Truman formulisao je doktrinu nazvanu njegovim imenom, prema čijem su se slovu SAD obavezale na vojnu i ekonomsku pomoć Grčkoj i Turskoj, kako te dve države ne bi pale pod sovjetsku sferu uticaja.

Menjaju li zaokreti u političkim odlukama Turske da se približi Rusiji i Grčke da se približi Vašingtonu geopolitičku sliku istočnog Mediterana?

Grčka je idealan partner za Vašington

Prema rečima Vladimira Trapare iz Instituta za međunarodnu politiku i privredu, Trampova administracija želi da ojača prisustvo u istočnom Sredozemlju iz dva razloga. Prvi je jačanje prisustva Rusije u regionu, zahvaljujući uspešnoj intervenciji u Siriji, a drugi je ambivalentan odnos koji je Turska zauzela prema Vašingtonu i njen pokušaj da igra ulogu nezavisne regionalne sile.

Američki državni sekretar Majk Pompeo i šef grčke diplomatije Nikos dendias pokazuju potpisani sporazum o proširenju vojne saradnje, tokom Pompeove posete Atini, oktobra 2019. Areopag je nedavno ratfikovao ovaj sporazum, koji otvara vrata proširivanju vojnih baza u Grčkoj.

„Grčka je u tom smislu idealan partner za SAD iz oba razloga. Prvo, zato što ima tradicionalan sukob sa Turskom, koji sada SAD pokušavaju da iskoriste, a drugo, zato što ima dobre odnose sa Rusijom, koje SAD pokušavaju da poremete. Tako da, u perspektivi, Grčka može da odigra bitnu ulogu u daljem jačanju prisustva Amerike u Mediteranu i na promeni ukupne geopolitičke slike u regionu“, naglašava Trapara.

Jačanje savezništva sa Grčkom — vid pritiska na Tursku

Naš sagovornik kaže da ne veruje da Amerika odustaje od savezništva sa Turskom, već u njenom približavanju Grčkoj vidi jedan od vidova pritiska na Ankaru da se ne opredeli za neku drugu stranu. Time što SAD jačaju prisustvo na Mediteranu i odnose sa Grčkom one pokušavaju da utiču na Tursku da se vrati u njihovo jato, smatra on.

Deo brodova američke Šeste flote u vodama Mediterana.

Trumanova doktrina pak nastala je u kontekstu Hladnog rata, kada su Amerikanci imali jedini zadatak — obuzdavanje Sovjetskog Saveza, a Grčka i Turska imale su mali manevarski prostor i osećale su pretnju sa Istoka. Jedini izbor bio im je da ostave po strani međusobne razmirice i da se svrstaju u jedan savez pod okriljem Amerike, objašnjava Trapara.

„Pošto danas Rusija nije ta pretnja, bez obzira što tako propagandno pokušavaju da je predstave, Grčka i Turska imaju veći manevarski prostor i veću mogućnost izbora, pa smo tako došli u jednu, naizgled paradoksalnu situaciju da se Turska počela opredeljivati da malo olabavi odnose sa SAD i donekle da se približi Rusiji, koja je njen tradicionalni protivnik, dok Grčka, koja se tradicionalno oslanjala na Rusiju, sada pokušava, baš zahvaljujući tome što se Turska tako ponaša, da ojača odnose sa SAD“, kaže Trapara.

Danas Grčka i Turska koriste sukob SAD i Rusije za promovisanje sopstvenih nezavisnih spoljnih politika u regionu, zaključuje on.

Kako su nastali problemi između SAD i Turske

Prema rečima dugogodišnjeg dopisnika agencije Tanjug iz Atine i Ankare Vojislava Lalića, jačanje grčko-američke vojne saradnje moglo je da se očekuje, s obzirom na pogoršanje odnosa između Turske i Amerike.

Problemi u odnosima između Amerike i Turske počeli su pre tri godine, kada je Ankara odlučila da kupi raketni sistem S-400 od Rusije. Usledile su američke sankcije, a predsednik Tramp optužio je svog prethodnika Baraka Obamu da je okrenuo Tursku protiv Amerike, jer je odbio da joj proda raketne sisteme „Patriot“.Odnose dve zemlje remeti i nemogućnost nalaženja zajedničkog jezika o sirijskom pitanju, pogotovo o položaju tamošnjih Kurda, koje Turci smatraju teroristima, a Amerikanci saveznicima, podseća Lalić i pita se kako će se odnosi dve države odvijati u budućnosti.

„Amerika je i dalje veoma prisutna u Turskoj i na jugoistoku zemlje ima jednu od najvećih vojnih baza — Indžirlik, koja je odigrala velike uloge u ratovima u Iraku, Avganistanu i uopšte u rešavanju konflikata u regionu Bliskog istoka. U toj bazi, kako se nezvanično tvrdi, postoji najmanje pedeset atomskih bombi. Dakle, dve zemlje su i dalje upućene na saradnju, iako ne mogu da nađu zajednički jezik posle kupovine ruskih raketa“, kaže on.

Procene zapadnih medija i analitičara da Erdogan počinje da okreće leđa NATO-u, prema Lalićevom mišljenju su preuranjene, jer su Turska i NATO upućeni jedno na drugo.

„Nemoguće je da, barem u kratkom periodu, definitivno raskinu odnose i okrenu se jedni protiv drugih, pogotovo što je Turska vrlo značajna zemlja, da ne kažem najznačajnija, značajnija i od Grčke, na jugoistočnom krilu NATO-a, čega su naravno svesni i u Vašingtonu. Turska je takođe vezana za NATO naoružanje i ne može tako lako da se oslobodi te zavisnosti“, zaključuje Lalić.

(Sputnjik)

KOMENTARI9 komentara

 1. Slobodanka says:

  Amerikanci su dobro odabrali za sebe! Aleksandropoli je u krajnjem severoistočnom delu Grčke takodje i u severoistočnom delu Egejskog mora, veoma je blizu tojest udaljen je svega oko 40 milja (64 km) od turskog grada Čanakale koji je ujedno i ulaz u prolaz Dardanele pa kroz Bosfor stiže se u Crno more. Volos je na zapadnoj strani Egejskog mora, od Soluna je južno oko 100km, nalazi se u Pagasteičkom zalivu. Larisa je grad na kopnu (nije luka) oko 40 km severno blago sevorozapadno od Volosa. Nalazi se u tesalijskoj ravnici, može biti avio baza! Ameri će moći veoma dobro da prate kretanje ruskih brodova iz Crnog mora preko Egeja u Sredozemno more.

  • Željko says:

   Gdje ćete vi Srbi sada na more? Nigdje jer već mjesecima unatrag se animiraju Srbi da ne idu u Crnu Goru na more već u " bratsku " Grčku?! Znači sve pravoslavne države na Balkanu su sa " velikim bratom " osim " pametne " Srbije!!

   • test01 says:

    Srbija nije `pametna` ali je Srpski narod ponosan i castoljubiv za razliku od tvoje drzave koja je stvorena na Srpskoj krvi. Obraz se ne prodaje ali ali ti si hrvat pa ti to nista ne znaci. Pisem ti ovo bez imalo zlobe... takvi smo mi Srbi. Vi se i dalje ulizujte dok vam je vec pola omladine napustilo `lipu vasu`. Jako ste pametni !

   • Slobodanka says:

    Montenegrini žive na prvom mestu od turizma, imaju po broju noćenja ubedljivo najveću turističku posetu iz Srbije, a uvatili se srbomržnje. Gde će završiti njihov turizam nije teško pogoditi. Ako uopšte odem u inostranstvo, ja ću na Jonsko more u Grčku. Tamo zasad nema baza "velikog brata", a ni izbegličkih kampova, niti je dosad bilo nekakvih nereda. Od turista ima najviše Italijana, ima i raznih drugih. Grci čisto najčistije izgovaraju reč Srbija i to sa radošću, ljubazni su i predusretljivi na svakom koraku. Ama nisu glupavi kao zagriženi montenegrinski zevzeci. Mada na prvu loptu misle da sam Ruskinja pa mi se kao Ruskinji obraćaju. Smešno je što istu grešku prave i Rusi koji tamo letuju. Samo moji nisu razumeli o čem se tu radi pa su jedan dan tražili od mene objašnjenje zašto su Ruskinje i Rusi svaki dan u kontaktu sa mnom. Interesantno pitanje. Fizički dosta ličim na njih pa misle da sam njihova, a plus je da znam ruski jezik i onda prihvataju me u njihovo društvo.

   • Slobodanka says:

    Ne treba niko da me animira, ja sam 2015 zadnji put bila u Crnoj Gori. Činjenica je da sve je više neprijatnosti za naše goste. Taman posla da platim sebi letovanje da bi se na tom odmoru nadmudrivala sa nekakvim zvekanima i zvekanušama. Ne dolazi u obzir.

 2. garo says:

  Evo dokaza da je Grcka trojanski konj u pravoslavlju. Nije ni cudo jer je nastala na Srbskoj teritoriji na identican nacin kao i Albanija. Stvorena je da bi lakse napadali i unistavali Srbiju i Rusiju.

  • Slobodanka says:

   Nije tako. Grčka jeste većinski pravoslavna zemlja, nego je jednostavno prepuštena neprijateljima pravoslavlja još pre 7 decenija tokom i nakon Grčkog gradjanskog rata (1946-1949). Patriotske snage ELAS su poražene i 1952 (oko 3 godine kasnije) Grčka je uvedena u NATO savez, ali i tada protivno volji naroda. Snage Varšavskog pakta nisu se usudile da se značajnije umešaju i naprave drugačiji ishod u Grčkoj tokom tog gradjanskog rata jer tada Sovjetski Savez nije imao atomsku bombu, a SAD ju je imao. Pretpostavlja se da je to bio vodeći razlog a ta pretpostavka ima smisla. Grčki gradjanski rat je prvi krupniji oružani sukob u Evropi nakon drugog svetskog rata. Zapravo sukobi su počeli i ranije 1944 godine odmah nakon oslobodjenja Grčke od nemačkih, italijanskih i bugarskih okupatora ali su uzeli maha 1946 godine. Državna vojska Grčke i monarhistički režim imali su podršku Velike Britanije i SAD. Geopolitički gledano Gradjanski rat u Grčkoj je prva velika bitka Hladnog rata izmedju SAD i V. Britanije s jedne strane, a s druge strane bio je Sovjetski savez i njeni tadašnji saveznici. ... Čak i danas više od 60 posto Grka ne odobrava članstvo Grčke u NATO paktu, ali kao što vidimo agresivna i lukava Turska (takodje članica NATO pakta) pravoslavnu Grčku sve više gura u ropstvo pod NATO čizmom. Treba da se zamislimo, nama u Srbiju Erdogana je doveo Tadić još 2007 godine otvarajući centar za tursku kulturu u Novom Pazaru, a sada ga voda najpametniji vučko po Srbiji. Kao što Turska rado okupira svoju bivšu provinciju Siriju, isto tako rado bi ona da ima i staru provinciju Srbiju. Zapravo Tursku interesuje isto kao i nekad veća dominacija nad Evropom, a na tom putu neophodna joj je Srbija. Ali za vreme osmanskog carstva Turska je mogla da postane strah i trepet za Evropu samo na osnovu osvajanja celog Bliskog istoka. Početkom 16 veka Osmanski sultanat (Turska) porazila je Memelučki sultanat i dobila teritorije današnje Sirije, Libana, Izraela, Arabije, Egipta, itd. koje je stavila pod čvrstu kontrolu. Kao toliko uvećana sila jasno je da su bili pretnja za Evropu. Turska tome teži i danas (otuda njeni apetiti prema Siriji, Libiji, jačanje uticaja u Kataru, Somaliji, itd.), ali ne samo da je NATO mrtvog mozga nego i današnja Evropa za razliku od stare Evrope je mrtvog mozga. Mi ako još jednom stanemo na branik Evrope nestaćemo pa onda neka dačko peva, nego pretpostavljam da Turska neće ostvariti svoje ambicije ni u Siriji, ni na Bliskom istoku. Zbog tog poraza-neuspeha postaće manje značajna pretnja za Evropu, a time verovatno i za nas. Da li razumete da odlučne bitke za našu slobodu vode se evo u Siriji? Ja tako vidim sirijski rat i ostale sukobe na Bliskom istoku. Sloboda nam neće doći iz Evrope, nego jedino kao daj Bože povoljan rezultat onoga što će se dogoditi na Bliskom Istoku.

  • Slobodanka says:

   Strašne su slike obešenih Elasovih vojnika, vešali su ih na isti način kao nekad robove-crnce u Americi. Ne treba istorijska čitanka da su saveznici SAD i Britanija, dovoljno je da vidite te slike. Vidi se da su to pripadnici golog i bosog naroda. Tih istorijskih fotografija ima po mnogim grčkim ostrvima. U Grčkoj na odmoru ja nisam dokoni gost soba-plaža, nego primetim i tu njihovu istoriju gde god da sam bila. Grci nisu narod bez istorijskog pamčenja, pokazali su nam to i 1999 godine, nego ne mogu da postignu više od ovog što mogu. A sada pritisnuti su i oni sve većim problemima te i njihove moći su sve tanje, žalosno.

 3. Slobodanka says:

  Grčka najverovatnije zbog straha od Turske sile pristala je da da i ove baze. Šta ako je to bilo dogovorena igranka izmedju SAD-a i Turske? Dogovoreno kuvanje žabe Grčke od strane dve najjače sile NATO-a: najpre da Turska što više preti Grčkoj, a zatim da uplašena Grčkica preda SAD-u i ove svoje baze. Turska sigurno ne voli dolazak Rusije u Siriju, a sama ne može protiv Rusije te i njoj odgovara da vojna sila SAD sedi što bliže ulazu-izlazu u Crno more radi obuzdavanja Rusije.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *