ВЕЛИКО ОТКРИЋЕ У СРБИЈИ – СВЕТСКИХ РАЗМЕРА: Археолози у земљи пронашли богињу стару 7.000 година

ВЕЛИКО ОТКРИЋЕ У СРБИЈИ – СВЕТСКИХ РАЗМЕРА: Археолози у земљи пронашли богињу стару 7.000 година

14 јула 2020

ФРАГМЕНТИ још једне фигуре откривене у Витковачком пољу код Александровца стари су 7.000 година!

Реч је о рукама, ногама и деловима постоља још једне богиње, која је откривена током археолошких ископавања прошле године, али су детаљне анализе тек окончане и потврђују да је реч о открићу светских размера.Влажна земља сачувала је делове „нове“ фигуре, а очекује се да ће у истраживању које би требало да се настави крајем јула, пронаћи и главу и труп.

Ово су јуче, ексклузивно за „Новости“, открили стручњаци Завичајног музеја Жупе из Александровца. Подсетили су да је „нова богиња“ шеста из праисторијског периода откривена на овом жупском археолошком локалитету: једна, готово потпуно очувана пронађена је, такође, прошле године, а још четири – пре више од пола века.

– Са фрагментима веће фигуре, коју смо презентовали јавности прошлог лета, нашли смо и пар руку и ногу и фрагменте постоља друге фигуре, и она је можда чак и лепше декорисана – каже за „Новости“ археолог Сања Црнобрња Красић, која је пронашла фигурине.

– Делује да је женског пола, здепастија је и има нежније, обликованије руке и ноге. Будући да су фрагменти ове две фигуре били измешани, претпостављамо да су заједно стајале изложене у тој праисторијској кући и да су заједно и пале. Прва пронађена богиња имала је практично све делове, осим једне ноге, извесно је и њено датовање од 5500. до 4750. године пре нове ере, засад знамо да припада косовској варијанти винчанске културе у погледу уметничке обраде и декорације

Када је конзерваторка из Београда, Весна Рогић, са колегама из Жупе, обавила механичко чишћење и уклањање земље, недвомислено је утврђено да је реч о новој фигурини. Министарство културе са 1,6 милиона динара финансираће наставак археолошких истраживања целог локалитета, а конзервација пронађених богиња требало би да буде довршена у новембру и јавности представљена 27. јануара, када Завичајни музеј обележава 30 година постојања.

– У предстојећим истраживањима проширићемо ров и очекујемо да осим што ћемо употпунити сазнања о првој богињи, добити и драгоцене информације о комплетном контексту локалитета, али и о функцији фигура – објашњава Сања Црнобрња Красић.

На локалитету Витковачко поље давне 1969, нађене су сада већ славне антропоморфне скулптуре „лејди оф Александровац“ (Миладија), „венус де Жупа“ (Ружица), „мадам де Витково“(Гроздана), као и венера – „мадам де Венчац“. Оне су 1991. биле део Светске изложбе музеја „Тера Амата“ у Ници, а представљене су и у репрезентативним музејима у Енглеској и Данској. Откриће венере прошлог августа, добило је изузетан одјек у стручној јавности, а са проналаском делова друге фигурине, Витковачко поље оправдано се враћа у фокус научника, који се баве проучавање праисторије.

Завичајни музеј Жупе би до краја јула требало да добије и статус установе заштите археолошког и историјског наслеђа, запослена су и два кустоса. Министарство културе одобрило је пет милиона, а Општина ће са милион динара финансирати комплетне нове сталне поставке музеја и преуређење ентеријера.

KOMENTARI7 коментара

 1. Svantovid says:

  Bez brige, odmah će neko ministarstvo da započne izradu projekta o izgradnji deponije,septičke jame, nuklearnog djubrišta, bespotrebne akumulacije, aerodroma... B A Š T U!!! Kao što su učinili u Vinči, Nišu, LUžicu-Rujnu.Staparima.. Da za vekove zacementira i sakrije istinu, koju artefakti ofiraju. Važiće i dalje samo sanu-istina, a dušmani će trljati ruke zbog obnevidelog, nestajućeg naroda.

  • bilje says:

   Dzaba trljaju ruke dusmani-tudjmani...Kolektivna svest SRB/Slobodan Rab Bozji/-naroda zivi i zivece na vjeke vjekova... Arijana

 2. uddu says:

  Sada će SNS botovi da kažu da su to Vučićevi preci !

  • persida says:

   Iskopane boginje su sve Vuciceve babe, samo se ne zna koja mu je prava. Prodace to Vucko nekome za deset dolara.

  • persida says:

   Vucicev botu, radis 24 sata dnevno, nadam se da te Vucic dovoljno placa. Zgadio si mi se. Previse si providan covece, tvoje ponekad dobre peckalice na racun Zapada samo su kamuflaza, kako bi stekao poverenje citalaca da ti veruju kad branis Vucica.

 3. dinki says:

  Čuvajte je da je Čović ne preda šiptarima kao onu prije nje.Pamti Srbine što vam bagra domaća i strana radi i kako vas na svakom koraku i na svaki način ponižavaju.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u