ВЕРОВАЛИ ИЛИ НЕ: Немачка је на грчкој кризи зарадила 100 милијарди евра!

ВЕРОВАЛИ ИЛИ НЕ: Немачка је на грчкој кризи зарадила 100 милијарди евра!

10 августа 2015

greece euro crisis 43Немачка је од кризе у Грчкој зарадила око 100 милијарди евра, резултати су истраживања Института за економске студије „Лајбниц“.

У истраживању се истиче да наведена сума представља новац који је Немачка зарадила ниским каматама фондова које је Влада позајмљивала.

„Ове уштеде превазилазе трошкове кризе, чак и у случају да је Грчка банкротирала. Јасно је да је Немачка имала корист од кризе у Грчкој“, тврде аутори истраживања са Института, чије је седиште у граду Хале.

Аутори истраживања наводе да када се инвеститори суоче са проблемом на тржишту, онда они траже „уточиште“ за свој новац и Немачка је имала огромну корист од њих.

„У протеклих неколико година, кад год су се финансијска тржишта суочавала са негативним вестима, каматне стопе немачких државних обвезница опадале су, а када су вести добре, онда су оне у порасту“, подсјећају аутори.

Прочитајте још:

НОАМ ЧОМСКИ: Запад омаловажава Грчку!

Немачка је дуговала више од Грчке и никад није платила своје дугове

Берлин је захтевао фискалну дисциплину и оштре економске реформе у Грчкој у замену за сагласност са новом помоћи од међународних кредитора.

Немачки министар финансија Волфганг Шојбле био је против отписивања дуговања Грчке указујући при том на уравнотежени буџет његове земље.

Институт, међутим, тврди да је уравнотежени буџет био могућ у највећем делу због камате добијене од уштеде услед кризе у Грчкој.

Износ од 100 милијарди евра Немачка је уштедела од 2010. године и то је три одсто домаћег бруто производа.

„Зарадом од обвезница и друге земље су имале користи, укључујући САД, Француску и Холандију, али у знатно мањој мери. Удео Немачке у финансијским пакетима за Грчку, укључујући и нови, износи око 90 милијарди евра. Чак и у случају да Грчка не врати ни цент, државна каса Немачке имала је финансијску корист од кризе“, истиче се у истраживању.

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u