ВЕСТ КОЈА ЈЕ ОДЈЕКНУЛА! Кандидат за британског премијера радио као шпијун у Црној Гори!?

ВЕСТ КОЈА ЈЕ ОДЈЕКНУЛА! Кандидат за британског премијера радио као шпијун у Црној Гори!?

19 јуна 2019

Торијевци бирају новог вођу странке који ће до краја спровести Брегзит након фијаска који је доживјела Тереза Меј која је поднијела оставку.

Док пажњу европске јавности заокупља профил личности са којом ће Брисел морати да сједне за преговарачки сто, за црногорску јавност је интригантно то што је један од кандидата за премијера некада боравио у Црној Гори и то, како пишу британски медији, као агент МИ6.Наиме, министар за међународни развој Рори Стјуарт који је сматран аутсајдером уочи почетка надметања за челну позицију владајуће Конзервативне странке, успио је да уђе у круг од пет имена. Између осталих у кампањи га је подржао Николас Соумс, унук Винстона Черчила. Противи се Брегзиту без договора са Бриселом. Претходно је био министар за Африку и министар правде.

Оно што је за јавност у регион посебно интересантно, јесте да је по окончању рата на Косову и НАТО агресије на СР Југославију 1999. године, 26-огодишњи Рори Стјуарт наименован за дипломатског представника Велике Британије у Црној Гори, гдје је, према наводима острвских медија, радио као шпијун.

У опису посла било му је одржавање контаката са британским војницима у региону, као и друге активности. Ове наводе први је изнио некадашњи британски дипломата Крег Мареј који тврди да је управо то искуство препоручило Стјуарта за садашњу министарску позицију и да је он служио у тајној служби макар до 2005. године и инвазије на Авганистан.

Стјуарт је у међувремену одбацио наводе да је радио као шпијун, али је ипак оставио простор за сумњу изјавом да би било неморално да призна у случају да јесте.У његовој биографији пише да је школован на Итону и Оксфорду, а наводно је врбован за тајну службу МИ6 (Војни обавјештајни одсјек) као студент. Пикантерија у овом случају такође је и чињеница да је његов отац Брајан такође био дипломата и агент СИС-а (Secret Intelligence Service, исто што и МИ6), гдје својевремено замало није изабран за директора.

Подсјетимо, трка за новог лидера Конзервативне странке, самим тим наследника Терезе Меј, у пуном је замаху, а ко главни фаворит фигурира ексцентрични Борис Џонсон, бивши шеф британске дипломатије и градоначелник Лондона.

(Спутњик)

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u