ВЕСТ КОЈА ЈЕ У АМЕРИЦИ ОДЈЕКНУЛА КАО БОМБА: РУСИЈА ускоро поставља ракете на КУБИ!?

VEST KOJA JE U AMERICI ODJEKNULA KAO BOMBA: RUSIJA uskoro postavlja rakete na KUBI!?

13 maja 2016

6 67586Ukoliko NATO i SAD rasporede dodatne snage i naoružanje blizu ruskih granica, Rusija bi mogla da odgovori novim postavljanjem raketa na Kubi i otvaranjem obaveštajne baze, procenjuju vojni portali.

Kubanska raketna kriza u oktobru 1962. godine bila je tačka u kojoj se svet najviše približio Trećem svetskom ratu, koji bi bio nuklearni.

Nakon potvrde NATO saveza da će poslati nove snage i tehniku u baltičke zemlje i Tursku, poslanici druge najjače političke stranke u Rusiji, Komunističke partije, predložili su razmeštanje ruskih projektila na Kubi.

Oni, ali i još neki poslanici i stranke, traže ponovo otvaranje ruske špijunske baze u Lurdesu, nedaleko od Havane.

Cilj ovakvih zahteva jeste da se na adekvatan način odgovori američkim planovima koji ugrožavaju Rusiju i njene saveznike.

Zastupnici u ruskoj Dumi Valerij Raškin i Sergej Obukov poslali su predlog predsedniku Vladimiru Putinu, ministru spoljnih poslova Sergeju Lavrovu i ministru obrane Sergeju Šojguu.

To je bila reakcija na vesti da Amerikanci uskoro nameravaju da razmeste višeciljevne raketne bacače “HIMARS” u jugoistočnu Tursku.

Zbog svog relativno dugog dometa (oko 500 kilometara) “HIMARS” sistem mogao bi da predstavlja pretnju državama koje su u savezu sa Rusijom.

Prema mišljenju jednog broja vojnih analitičara, s ciljem zaštite, Rusija treba da preduzme odgovarajuće recipročne mere.

Zagovornici ruskog vojnog odgovora smatraju da na Kubi treba rasporediti lansirne sisteme analognog, pa čak i većeg dometa.

Još je preporučljiviji asimetričan odgovor Vašingtonu u vidu obnove radarskog sistema u Lurdesu, navode oni.

Bilo kakva mogućnost eventualnog ponavljanja kubanske krize izaziva zabrinutost na Zapadu i u Americi.

Vojni i analitički portali ocenjuju da, koliko god takav rasplet događaja zvučao nestvarno, zbog loših odnosa Moskve i Vašingtona, postoji mogućnost da ruska razorna oružja budu postavljena na Kubi.

KOMENTARI11 komentara

 1. micky says:

  Ni Kuba vise nije ono sto je bila. Zbog cega americki smrdljivci traze "dobre odnose" sa Kubom. Bas da sprece dolazak ruskih raketa. Ovo je corak municija. Trebalo je to ranije napraviti. Cim su americki smrdljivci poceli sa PRO u Rumuniji morali su da pocnu a ne da prete da instaliraju rakete blizu bagri. Sad je dosta teze mada ne i nemoguce.

 2. Dinarska divizija says:

  Ko kaže da Rusi već nisu postavili rakete na Kubi? he he he he...

  • Baja says:

   Koji si ti Konjislav !!!

   • Dinarska divizija says:

    Baja šupku pokatoličeni! he he he... https://www.youtube.com/watch?v=wmvkG-z5Eis

  • Slavica says:

   Nikaragva, Venecuela, Ekvator,Kuba sve imaju baze sa Ruskom vojskom vec tri godine. Kad udarw smrdljive amere bice nova Sirija.

 3. M says:

  M:-Nijedna zemlja s okruzenja-granica USA nece postaviti ruske,kineske ili neprijateljske A-rakete,proturakete i sl.,prvo zato jer to nece ni pokusati,a drugo zato jer USA to nece ni dozvoliti.Smijesno je to uopce i pomisliti.

  • Slavica says:

   A ko ce ameriku da pita da li sme, nije amerika vise mocna, sada je nemocna ko impotentni muskarac.

 4. Batina says:

  Baja utera ti slon do jaja.

 5. enio says:

  hahaha kasno marko na Kosovo stize...opkoljeni ste.....gotovo....zadnji trzaji...koljevka srbije Turska vam rusi avione a vi samo lajete......GOOOOTOOOOVOOOOOOOOO

  • Dinarska divizija says:

   enio pacove Zadarski, pre bi rekao da je Amerika opkoljena. he he he... Vidiš da se koprcaju jer gube kontrolu. he he he... A Turska će puknuti ko tikva. He he he... Isto ko i vi kurvati. he he he...

 6. Dimitrije says:

  Dinarska ti si glup. Ili si klinac od 13-14 godina, a u tom slučaju ti treba oprostiti laprdanja. Enio, Rusiju se ne može opkoliti. Turska je ekonomski klekla nakon što su se Rusi povukli iz saradnje sa njima. Nekoliko puta je tražila diplomatski kontakt i pregovore sa Rusijom i bila je odbijena. U veoma teškoj je političkoj krizi čiji se početak koincidentalno poklapa sa rušenjem aviona i veoma je moguć pad Vlade. Rusija je sa druge strane politički stabilna i iako trpi ekonomske posljedice zbog sankcija, one nisu toliko velike da bi je uzdrmale do te mjere da dođe do političkih potresa. Sve stranke desnice i desnog centra u Evropi poštuju ruske poteze i u slučaju njihovog dobijanja izbora Amerikanci će morati dobro da ih plate kako bi sankcije ostale na snazi. A ovo oko raketa? Gluposti. Kriminalno je ko se sve naziva novinarom.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *