ВИЛИЈАМ МОНТГОМЕРИ: Ево шта се дешава између Србије и Косова…

ВИЛИЈАМ МОНТГОМЕРИ: Ево шта се дешава између Србије и Косова…

14 фебруара 2019

Све док САД и ЕУ не буду спремне да конкретно казне косовске Албанце, на пример укидањем финансијске помоћи, они неће одустати од садашњег понашања, уверен је бивши амерички амбасадор у Србији Вилијам Монтгомери.

„Оно што ја тражим нису реч и/или демарши, већ конкретни кораци, као што је укидање финансијске помоћи. Све док САД и ЕУ не буду спремне да их конкретно казне, косовски Албанци неће одустати“, каже Монтгомери за Тањуг.Он је тако одговорио на питања како и колико озбиљно треба схватити америчке захтеве према Приштини и шта би могао да буде одговор Америке на то што је Приштина игнорише као партнера.

Он, међутим, упозорава на опасности по Србију:

„Kосовски Албанци ће учинити све, извести било какву провокацију, како би навели Србију да реагује на начин који би одвукао пажњу света са косовских Албанца и поново је усмерио на Србију. Не наседајте на то!“.

Он је нагласио да износи личне ставове и процене, будући да нема контакт са актуелном америчком администрацијом, те да није упознат са тим да ли се однос према питању Kосова мења.

САД су, у последњих 15 година, имале далеко највећи утицај на Kосово и уједно биле најјачи подржавалац албанског става, подсећа бивши амерички амбасадор.

„Та апсолутна подршка изгледа да је почела, бар у неким стварима, да се крњи“, каже Монтгомери, истичући да тај закључак доноси „искључиво на основу писања медија“.

Бивши амерички амбасадор сматра да тачку преокрета представља Бриселски споразум, који косовски Албанци мрзе, јер је њихова намера да спрече формирање Заједнице српских општина.

„Српска страна је, испуњавајући своје обавезе, одиграла одлично. Стратегија Албанаца била је прво одлагање и потом — да одлажу и даље“, рекао је он.

Немачка главна препрека

Kосовски Албанци су, затим, каже Монтгомери, почели са изазивањем провокација и као пример за то наводи однос према Марку Ђурићу, таксе од 100 одсто, формирање косовске војске, чему се, како истиче, САД од самог почетка оштро противе и што је чак записано у уставу косовских Албанаца.

„Главна сврха свих ових потеза била је да се одвуче пажња од потребе да испуне своје обавезе предвиђене Бриселским споразумом“, навео је Монтгомери.

Бивши амерички амбасадор у Србији претпоставља да су све те акције ставиле на пробу америчко стрпљење и да чак изгледа, како каже — читајући између редова, да су САД постале отвореније према идеји корекције граница.

Чини се, додаје он, да је права препрека корекцији граница — Немачка.

Ипак, наводи Монтгомери, он све то базира на извештајима медија.

KOMENTARI4 коментара

  1. Velika Metla says:

    И ти си један од формирања "пионира" ове нарко назови државе! Знао је Милошевић како се с вама белосветским шљамом "разговара"!

  2. milorad2 says:

    hah mafija NE MOŽE da ispuni nikakve uslove, oni nisu u stanju da funkcionišu kao grupacija sem u sopstvenim porodičnim gazdinstvima totalnog kriminala, alo to je tamo mali porodični biznis, kao u japanu, samo što u japanu prave delove za automobile a ovde trgusju organima i robljem:)nema gore bande od njih, najniže od najnižeg, zato pregovori i ne mogu da postoje, biće rata, oni žele rat i misle da mogu da ga vode ali tada će saznati koja su stoka.Ovaj montgomeri je video te stvari iznutra i očigledno mu se zgadilo sve to ali da je cvećka to je činjenica, realno mi ne treba NIŠTA više amerikancima da verujemo ni na reč ni na potpis, i treba ih ispratiti odavde ŠTO PRE.

  3. Nikanor says:

    Opet tema razgraničenje Srbije sa delom sopstvene teritorije i zamlaćivanje naroda sa Zajednicom srpskih opština. I ko bi drugi o tome pričao ako ne bivši ambasador Vilijam Montgomeri,a vest preneo (ugašeni) Tanjug. Samo ponavljati mantru o razgraničenju dok se i poslednjem Srbinu ne ispere mozak i pristane da se da sve za ništa, što je već učinjeno Briselskim sporazumom.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u