Више житарица, боље здравље

Више житарица, боље здравље

7 марта 2019

ДИЈЕТА са интегралним житарицама обнавља и подстиче активност пробавног тракта, храни тело витаминима, минералима, целулозом и биоактивним супстанцама. Интегралне житарице повољно утичу на здравље, али и стањују струк. Осим губитка килограма, побољшаћете опште здравствено стање, акне ће нестати, а пробава ће бити боља.

Истраживања повезаности дијетних влакана из различитих намирница и телесне масноће код одраслих, показала су да редовно козумирање једног оброка дневно који садржи интегралне житарице, смањује телесну масноћу накупљену око струка, која је најопаснија по здравље. Неколико оброка интегралних житарица дневно, уз уравнотежен калоријски унос, доводи до смањења килаже.

Између оброка можете пити негазирану воду, зелени чај и свеже цеђене сокове. Искључите со, шећер и алкохол док сте на дијети, а након дијете смањите унос меса одређено време.

ДАН ПШЕНИЦЕ

Дневна порција: 180 г пшенице целог зрна, додати 3/4 литра кључале прокуване воде и кувати 20 минута на тихој ватри.

Доручак: житарица, замена за шећер, 1 дл топлог млека

Ручак: чорба од поврћа, струк младог црног лука, житарица

Вечера: житарица, 1,25 дл јогурта, замена за шећер, цимет

ДАН ХЕЉДЕ

Дневна порција: 180 г ољуштене хељде, у то додати 3/4 лит кључале воде и кувати 10 минута на лаганој ватри.

Доручак: житарица, замена за шећер, 1 дл топлог млека

Ручак: чорба од поврћа, житарица, зачини

Вечера: житарица, замена за шећер, чаша јогурта

ДАН ЈЕЧМА

Дневна порција: 180 г ољуштеног јечма (гершла), додати 3/4 литра кључале воде и кувати 10 минута на лаганој ватри.

Доручак: житарица, замена за шећер, 1 дл топлог млека

Ручак: чорба од поврћа, житарица, струк младог црног лука, паприка

Вечера: житарица, замена за шећер, 1/2 чаше сока од поморанџе, две кашике јогурта

ДАН ОВСА

Дневна порција: 180 г овсених пахуљица, прелити са 3/4 л кључале воде и кувати 10 минута на лаганој ватри.

Доручак: житарица, замена за шећер, дл топлог млека

Ручак: чорба од поврћа, житарица, бели лук и першун

Вечера: житарица, замена за шећер, 90 г младог сира, велика кашика какаоа

ДАН КОМБИНОВАНИХ ЖИТАРИЦА

Дневна порција: 60 г зрна пшенице, 60 г ољуштене хељде и 60 г овсених пахуљица. Додати 3/4 литра кључале воде и оставити 20 минута на лаганој ватри.

Доручак: житарица, замена за шећер, 1 дл топлог млека

Ручак: шоља чорбе од поврћа, житарица, бели лук, три кашике парадајз соса (загрејте све заједно)

Вечера: житарица, замена за шећер, сок од лимуна, цимет, једна рендана јабука

KOMENTARI



Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *



ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u