VLADAR IZ SENKE: Soroš ubrzano kupuje akcije argentinskih banaka jer zna da će se oporaviti

VLADAR IZ SENKE: Soroš ubrzano kupuje akcije argentinskih banaka jer zna da će se oporaviti

3 avgusta 2014

SorosDan nakon što je Argentina bankrotirala osmi put u svojoj istoriji, vodeći svetski spekulativni fondovi, među njima i Sorosov „Rinejsans tehnolodžiz”, pokupovali su akcije vodećih banaka i kompanija druge najjače latinoameričke ekonomije, prema oceni Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

Najnoviji juriš na argentinske akcije znak je poverenja bogatih investitora spremnih na rizike da će zemlja sa najvećim rezervama uljnih škriljaca na svetu prebroditi finansijsku krizu izazvanu selektivnim bankrotom, ocenio je londonski „Fajnenšel tajms”.

Američka kreditna agencija „Standard i Purs” proglasila je selektivni bankrot Argentine poslednjeg dana jula zato što Buenos Ajres velikoj grupi poverilaca tog dana nije isplatio pristigle kamate prema ranijim ugovorima o restrukturiranju državnog duga. Argentina nije ispoštovala te obaveze – iako je deponovala traženu svotu kod američkih banaka – zato što joj je presudom Federalnog suda SAD naloženo da tog datuma u celosti isplati i malu grupu američkih spekulativnih poverilaca koji nisu pristali na restrukturiranje duga.

Nemoćnu da namiri pomirljivije poverioce i odlučnu da ne isplati milijardu i po dolara paru spekulativnih investitora, Argentinu je snašao „selektivni bankrot”.

Na tu vest, švajcarska banka UBS – jedan od vlasnika obveznica restrukturiranih nakon bankrota 2001. godine – obratila se Međunarodnom udruženje za svopove i derivate (ISDA) u Njujorku, da proceni da li je Argentina u stanju pravog ili tehničkog bankrota. Koliko juče pre podne, ISDA je sazvao sastanak na kome 15 bankara ima rok da do 4. avgusta oceni o kakvom je bankrotu reč.

Ako ISDA oceni da Argentina nije namirila kamatne obaveze, onda će joj za početak automatski stići na naplatu specijalni ugovori o osiguranju kupovine državnih hartija od vrednosti u vrednosti od ukupno oko milijardu dolara.

U iščekivanju stava ISDA, Buenos Ajres i dva spekulativna fonda „Elijas kepital menadžment” i „Aurelisus kepital menadžment” razmenjivali su juče netrpeljive iskaze.

„Argentina je položila novac potreban za isplatu kamata. Američko pravosuđe i bezobzirni investitori nastoje da podriju oporavak zemlje. Argentina bi spor mogla poslati Međunarodnom sudu pravde u Hag”, poručio je Horhe Kapitanić, šef kabineta argentinske predsednice Kristine Fernandez.

„Buenos Ajres još nije izašao ni sa jednim ozbiljnim predlogom o namirivanju dužničkih obaveza, koji bi vredelo uzeti u razmatranje”, istakli su predstavnici dva spekulativna fonda.

Pravi argentinski bankrot, koji bi uključivao neizvesnu naplatu skoro 30 milijardi dolara u državnim obveznicama, zastoj investicija, rast nezaposlenost i inflacije, i moguće prelivanje posledica po regionu, nije u interesu berzanskih aktera.

Najmanje tri grupe banaka – argentinskih, američkih i međunarodnih – iza scene upravo vode pregovore da Buenos Ajres i dva spekulativna fonda nagovore na kompromis u sledećih 30 do 90 dana, preneo je juče „Volstrit džornal”.

(Politika)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *