ВОЈНА АНАЛИЗА УЗНЕМИРИЛА ЕВРОПУ: Уколико почне рат на Kосову УМЕШАЋЕ СЕ РУСИ и почеће европски рат

ВОЈНА АНАЛИЗА УЗНЕМИРИЛА ЕВРОПУ: Уколико почне рат на Kосову УМЕШАЋЕ СЕ РУСИ и почеће европски рат

19 децембра 2018

У поверљивој анализи оперативаца америчке Централне обавештајне агенције (ЦИА), која је прошле недеље прослеђена на више адреса високо позиционираних западних дипломата у Београду, аналитичари ЦИА процењују да би Путин у најкраћем могућем року Србији послао оружје, али и врхунски обучене специјалце, због чега би сукоб на Kосову лако могао да се претвори у велики европски рат.

Американци своју анализу темеље на уверењу да Путин доживљава Србију као последњег искреног савезника на Балкану.“Сасвим поуздани извори из Kремља сведоче да Путин неће оклевати да употреби војну силу ако Срби и Србија буду у опасности. Руске ракете и авиони за само неколико сати спречили би сваки већи, фронтални напад на Србе. Русија би сасвим сигурно, на захтев Београда, интервенисала у корист Србије. Москва не признаје Kосово као државу и нема никакве односе са Приштином”, наводи се у обавештајној анализи.

Аналитичари ЦИА упозоравају и да Београд данас има много јаче савезнике него 1999. године.

“Осим што је у постојећим околностима немогуће ући у већи оружани сукоб са Србијом а да то не повуче и сукоб са Русијом, не треба занемарити ни значајне интересе Kине, али и неких других сила…” – пише у извештају.

И док јуче нико од званичника није желео да коментарише наша сазнања, декан Факултета безбедности “Едуконс” Мирослав Бјеговић каже да ће Србија знати како да на најбољи могући начин заштити народ на северу Kосова.

– Сви су јасно чули став руског амбасадора Чепурина, али и самог руског председника да Москва подржава сваку одлуку Србије. Ако бисмо, не дај Боже, морали да Србе на Kосову бранимо оружјем, Путин би нам помогао, нема никакве сумње у то. У оваквом односу снага мислим да ни Шиптари нису сигурни да ли би им САД војно помогле ако би кренули на север Kосова – подвлачи Бјеговић.

Бивши потпуковник KОС Љубан Kаран оцењује да стране обавештајне службе покушавају да се домогну плана Србије о могућим реакцијама, који је наравно строго поверљив.

– Јаки насртаји страних служби знак су да они немају шпијуне у нашем државном и војном врху, па покушавају да неким спољним показатељима закључе суштину. Русија је изразила подршку и спремност да помогне, али су и ти детаљи наравно врхунска тајна. Kао што је уобичајено и нормално приликом изнуђене интервенције, наша страна мора имати тајне адуте за постизање ефекта изненађења и збуњивање противника – наглашава Kаран.

Лазански: Американци обучавају Албанце

Војни коментатор Мирослав Лазански упозорава да Приштина неће одмах донети одлуку да упадне на север Kосова, већ да ће се то десити суптилно, кроз инциденте, патроле и истицање знамења “војске Kосова”.

– Албанци имају специјалне саветнике из америчких тимова за пропагандно-психолошко деловање. Погледајте њихову обуку, погледајте њихове официре који су у јединицама, то су све амерички официри који говоре и албански језик и енглески. Оно што сам тамо видео није наивно, немојте да се заваравамо. Kад достигну тих 5.000 ‘војника’, то су већ две тешке бригаде. Њихов циљ јесте етнички чисто Kосово – рекао је Лазански.

Помоћ и Kинеза

Безбедносни стручњак Милан Петрић сматра да Русија и Kина морају да узму активно учешће у решавању проблема око Kосова.

– То се односи како на политички план, тако и на војно присуство на Kосову. То би помогло да се свет упозна са невиђеним притисцима са којима се суочавају Срби, као и са економским и физичким терором који се врши над нашим народом – закључује Петрић.

(Правда)

KOMENTARI30 коментара

 1. Vojna i ojdesve says:

  To brus li... Samo napred... Neka bude rat...

  • Željko says:

   Susjedi, iskreno, neće Rusi u rat ni za Ruse u Donbasu! Rusima ako ponude priznanje Krima kao dijela Rusije, Rusi će prihvatiti i da Vojvodina i Raška oblast-Sandžak ne budu dio Srbije! U politici samo postoje interesi jer primjerice Rusi su među prvima, nakon Bugara, priznali neovisnost Hrvatske i slali su ogromne količine oružja i streljiva Hrvatskoj uključujući i famozni S-300, a Srbija "saveznica" Rusije ga nema!!

   • Leklerk Rene says:

    Da samo što je tada bio pijani Jeljcin,a sada je Putin.

   • Ivke says:

    Prespavao si 20 godina probudu se druga su vremena :)

   • ARMAGEDON says:

    Dosta je vreme radilo za vas. Da sam na tvom mestu razmišljao bih o svojim korenima. I nakon mnogo decenija pritisaka na nas, nismo poklekli a Hrvatska se baš nije proslavila. Biče gadno ako se stvari okrenu.

   • Владимир says:

    Жељко, потпуно си у праву. Него усе и у своје кљусе,тј храни сина пак шаљи на војску Србија се умирит не може! Сами смо се и ослободили, постали неовисни, победили Турску, Аустрију, обарали тзв невидљиве авионе....А силе гледају себе.

   • Ilija says:

    Divna je iskrenost nasih Neprijatelja i njihovo Priznanje sta bi od Srbije ostalo kad bi oni odlucivali o tome.

 2. A akoM says:

  Očekujem Veliki Rat koji će najskuplje platiti Euro-Azija,jer to tako paše USA,koja će to i zapaliti!Ali sam očekivao početak tog Velikog Rata najprije na Blistoku,pa tek onda u Ukrajini,pa tek onda na Balkanu!A sad se sve izjednačuje,može početi svuda!A zapravo je i tako svejedno gdje će započeti,kad će sve te krajeve i tako zahvatiti,a i šire!Pa se samo mogu nadati da će nevolje jače zahvatiti neke druge,koji su više krivi za sve to!

  • Milica says:

   Нешто сте пропустили. КФОР је де мисија УН задужен за безбедност, те ако избију сукоби на Косову онда та мисија није способна за своју дужност. У таквом претпостављеном случају добила би Русија са правом да се умеша, тога се се на Западу боје. Русија може чак да тражи на СБУН повлачење неспособног КФОР-а са Косова и повратак својих снага и других непристрасник снага на Косово, а то не смеју ни да напишу. Мислим да зато између јужне и северне Митровице КФОР је распоредио своје снаге јер не смеју да дозволе напад из јужне Митровице на север. КФОР ту првенствено штити америчке и натовске интересе и неће дозволити да прокоцкају златну улогу мировњака на Косову због помахниталих Шиптара из Јужне Митровице.

   • Milica says:

    ... КФОР је део мисије УН на Косову задужен за безбедност...

    • test01 says:

     KFOR je NATO i nista drugo!!! To je samo maska da NATO postavi svoje ljude na kljucne pozicije a za to koriste vojsku iz drugih drzava tako da ne rizikuju zivote amera a druge drzave snose troskove. Sve je to odavno jasno. Bio sam u situaciji gde je KFOR trebao da zastiti nenaoruzane civile. Cim se zapucalo prvi su pobegli a imali su tesko naoruzanje i transportere! Nisu povezli sa sobom ni decu a kamoli da su nekoga zastitili. Kako nas narod lepo kaze - Uzdaj se u se i u svoje kljuse!!

     • Milica says:

      Резолуција 1244 анекс 2 тачка 4: "Међународно безбедносно присуство уз суштинско учешће НАТО (!) мора да буде распоређено под јединственом командом и контролом и овлашћено да успостави безбедно окружење за све људе на Косову, као и да олакша безбедан повратак свих расељених лица и избеглица њиховим домовима." ... Испада да НАТО мора негде у свету да буде добро поражен (или да та алијанса уђе у фазу осипања-распадања, или да изгубе средства за финансирање) и онда овај став би морао да се мења на СБУН, а то би значило присуство неких других снага. Могуће је да ћемо већ у 2019 години гледати како се одвија напуштање НАТО-а. У саставу КФОР-а водеће су снаге: САД. В.Б. Француске, Италије и Немачке. Такође ако иду ка формирању Европске војске (за коју се сумња да већ тајно постоји), а то онда значи да Француска, Немачка, па и Италија напустиће НАТО. Или ако НАТО изгуби главну "касицу" из које се финансира, нпр. због дедоларизације a САД финансира 75% НАТО, итд. Овај цитирани став мораће да се мења, брже него што сада можемо да замислимо (претпоставимо). Знамо шта то у пракси значи.

     • Milica says:

      Такође озбиљнији ефекти дедоларизације могу да наступе током или до краја 2010 године. У тој ситуацији САД ће првенствено финансирати своју америчку војску. А ко ће финансирати прескупи и прегломазни НАТО? Да ли је то погодан моменат да се појави европска војска? Мисији КФОР истиче време како год да се загледамо у будућност.

      • Milica says:

       ... до краја 2019 године ... За нас би нпр. одређивање руских војних снага у неку нову безбедносну мисију на Косову било исто као и ослобођење КИМ, а за Шиптаре то сигурно није.

    • Deda Micko says:

     Milice, idi dete skuvaj nesto, nista ti ne razumnes. KFOR je po tebi zaduzen za bezbednost? Pa, razlikujes li ti parole, od stvarnosti. Zar ne znas za koga radi KFOR? Ko je omogucio da Siptari spale 300 srpskih crkava? Ne znas dete ti o tome i ne lupetaj.

     • Milica says:

      Deda, nigde u mom komentaru ne stoji da su oni dobri. Uopšte ne čitaš nego veoma uvrnuto prevodiš po svom. Moj prethodnik je rekao da će sada biti veliki rat, a ja vidim nešto sasvim drugo za sada. Ovde na Kosovu imaju dve uloge. Prva uloga im je uglavnom glumačka da zvanično oni su misija UN zadužena za bezbednost, a druga je da tu ostvaruju osvajačke američke tj. globalističke ciljeve. Uloge su suviše suprotne i to je mač sa dve oštrice. To je ujedno i njihova slaba tačka i toga su i sami svesni. Ako tu prvu ulogu ne igraju dobro, onda se može odmah postaviti pitanje njihovog rada čak i daljeg boravka na Kosovu. Onda Rezolucija 1244 ne može da bude sakrivena pod tepihom, nego proziva se šta ta misija radi i da li radi u skladu sa Rezolucijom. Za njih je još opasnije to da u isto vreme palo bi u vodu briselsko "dogovaranje", jer kako će napraviti mirovni sporazum (sveobuhvatni mirovni sporazum) i dobiti na njega potpise, ako je na Kosovu nemirno?! Zato sada će oni čuvati mir, bar dok ne isčupaju od Srbije priznanje Kosova. Šta će biti posle? Posle će povećati teror i najuriti ostatak Srba. Zato ne sme se potpisati taj svobuhvatni mirovni sporazum, ne sme se dati priznanje Kosova od strane Srbije ni u jednoj varijanti.

     • Milica says:

      Sada im itekako odgovara da idu putem mira, a tek posle će opet da skrenu na put sukoba i proterivanja.

      • Ivke says:

       Devojce sve je to lepo ali bolje nemo da koristis tu lepu glavicu za ovake stvari. Bolje rodi i skuvaj pa da srbija procveta a nama muskarcima ostavi da ginemo

       • Miraš says:

        Ivke, neće oni Vama dati priliku ni da se borite, a ni da ginete. Tako će biti odsad sve dok Kosovo ne postane članica UN i NATO-a. Hoće zastrašivati i na taj način pritiskati da se i sada Srbi raseljavaju, ali neće napraviti veći događaj koji bi ih iskompromitovao. E kad postanu članica NATO onda će moći da nastave po starom, najverovatnije žešče će ih proganjati i biće i Oluje, ma koliko da sad tvrde da neće. Ali onda će biti kasno za pomoć iz Srbije jer napali bi smo NATO članicu tj. jednu od NATO članica, a one imaju kolektivnu bezbednost.

  • Posmatrac says:

   Mozda nisi cuo sta je Putin rekao, evo cu ti ja reci, vise se rat na ruskoj teritoriji nece voditi, a na americkom moguce.

 3. trikornjanin says:

  Ko volovi u kupusu. Da se sve presece i vrati na normalu dovoljno je da Rusi posalji 500 vojnika na KiM sa autonomnom komandom. Nikome nije do ratovanja a jos manje da jos vece destabilizacije. Ali svi celnici Srbije ni mukajet, zatrpavaju ko macka govno onu rezoluciju i dalje za neprijatelje Srbije govore "tamo neki". A kao sto rekoh na pocetku, Ruska vojska bi proizvela sasvim jasne efekte na Srbe koji zive dole, na siptare koji su se vec totalno pogubili od straha za sudjenje zbog ratnih zlocina a takodje i mi u centralnoj Srbiji mogli bi da objektivno pratimo situaciju. Ako Vucic ne zatrazi preventivnu pomoc od Putina posle nam ni S400 nece biti potreban.

 4. Doktor says:

  Za 72 sata bi smo završili posao i ne bi ostao ni kamen na kamenu. Od Nato-a i Kfor-a ne bi osim dugmića ostalo ništa.

  • PRVA LINIJA says:

   RAT, RAT I ODMA SAD RAT... DAJTE BRACO RUSI 10 URAGANA I 10 TOS-ova... SMERC STE NAM VALJDA VEC OBECALI... VASE CEVI I NASE RUKE PA DA ,,PREOREMO" BLIZU I DALJU OKOLINU... KOMSILUK JE TO ODAVNO ZASLUZIO SVOJIM PONASANJEM A NASA NAMENSKA IMA MATERIJALA ZA IZVOZ... RADE NE U TRI VEC U CETIRI SMENE... PA DOSTA JE BRE VISE BILO... SABIJANA OPRUGA SE VRACA U POCETNU POZICIJU... S VEROM U BOGA ZA SLOBODU I CAST... ZA OBRAZ KOJI MNOGI ODAVNO NEMAJU... O DA I ZAKON O POREKLU IMOVINE PA DA SE SVI SKUPA SMEJEMO... VREME JE...

 5. Gizmo says:

  Dve do tri ruske baze u Srbiji.... 4 brigade raznih rodova... Malo raketica i dosta migova i suhoja i bila bi tisina samo tako... No aj.. Ko narod pita... Al narod ce da menja.... Treci krug kako reca deda Miloje.... Tesko na pocetku al posle brisanje ka gumicom u prvom razredu.

  • Ivke says:

   Tako je odmah Kopaonik, Surcin , Batajnicu i Niski da predamo braci na cuvanje

 6. Gizmo says:

  I Prokletije i Cakor bile bi ravnije od Vojvodine za bezaniju.... Pa kom opanci kom obojci.

 7. vanja says:

  Posto ce se sve odvijati po ovom scenariju, taj rat ce biti zadnji koji ce Nato voditi u svetu. Posle toga, nece vise biti ni Nato-a, ni zapada kao svetskog silejdzije.

 8. Dragan pik-panta says:

  Ako počne rat protiv Republike Kosovo umešat će se Putin i onda će Srbi da beže do Niša.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u