ВОЈНИ АНАЛИТИЧАРИ упоредили Војску Србије и хрватску војску! ЕВО КАКАВ ЈЕ ОДНОС СНАГА

VOJNI ANALITIČARI uporedili Vojsku Srbije i hrvatsku vojsku! EVO KAKAV JE ODNOS SNAGA

19 maja 2019

U potpunoj tajnosti, tri meseca nakon što je propao već gotov posao sa Izraelom u vezi sa nabavkom „baraka“, hrvatska vlada i vrh oružanih snaga ozbiljno su započeli novi proces nabavke borbenih aviona.

Hrvati zbog straha i ljubomore hitno nabavljaju borbene avione! Odabrane su Sjedinjene Američke Države i Švedska, odnosno proizvođač „Lokid Martin“, koji proizvodi F – 16, i švedski „Saab“, proizvođač „Gripena“. Kao i u prvom pokušaju nabavke, Hrvatska želi da pregovore realizuje na nivou države s državom, navode hrvatski mediji.Sagovornici objašnjavaju da ne čudi što Hrvati žele da nabave čuvare neba jer sada imaju „jedan i po avion“ ali, kažu, komšije naručuju avione i zbog činjenice da je Srbija, zbog naših nabavki, za njih postala ozbiljna vazduhoplovna sila…

Vojni analitičar Miroslav Lazanski navodi da su se Amerikanci nakon propalog posla sa Izraelom nametnuli kao prirodan novi prodavac, koji će Hrvatima pritom, veruje, uzeti više novca nego što bi im uzeli Izraelci.

– Kupiće verovatno F 16, ali sigurno ne nove. Amerikanci će im prodati polovne F – 16, a za Hrvate je to sasvim dobro. Oni inače imaju problem sa avijacijom, nemaju aviona koji bi im čuvali vazdušni prostor, njima sada leti jedan i po avion. Mi smo za njih ozbiljna vazduhoplovna sila, koja ima i lovce, i lovce bombardere… Mi stvarno imamo avione, a oni imaju dva i po „miga“, pa su prisiljeni da nabave nove avione, bilo kakve – kaže Lazanski.

Radulović: U igri i Šveđani

Vojni analitičar Vlade Radulović kaže da ne veruje da će Hrvati ove godine uspeti da nabave avione.

– Hrvatska i nakon propalog pokušaja kupovine izraelskih f – 16 još nije odustala od nabavke eskadrile borbenih aviona kako bi sačuvala svoju lovačku avijaciju. Ipak, nedavni odlazak u SAD visoke delegacije Oružanih snaga RH nije prošla baš najbolje, tako da je zvanični Zagreb odlučio da ponovo pokrene priču sa Šveđanima kako bi eventualnu zamenu za postojeće „migove 21“ našao u švedskom „JAS-39 gripenu“ – navodi on.

Miroslav Lazanski navodi da je takva nabavka za Hrvate i pitanje nacionalnog prestiža i odnosa prema Srbiji.

– Verovatno razmišljaju: „Srbi imaju mlazne avione, mi nemamo!“, naravno da moraju da ih nabave, e sad, pod kojim uslovima i kako će to platiti, ne znam. mi ćemo krajem ove godine imati 14 „migova 29“, imami 25 „orlova“, od kojih će 17 biti modernizovano. Imamo 28 G4, i oni će biti modernizovani, imamo sve komponente ratnog vazduhoplovstva, imamo lovačku avijaciju, lovačko – bombardersku avijaciju i zaista smo u odnosu na njih prava supersila – navodi Lazanski.

(Srbija Danas)

KOMENTARI11 komentara

 1. Milan says:

  Sa stanovišta stručnosti izjave Lazanskog su bezveze. Golo razmetanje naprdnjačkog tima. Hrvatska nema potrebe da strahuje jer i vrapcima je jasno da sada niko neće napasti tu NATO članicu.

  • Gerwasius Twinkelminkenson says:

   Pa neće njih niko napasti ali NATO će da napada kao što se vidi da napada po svetu. A ako napadnu, i hrvati kao njihov deo moraju da imaju čim da ratuju, zar ne? Ali ako nemaju dobro oružje oni će da izgube rat i dožive teške gubitke, ne samo ljudske nego i teritorijalne i tu NATO neće moći da ih spašava jer Rusija je sa nama.

   • Milan says:

    Koga bi Hrvatska napala? Njih može da interesuje deo teritorije BIH koji je sada u okvirima Federacije BIH. Imajući u vidu da je cela BIH demilitarizovana i ima tek slabu zajedničku vojsku, da li bi Hrvatska zajedno sa NATO-om napala teritoriju BIH, a posebno teritoriju Republike Srpske jer ona ne želi u NATO članstvo? Poznate su nam operacije pod lažnom zastavom i da se one odigraju pred početak NATO dejstava i još da napomenem da propagandni rat protiv Srpske traje neprestano. Amerikanci odustaju i od sporazuma koje su oni samo potpisali te tako mogu da odustanu i od Dejtonskog sporazuma. Ko će da ih istera ako tamo iznenada upadnu? Kako u to ne posumnja? Lažanski ne razmišlja o tom scenariju nego narcisoidno, priglupo i zapravo plašljivo brine samo za svoju guzu, zato pominje samo Srbiju. Rodjeni i nepopravljivi us*anko.

    • Gerwasius Twinkelminkenson says:

     Pa da, napisao sam: "NATO će da napada...", a KROmanjonci su u NATO. Da, kaubojima treba rat, a hrvati, cigani,šiptari i musli su im jeftino topovsko meso na Balkanu, pa da ih iskoriste dok nisu svi iselili iz "demokratskih" im tvorevina; hrvata je sa 4,7 mil.sada od 3-3,2 mil.samo, i to veoma starog stanovništva sa preko 44 godine prosečne starosti (Srbija 40). "Ako uđu ko će da ih istera"? Kauboji će da ih gurnu u rat protiv Srba a i jedni i drugi znaju da im avioni trebaju jer Srbija će se ovaj puj put UKLJUČITI u rat jer pouka iz '90-ih je naučena, da od nemešanja nema koristi (Milošević je uprkos nemešanju i uvođenju sankcija protiv RS ipak isporučen u hag), Srbija ima avione a oni ne; kako bi mogli da izdrže bar neko vreme i oni moraju da imaju nekakvo oružje, o tome se radi, zato pokušavaju da nabave avione. "Ako uđu ko će da ih istera"? Ako i uspeju da pređu Savu desiće im se gore nego '90-ih kada smo im sve "bojovnike" izmasakrirali svaki put kada su je prešli, skupa sa Srbijom, a budi siguran da će Putin dobiti zvaničan poziv srpske vlasti pre svega Dodika i da će kao i u slučaju Krima/Ukrajine, Sirije, Libije, Venecuele, da se umeša.

  • Željko says:

   Nama u Hrvatskoj uopće ne treba ništa jer mi smo u NATO!

   • živoder iz Oseka i Ovčare says:

    Neće vas NATO zaštititi ako se Rusija ugura u Balkan a hoće. Kako se ti nadaš da će ti "državu" KROmanjoniju štititi NATO tako su ti se dedovi nadali zaštiti 3.Rajha kojeg ste takođe bili članica, jednako kao i Austrougarske pa ste uvek popušili. Lako je kočoperiti se kada ceo zapadni savez napadne samu Srbiju, ali istorija pokazuje da je to UVEK samo početna faza a završna faza je propast tih vaših katoličih saveza. Ja znam kakvo je obrazovanje u Rh, tamo sam i rođen i donedavno sam i živeo tamo, vi ne poznajete ni osnove istorije a previše gledate televiziju i verujete kaptolu; takav životni stil koštao vas je već više puta MNOGO, rekoh-kako sa Austrougarima tako i sa nacistima, '92.preplivavanja preko ledene Save, nestankom Hercegbosne, nestankom iz AP Vojvodine a ni u Fbih vas nema još mnogo. Lepo je samozavaravanje, ali nije vam pametno.

    • Karital says:

     Polako ali sigurno preuzimamo prevlast u zrakoplovstvu.Dokle god vi budete veličali Putina i ruse, nama će dolaziti sve bolje i bolje naoružanje,

 2. Gerwasius Twinkelminkenson says:

  Hrvati mogu da kupe samo bureke jer za Barake NISU IMALI PARA ! Oni imaju 60 mlrd.evra dugova i to samo raste a rapidno gube stanovništvo. Sada najavljuju lošu turističku sezonu i to može da ih dovede do bankrota a onda će im Grčka izgledati kao rajski vrt.

 3. Pravda says:

  O cemu ovi raspravljaju, sedam miliona ratnika naspram dva I po miliona koljaca.

 4. teoretičar says:

  Nije on, nego VI Vaša Bljeskavosti gospodo Lazanski vojni analitičari. Biće nam žao kada umre a kako se drastično izmenio u licu neće on...A ne mrzim ga, majke mi. Žao mi ga. Trudi se čoek.

 5. Nićifor says:

  Lazanski na režimskom sajtu Srbija Danas, koji reklamira Milomir Marić u emisiji "Ćirilica", može lupetati gluposti kakve god mu padnu na pamet. Normalan čovek neće ni razmišljati o nameri Hrvatske o nabavci aviona, jer im ne trebaju. Od koga Hrvatskoj preti opasnost? Ni od koga. O opasnosti od Rusije za bilo koga u Evropi i svetu, koju šire zapadni mediji, u Hrvatskom saboru su najuverljivije argumente izneli čelnici Živog zida Branimir Bunjac i Ivan Pernar. Istim povodom su govorili i o potrebi nabavke borbenih aviona. Čisto bacanje para za račun tuđih interesa. Čemu će služiti avioni Srbiji kad aktuelni i bivši predsednik otkad su došli na vlast neprekidno ponavljaju da Srbija više nikad neće ratovati. Od koga nama preti opasnost, osim od onih kojima režim protivustavno predaje deo sopstvene teritorije. Ni najava čelnika samoproglašene države Kosovo da će, pored Preševa, Bujanovca i Medveđe, koji im se nudi po predlogu o razgraničenju, uzeti i Niš aktuelnog predsednika ne zabrinjava. Naprotiv, revoltiran time što narod ne pristaje na njegov predlog o priznavanju nezavisnosti dela okupirane teritorije Srbije upućuje pretnju narodu da će za dvadeset godina Albanci doći do Čačka. Defetizmom se ne štiti država, već se samo unosi strah u ionako ojađen i uplašen narod od brige za golu egzistenciju, jer nikad bednije nije živeo. Zna onaj ko se ceo život bavi politikom, od koje je doživeo "zlatno doba", koje narod u Srbiji nikad neće dočekati, da se strahom najlakše vlada.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *