ВОЈСКА СРБИЈЕ ОПТУЖИЛА КФОР: Беспилотне летелице Кфор-а нису случајно надлетале Газиводе

ВОЈСКА СРБИЈЕ ОПТУЖИЛА КФОР: Беспилотне летелице Кфор-а нису случајно надлетале Газиводе

3 октобра 2018

Министар одбране Александар Вулин рекао је да је Кфор одлично знао шта се дешавало на језеру Газиводе, али да се правио невешт. То руши наше поверење у Кфор, који је наш једини савезник и који је одговоран за безбедност на простору КиМ.

„Ми смо током кризе имали комуникацију са Кфором и тражили смо од њих информације, али на првом месту тражили смо од њих да реагују у складу са њиховим мандатом“, одговорио је Вулин у Јутарњем дневнику РТС-а на питање да ли дели мишљење да је Кфор био неактиван и да није испунио своју обавезу обезбеђивања сигурности и безбедности током недавне ситуације на језеру Газиводе.Министар је подсетио да је, у складу са Резолуцијом 1244, Кфор одговоран за безбедност на простору Косова и Метохије.

„Он је тај који гарантује безбедност за Србе на простору Косова и Метохије и за све грађане, ко год да ту живи, и дужан је да спречи било какву провокацију. Има дискреционо право да заустави било чије кретање из разлога безбедности и да каже да није безбедно и да ће то да изазове одређене последице“, рекао је Вулин.

Министар је истакао да је Кфор знао шта се дешава и да је очигледно да је био упознат са ситуацијом и да је учествовао у самој колони која је имала неколико возила УН.

„Имали су и беспилотне летелице тог дана које нису случајно биле ту и надлетале то подручје.“

Он је нагласио и да то, такође, руши поверење у међународне организације на простору Косова и Метохије, јер ми не можемо да разумемо шта је њихов став и циљ.

„Да ли желе нестабилност или стабилност на простору Косова и Метохије? Ако желе нестабилност, ово је одличан пут и само наставите да подржавате Тачија у његовим сулудим потезима, а ако желите стабилност, морате да сарађујете са Србијом и да пођете од елементарне војничке претпоставке — не можете доводити људе тамо где их нико не жели“, нагласио је Вулин.

Упитан да каже шта треба да се догоди да би одлука о повишеној борбеној готовости била стављена ван снаге, министар Вулин је истакао да ће о томе начелник Генералштаба Војске Србије и он разговарати са врховним командантом Војске и председником Србије Александром Вучићем.

„Када се донесе одговарајућа процена да ли су претње смањене, да ли могу или не могу да дођу и у којој мери, сходно томе ћемо донети одговарајућу одлуку“, рекао је Вулин и у име читаве Србије захвалио свим припадницима Војске Србије на изузетно професионалном односу и храбром поступању.

„Оног момента када је дато наређење о подизању нивоа борбене готовости, не само да нико из Војске Србије није отишао на боловање или одмор, већ су сви до једног прекидали и боловање и одморе и јављали се у своје јединице, чак и они којима то није тражено. Војска Србије је показала да је професионална, да је способна да поштује своју државу и своја наређења, али још више да воли своју земљу“, поручио је министар Вулин.

(Спутњик)

KOMENTARI3 коментара

 1. Velika Metla says:

  Постоји ли таква србска будала која не сматра "кфор"србским непријатељем?

 2. opet ja says:

  Ovi naši se prave blesavi već 19 godina. Za to vreme KFOR čuva samoproglašenu nezavisnost kvazi države Kosovo. A Vulin je za posebno posmatranje i terapiju.

  • Velika Metla says:

   opet ja,због чега је ВоЛин-а за посматрање и терапију?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u