ВРАЋА СЕ ВОЈНИ РОК? – Добровољци шест месеци у касарнама

ВРАЋА СЕ ВОЈНИ РОК? – Добровољци шест месеци у касарнама

10 јануара 2015

Vojska-Srbije-1 5654Добровољно служење војног рока од ове године уместо три, трајаће шест месеци. Младићи и девојке, који својом вољом желе под шлем, у касарне ће одлазити на свака два месеца. Добровољци ће пролазити тромесечну војну обуку, а исто толико времена проводиће на дужностима у јединицама Војске Србије.

Ове новине, које на мала врата у Србију враћају служење војног рока слично старом систему, али на добровољној бази, најављују у Министарству одбране. Акти којима ће бити регулисано ношење оружја могли би да усвојени најкасније до пролећа.

Разлог за промене у режиму добровољног служења војске је изузетно велики одзив младића и девојака. Досадашња четири упутна рока нису могла да одговоре броју заинтересиваних, којих је било и по пет пута више него предвиђених места у Центрима за обуку.

Тренд великог одзива за служење војске већ годинама не јењава. Капацитет по упутном року је око 500 војника, а број пријављених кандидата добацивао је и до 3.000.

Отварање врата гарнизона за доборовољце међу првим су ставкама у плану министра одбране Братислава Гашића.

– Прошле године је број упућивања у касарне повећан са два на четири, а 2015. ћемо увести и два нова – објашњава Гашић. – Систем шестомесечне обуке и служења омогућиће велике уштеде Министарству одбране. Захваљујући доборовољцима који ће бити упућени у јединице нећемо морати да одвајамо велике износе за професионалне службе обезбеђења и дневнице професионалних војника ангажованих на чувању војних објеката.

Искуства последњих година показују да готово 90 посто кандидата који желе својом вољом у касарне, очекују посао професионалних војника. Наруку им иде то што током ношења униформе имају плаћене путне трошкове, храну, смештај, као и војничку плату која износи око 17.000 динара.

Заинтересовани за служење војног рока пријављују се на конкурсима, од којих је последњи расписан почетком децембра. Већ за неки дан биће оглашен и јавни позив свим младићима који ове године пуне 18 година да се јаве војним одсецима у општинама и градовима ради уписа у евиденцију. Позив важи и за све старије момке који из било којих разлога нису уписани у листе обвезника. Од обустављања обавезе служења војске, упис у војне спискове је једина њихова обавеза према држави.

АКТИВНА РЕЗЕРВА ДО 2020.

У ПЛАНУ Министарства одбране већ годинама је и увођење такозване активне резерве, чија је улога јачање редовног састава ВС. Према последњим најавама, овај концепт требало би да заживи у следећих пет година. Радни тим Министарства одбране припремио је акте, а у току је анкетирање заинтересованих за ову врсту дужности.

Активни резервисти моћи ће да буду сви способни војни обвезници који су одслужили војску под оружјем. Услов је да војници и подофицири не буду старији од 40, а официри од 50 година. Они ће потписивати посебне уговоре којима ће регулисати свој ангажман у униформи. Сви остали војни обвезници биће у пасивној резерви и биће позивани само у случају велике угрожености државе.

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u