ВУЧИЋ ЋЕ ОДБИТИ ТРАМПОВ ПРЕДЛОГ УСРЕД БЕЛЕ КУЋЕ, а шта се онда дешава?

ВУЧИЋ ЋЕ ОДБИТИ ТРАМПОВ ПРЕДЛОГ УСРЕД БЕЛЕ КУЋЕ, а шта се онда дешава?

31 августа 2020

Добро је да са Трампом и америчком администрацијом градимо функционалне и квалитетне односе, али то није разлог да се одрекнемо наших националних интереса, сматра аналитичар Драгомир Анђелковић који је уверен да Трамп неће ићи ђоном на Србију и ако Александар Вучић одбије евентуалан амерички предлог који би подразумевао признање Косова.Србија је за предстојећи сасатанак представника Београда и Приштине у Вашингтону, 3. и 4. септембра, добила званичну агенду и по речима председника Србије Александра Вучића на њој је „само једна тачка која је била неприхватљива“. О чему је реч није прецизирао, али је била индикативна његова констатација да на тим преговорима очекује изненађење.

Неће Трамп ђоном на Србију

Био је и сасвим јасан – у случају да би то изненађење подразумевало међусобно признање Србије и самопроглашеног Косова, одбио би састанак са председником САД Доналдом Трампом.

Анђелковић за Спутњик каже да нико не може да зна каква ће та понуда да буде, јер је евидентно да су Американци српској страни доставили нацрт економских тачака. Али, додаје он, економија зависи од политике у чијем се окружењу налази и може да се пројектује на политику.

„Eкономска питања се лако претворе у политичка, а политичка могу да крену ка признању, односно ка успостављљању међусобних односа као да се ради о сувереним државама. Ми стварно не знамо шта може да буде изненађење, али је битно да српска страна има јасан став да то неће прихватити и ако се суочи са нечим таквим да ће одбити било какав договор“, истиче саговорник Спутњика.

Важан је чврст став – нема одрицања од националних интереса

На питање, какве по Србију могу да буду последице одбијања америчког предлога, па и Вучићевог сусрета са Трампом, који би, како је сам рекао, био први председник Србије коме је понуђен билатерални састанак са председником САД и био први председник Србије који је то одбио, Анђелковић сматра да нема разлога за велику бригу.

„Увек је на неки начин ризично имати ту врсту колизије интереса са великим силама, али мислим да се свет довољно променио, није ово 1999. година. Нико не може да нас бомбардује нити да на нас изврши неки превелики притисак. Трамп ће можда пробати да нам подметне нешто што нама не одговара, али ако то одбијемо не верујем да ће он кренути ђоном на Србију, јер је српска дијаспора у Америци први пут добро организована и Трамп на предстојећим изборима рачуна на подршку Срба“, објашњава Анђелковић.

Он је уверен да на предстојећим председничким изборима ниједан Албанац у Америци неће гласати за Трампа, а многи Срби хоће. Ако би кренуо ђоном на Србију, онда би одгурнуо српску заједницу у Америци која се не би оријентисала ка Бјадену, али не би ни подржала Трампа, сигуран је наш саговорник.„Мислим да не треба очекивати превелике последице, само је битно да имамо чврст став о томе шта је наш интерес и да га бранимо“, сматра Анђелковић.

На питање да ли би нам то затворило надаље врата за разговоре са америчком администрацијом, он то сматра небитним у односу на одбрану сопствених интереса.

„Ако се ми одрекнемо свог интереса шта нам значе широм отворена било чија врата“, закључио је саговорник Спутњика.

(Спутњик)

KOMENTARI4 коментара

 1. За Србију says:

  Kako god bude, biće na našu štetu. Osim toga, niko nije gradio ekonomske odnose, a da prethodno nije definisao političke. A sam Grenel će da traži da se elektroprivreda Srbije i telekom prodaju njegovom pajtosu. Jednom rečju, katastrofa.

  • Zaliv says:

   Ne moze biti na stetu to ako se nas predsednik sretne sa Trampom, to mu je prilika da kaze sve u lice o siptariji .... Tramp je ekscentrican, zna da siptariju podravaju najvise Klintonovi koje uopste ne voli stoga moze se ocekivati bar malo dobitak u nekom pravcu za Srbiju. Ne gubi se nista ovim, naprotiv. Zivi bili pa videli. Da je onaj Bajden predsenik ne bi se tu nista ni razmatralo a Srbi bi i dalje bezali sa Kosova i takoooo....za 30god nemamo vise ni sta da trazimo dole kad nece biti Srba

 2. doktor says:

  каква су ово спиновања, видети шта је рекао мкгрегор

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u