VUČIĆ: Ne krijemo od Rusije da želimo u EU

VUČIĆ: Ne krijemo od Rusije da želimo u EU

4 јула 2014

pol-VucicSrbija se nalazi na evropskom putu i to ni pred kim ne krije. Ni pred Rusima, niti pred bilo kim. Srbija želi dobre odnose sa Ruskom Federacijom, što nisam krio ni u Parizu. I mislim da je to najpošteniji mogući odnos.

Ovo, ekskluzivno za „Novosti“, kaže srpski premijer Aleksandar Vučić, koji je tokom jučerašnje zvanične posete Francuskoj razgovarao sa svojim kolegom Manuelom Valsom, ali i sa predstavnicima poslodavaca i najjačih firmi. A, u ponedeljak predsednik Vlade ide u Moskvu, na susret sa predsednikom i premijerom te države Vladimirom Putinom i Dmitrijem Medvedevom.

Iz Pariza odlazite u Moskvu. Šta očekujete od te posete?

– Očekujem dobre i otvorene razgovore, u kojima će Rusi izneti svoje teme za saradnju, ali i neke zamerke.

Koje zamerke?

– Recimo, oko neplaćanja duga za gas. Reč je nešto malo manje od 300 miliona evra i to pitanje rešavamo zajedno s njima. Iznećemo naše želje za dobru saradnju, a verovatno i neke prigovore.

Očekuje se da povučemo i 800 miliona evra ruskog kredita za obnovu železnice…

– Nešto od toga smo uzeli. Nešto još ne znamo kako da potrošimo, što je naša stara boljka. Razgovaraćemo i o tome.

Jedna od tema sigurno će biti i stav Srbije prema Ukrajini?

– Mi poštujemo teritorijalni integritet Ukrajine, ali ne uvodimo sankcije Rusiji.

Šta je glavni utisak sa susreta u Parizu?

– Dobili smo punu podršku za napore koje Srbija čini na putu reformi. A francuske kompanije su veoma zainteresovane da u velikom broju dođu u našu zemlju.

Šta bi od projekata najbrže moglo da se ostvari?

– Očekujem da kompanija „Hačinson“, koja proizvodi gume u auto-moto industriji, dođe u Srbiju. Zainteresovani su da zaposle od 300 do 500 ljudi. Takođe, važno nam je da dođu „Vinči“ i „Alstom“. Reč je o najmoćnijim francuskim kompanijama. Blizu smo razgovora o tome da raspišemo tendere.

Kako će nam Francuzi konkretno pomoći oko projekata?

– Za nas je veoma važno da izbegnemo kreditno finansiranje koje povećava naš javni dug. I francuski ministar ekonomije i privrednog oporavka Arno Montebur nam je izašao u susret i rekao da su Francuzi u stanju da nam i te kako pomognu. Tamo gde je do sada bilo predviđeno kreditno finansiranje, sada možemo da idemo na koncesije, javno-privatno partnerstvo i slično. Francuska vlada će da pomogne na takav način i kad je reč o privatnim kompanijama.

Hoće li Beograd uskoro dobiti metro?

– Razgovarali smo i o tome. Nekada je pravljena, ne potpuno profesionalna, procena o tome koja je to najbolja linija, sa 25 stanica. A možda nam nije potrebno ni pet stanica na toj liniji. Ipak, ono što je najvažnije, to je novac. Mislim da smo na putu da to rešimo. Razgovarao sam u Parizu s „Alstomom“ i doći će veoma brzo u Beograd, kao i „Vinči“ i „Buig“.

Kakvi su dogovori postignuti u oblasti poljoprivrede?

– Dogovorili smo se da Francuska pošalje svoje stručnjake u naše ministarstvo poljoprivrede, da nam pomognu oko toga kako da rešimo pitanje aflatoksina, oko uvozne robe i kako da imamo veće rezultate od poljoprivredne proizvodnje.

DONATORI

Čemu možemo da se nadamo od donatorske konferencije za žrtve poplava, koju je inicirala Francuska?

– Pripremna konferencija biće održana 8. jula u Parizu i moramo dobro da se spremimo. U Briselu će 16. jula biti održan zvanični deo i tu ćemo dobiti političku podršku. To je važno da bi se znalo šta je Srbiju pogodilo.

Koliko novca očekujemo?

– Ne mogu da govorim o novcu. Postoje i drugi fondovi. Ovde je reč o političkoj manifestaciji i o pravljenju sistema na koji način da izađemo iz cele krize.

KOMENTARIЈедан коментар

  1. zuba zubic says:

    Recimo, ode Vucko kod Cara Putina I carica Medvedeva da jede govna, pa ko ovde koga jebe, pusenje,pa pusenje,pa opet pusenje..........................pickeeeeeeeeeeeeeeee

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u