ВУЧИЋ ПОСЛЕ СЕДНИЦЕ САВЕТА: Нећемо узвраћати – хоћемо да останемо поуздан партнер; Обавестићемо свет и заштитити Србе на КиМ

ВУЧИЋ ПОСЛЕ СЕДНИЦЕ САВЕТА: Нећемо узвраћати – хоћемо да останемо поуздан партнер; Обавестићемо свет и заштитити Србе на КиМ

21 новембра 2018

Председник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да је на седници Савета за националну безбедност донета одлука да Србија ни на који начин неће узваћати Приштини контрамерама на повећање такси на робу из централне Србије, јер Србија хоће да буде и остане поуздан партнер свима у свету, Европи у региону.

„Ми нећемо да заустављамо њихове камионе, ни путничка возила, као ни промет робе ка КиМ. Хоћемо да покажемо разлику између одговорног и озбиљног понашаја и неодговорног понашања“, рекао је Вучић после седнице Савета за националну безбедност.

Сви су добили задатке за ову ситуацију, обавестићемо међународне факторе о потезу Приштине, а заштитићемо Србе на Косову и Метохији, сумирао је председник Вучић одлуке донете на Савету за националну безбедност.

„Да видимо на који начин можемо да помогнемо и пребродимо ову тешку кризу“, Договорили смо да сви наши органи буду у приправности да реагују на сумануте потезе приштинских власти“, рекао је Вучић.

Србија ће се понети одговорно, и на тај начин показати разлику између озбиљних и одговорних потеза и потеза које вуче Приштина.

„Говорити о овоме у 21. веку, посебно у региону у којем лечите друге ране, а гарант за све то јесте слободан проток људи, роба, капитала и услуга, и да на све то донесете овакву одлуку није цивилизацијски чин. Изненадио нас је“, рекао је Вучић у обраћању нацији.

Он је најавио да ће сутра имати састанак са представницима Срба са Косова и Метохије у Клубу посланика у 13 часова.

За Србију је, каже, одлука Приштине била неочекивана, јер је у току дана постојала информација да се припрема ублажавање такси и да Приштина припрема излазну стратегију да укине лоше одлуке, али су упркос таквим најавама донели другачије одлуке.

Одлука Приштине није ни рационална, а ни разумна одлука, додао је председник.

„Не можемо да рачунамо ни на какве рационалне одлуке и рационално понашање(Приштине). У складу са тим имамо забринутост, али и делимичан страх, јер бирнемо за мир. Ми ћемо морати да преузимамо и разноврсне мере да бисмо свет упознали са оним што Приштина чини, али и да видимо како да помогнемо свом народу“, река је Вучић.

Он је рекао да је данас имао више важних разговора на седници Савеза за националну безбедност и да је свако добио задатке.

Влада Србије ће се, каже, обратити свим владама чланицама Савета безбдедности и ЕУ и навести чињеницу у вези са кршењем ЦЕФТЕ и ССП.

„То ће бити посао за владу и премијерку. Различите институције попут ПКС радиће свој посао заједно са компанијама које су извозиле робу на КИМ, да видимо како да пребордимо кризу“, рекао је Вучић и додао да међу тим компанијама има страних попут хенкела и Кока Коле.

„Договорили смо да сви надлежни органи буду у пуној припавности за слуцај било каквог ирационалног и суманотуг понашања приштинских органа власти и сви су добили задатке и у складу са тим предузеће мере“, рекао је Вучић.

ПОРУКА АЛБАНЦИМА: МОЛИМ ВАС, ПОВУЦИТЕ ОДЛУКУ!

Молим вас, повуците одлуку, да седнемо да разговарамо, морамо да постигнемо договор и компромис, поручио је вечерас председник Александар Вучић обраћајући се Албанцима са Косова и Метохије.

„Са нама морате да се договорите, неће вам помоћи ни Американци, неће вам то донети на тацни“, додао је председник у обраћању јавности после седнице Савета за националну безбедност.

Како је рекао, власти у Приштини све време подижу очекивања свог народа, а нису им рекли да решења морају да буду болна, као и да о свему морају да се договоре с Београдом, казао је Вучић коментаришући понашање приштинских привремених власти у вези с дијалогом који се води под покровитељством ЕУ.

Подсетивши на резултате гласања приликом одлуке о чланству Косова у Интерполу, Вучић је оценио да се променила слика света, али је казао и да ми због тога не ликујемо и не желимо то да радимо.

„Ми никога не вређамо, ништа не радимо против Албанаца и нећемо никоме да се извињавамо. Нисмо прекршили ниједан уговор и договор, само смо бранили наше интересе, и никоме се нисмо обавезали да нећемо чувати свој територијални интегритет“, поручио је Вучић и додао да због тога нећемо прихватити најновије мере Приштине.

„И јос једном молим Албанце да схвате да нам је потребан мир, а не ескалација.

Молим вас, повуците ове одлуке“, поручио је и додао да смо се објективно упласили за наш народ, јер у питању је једна од најтежих ситуација за нас народ у последњих 15 година.

„Молим вас, “отрезните“ се и разумите да нам је потребан мир. Разумите да за ни за шта на свету ескалација сукоба није потребна ни албанском ни српском народу“, рекао је Вучић, те додао: „Као што ми поштујемо Албанце, морате да разумете да и ви треба да поштујете Србе као народ“.

„Као што ми поштујемо чињеницу да ви сматрате да је Косово независна држава, ми смо против тога, али разумемо то. Ви разумите да ми не сматрамо Косово независном државом и да само компромисом можемо да дођемо до решења“, поручио је и поновио да без Србије нема решења ни за Албанце на Косову.

Као што, додао је, и Срби морају да разумеју чињенице да није све наше и да не можемо да имамо све што бисмо желели, већ да морамо да постигнемо договор и компромис.

„Молим их да то разумеју, јер све друго нас води у потпуну катастрофу“, поручио је Вучић.

ВУЧИЋ: МОГЕРИНИ РАЗУМЕЛА ГДЕ ОВО ВОДИ

Последице потеза Приштине која је подигла таксе за сто одсто на робу из централне Србије су апсолутно несагледиве и могу да буду катастрофалне по цео регион, изјавио је вечерас председник Србије Александар Вучић и поручио да оне морају бити укинуте, јер друга опција не постоји.

„Овакви потези увек могу да вас доведу до апсолтуне кататстрофе. Мислим да су то разумели и у ЕУ, баш онако како су разумели и сви други, Руси и кинески пријатељи и чини ми се сви из Квинте. То мора да се заустави и врати у пређашње стање. Друга опција не постоји“, рекао је Вучић на прес конференцији.

Он је рекао да вечерас није ни желео да говори о свим последицама, али су оне, како каже, апсолутно несагледиве, веома тешке и готово катастрофалне по цео регион.

„Зато верујем да ће и ЕУ и сви други урадити све да се Приштина понаша рационално и разумно. Све друго, не желим ни да мислим о томе…Мислим да је Федрика Могерини, као неко ко има политички нерв, добро разумела где ово води. Последице оваквог потеза су апсолутно несагледиве“, истакао је председник.

Истакао је да су из ЕУ коректно реаговали, Могеринијева, као и шеф делегације ЕУ Сем Фабрици на састанку без обизра на разлике и што су земље Квинте признале независност Косова.

„Сви су разумели, и Немци и Французи и Италијани су били јасни да су против такве одлуке. Не мислим да Американци подржавају такву одлуку, али другачији су нам ту некако односи. Европа је данас реаговала снажније, јасније него што је то учинила први пут. Да су овако снажно и јасно реаговали пре десет дана, када су први пут без икаквог разлога, а тада није било Интерпола, уводили некакве таксе против-правно, онда би и понашање Приштине било другачије“, рекао је Вучић.

По ономе што раде, како каж, види да је Приштина чврста у намери да настави, а што га, додаје, наводи на два закључка – да ће ићи до краја без обзира на то што ће цео свет бити против њих, осим можда неких који ће јавно рећи једно, а скривено чинити друго, сто не би у потпуности искључио и друго – да се више не може говорити о нечијим рационалним потезима.

„Зато сам рекао да ме је страх све више и више од тога шта су људи у стању да ураде“, рекао је Вучић.

Истакао је да је његова обавеза као председника да чува будућност наше деце.

„Много смо крви пролили за слободу земље и више немамо зивоте којима бисмо плаћали и слободу и будућност, зато ћемо учинити све да мир сачувамо“, истакао је Вучић.

Каже да грађани Србије могу да рачунају да ће се руководство понашати одгвоорно и рационално и доносити одлуке у складу са интересима народа – да победи мир.

ВУЧИЋ: НЕ РАЗУМЕЈУ ДА ЈЕ ПРОЦЕС ДИЈАЛОГА – ПРОЦЕС КОМПРОМИСА

Председник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да Албанци на КиМ не разумеју да је процес дијалога – процес компромиса и оценио да је то кључни проблем.

„Дијалог су видели као прилику да формализацију њихове независност, а дијалог је покушај да дођемо до компромисног решења и то морају да разумеју у Приштини“, рекао је Вучић и додао да они ниједног секунда нису рекли народу да ће решења да буду болна и да са Београдом морају да направе договор.

„Не спорим да је нервозу могло да створи и то што су пре две или три године били пред двотерћинском већином у Унеску, 92 према 50. Њима је сада (у Интерполу) недостајало 36 гласова. Нису имали 92 него 76, у првом кругу, ми нисмо имали 50 него 56 и имамо још 6 земаља, најмање, које се нису појавиле на гласању“, рекао је Вучић.

Подвукао је Србија не ради ништа против Албанаца, већ штити своју земљу и неће да се извињава јер нисмо прекршили ниједан правни акт и ниједан договор.

„Нисмо ниједну реч погазили, никоме нисмо обавезали да нећемо да чувамо свој интерес и интегритет. Где пише да Србија не сме да се бори да чува свој интегритет? У ком споразуму? То не пише ни у једном споразуму“, указао је председник.

Он је додао успех српске делегације у Интерполу не може бити повод за овакав потез.

Сто пута им је, каже, рекао да нас не сабијају у угао, да морамо да се боримо „са све четири ноге“…

Вучић је замолио Албанце да се „отрезне“ и да разумеју да нам је потребан мир, а не ескалација сукоба, која није у интересу ни Срба, ни Албанаца.

Одлука Пришине о повећању такси де факто значи, приметио је, потпуну забрану трговине, незабележену у 21 веку.

Како је рекао, Србија ће учинти све да не одговара на провокације и да буде уз свој народ.

Јер, како је рекао на прес конференцији након седнице Савета за националну безбедност, та одлука за Србе на КиМ значи да неће више моћи да купују робу на коју су навикли и са којом живе цео зивот, јер нико више неће имати рачуна да купи српско млеко или воду, јер када додате таксе од 100 одсто, нико то не може да приушти, а не исплати се ни трговинским ланцима.

Поновио је да се Приштина руководила са четири циља, од којих је први да изврше велики притисак на Србију, како би добили капитулазију и признање Косова.

„То је погрешна претпоставка и то се неће догодити“, поручио је Вучић.

Други циљ им је, каже, намера да учествују у тихом, али убразаном прогону и јасно наглашеном прогону српског и неалбанског становништва са КиМ.

„Када виде ове ствари – какву будућност ће да виде, зашто да остану на КиМ?“, упитао је Вучић.

Као трећи циљ навео је покушај Приштине да добију одређене уступке од ЕУ и других чланица међународне заједнице у вези са визном либерализацијом, до других притисака на Србију.

„За четврти циљ није довољна само Приштина… Ми никога не потцењујемо, али то није нарочито респектабилна војна сила, али очигледно је да код неких постоје намере да све нас заједно доведу до ексалације, сукоба и дестабилизације региона“, рекао је Вучић.

„Ми ћемо учинити све да сачувамо мир и стабилност, да на провокације не одговарамо, да будемо уз наш народ и да Срби разумеју да је Србија ту и да их нећемо оставити на милост и немилост онима, који не желе да живе са нашим народом“, поручио је председник.

ВУЧИЋ: ТО СУ ПОЛИТИЧКЕ МЕРЕ, А НЕ ЕКОНОМСКЕ МЕРЕ

Упитан шта ако Пристина не повуче одлуке о царинама, председник је Александар Вучић вечерас рекао да ћемо се борити, заштити свој народ на КИМ, а да ту није реч ни о каквим економским мерама, већ о пар екселанс политичким, тачније – политикантским мерама.

И то је, додао је, само једна, најдрастичнија, разорна мера, разорна по односе у региону.

Навео је да су у Приштини решили да ће да се играју доброг и лошег полицајца, алудирајући на потезе Харадинаја и Тачија…

„Дакле, Тачи ће да поднесе иницијативу Уставном суду да поништи једну једину ствар коју смо постигли, а то да се суспендује одлука којом су друштвена и државна имовина која је враћена српским општинама и да се сада поново одузме од српских општина“, навео је и додао да се то управо данас догађа на иницијативу Тачија.

Још је пуно мера које су донели, додао је, али најдрастичнија је та о царинама.

Поменуо је и да ће, рецимо свако ко не признаје „генијалне“ домете УЧК ићи у затвор….

„Ипак, сад говоримо само о једној мери, која је толико разорна по односе у региону да је то невероватно“, оценио је. Вучић.

Такође, како је рекао, неће да говори о земљама, попут Македоније, које су једва дочекале да се ово деси, мислећи да ће сада заузети тржиште које је држала Србија.

„Али, то је оно са циме живимо“, приметио је и додао да морамо да се боримо за своје интересе, за свој народ.

„И то ћемо да урадимо. А ситуација је, сто се тиче Срба, и на северу и на југу Косова, врло тешка, и зато радимо на томе да нађемо решење. Уверен сам да ћемо успети“, рекао је.

А на питање да ли је ово „пуцање у дијалог“, одговорио је да није, већ „много више од тога, много опасније“.

Неко ће, додао је, рећи да је то економска мера, али то је пар екселанс политичка мера, јер ниједан економски циљ тиме не може да се оствари.

Ово су, закључио је, политичке мере, с политичким циљевима, ово нема везе с економијом

„Ту једноставно нема економије,нема конкуренције, ту нема ничега, то су најдиректније политичке или политикантске мере“, закључио је Вучић.

KOMENTARI9 коментара

 1. Velika Metla says:

  Уместо да се прво састане савез за националну безбедност,па тек после с амбасадорима,он контра урадио! Прво је требао да се састане са својим сарадницима,па да после тога састанка изнесе ЈАСНО И ГЛАСНО шта ће Србија да уради он не него контра! У овој несрећној Србији је све контра! И ванредна стања су увек у паузама између Парова и Задруге! У тим паузама цео народ је у ванредној ситуацији,јер појма немају шта треба да ураде да би тај "лер" попунили! Србија је под вођством овог зла опет капитулирала! Пази ти молим те "ОН МОЛИ ШЛИХТАРЕ"!!!!????? Крв није вода! Полушлихтар је то на челу Србије!

  • Kulak says:

   Aleksandar Vučić poručuje šiptarskim teroristima:Molim vas,povucite odluku!!!!!! Teroristima koji pod okupacijom trenutno drže neotuđivi deo međunarodno priznate članice UN Srbije.Zdrava logika kaže da izjave u ovom stilu daje neko ko je šiptarski lobist,a ne Predsednik Srbije.Ko je zapravo Aleksandar Vučić?

  • Taipova Češma says:

   Згодна прилика да се отворе радови на коридору Ниш-драч,коридору који ће повезивати брадске/пријатељске народе и омогућити несметан пролаз народа и олакшати транспорт роба...........

 2. Deda Micko says:

  Ако неко хоће да буде поуздан партнер са лидерима НАРКО КЛАНА, онда он може бити само криминалац. Ниједан нормалан човек не би ни помислио тако нешто.

 3. slobo says:

  Ma kome da budes pouzdan partner.Nikad neces biti partner samo ces biti sluga .Koji si ti pametnjakovic .Pojma ti ba nemas.

 4. Bosa says:

  Posle celokupnog jučerašnjeg ispiranja mozga sa svih televizija samo ste to uspeli da smislite kao kontrameru? Pa stvarno vas treba politi sa benzinom i zapaliti!

 5. Rale says:

  Lako je šiptarima protiv ovakve vlasti u Srbiji kad imaju Vučića na svojoj strani,a teško Srbima .

 6. Gagi says:

  Situacija je izuzetno komplikovana i zabrinjavajuca! Razmisljao sam sta je znacila nedavna pretnja siptarskog zvanicnika da ce Vucica da skine na ulici. Opste je poznato da velika kolicina narkotika sa KiM zavrsava na podrucju Srbije i da te narkotike koriste uzivaoci koji su nasi gradjani. Posto su nam siptari uveli totalne sankcije, siguran sam da ce se to desiti i sa isporukom narkotika. A onda, eto ludnice podivljalih narkomana koji kriziraju i neznaju za sebe i svoje postupke. Postojace veliki problem da se taj deo polulude razdrazene populacije drzi pod kontrolom i da se suzbije njihova agresija jer ce biti spremni na sve. Taj scenario su nasi dusmani i krvoloci smislili. Nadam se da su nasi zvanicnici svesni problema koji nam se namecu i da ce uspeti da zastite mir i poredak u zemlji.

 7. opet ja says:

  Odlični komentari, svaka čast svima.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u