ВУЧИЋ У БЕРЛИНУ НАЈАВИО БУРАН САМИТ: Много тога бих могао да кажем, али то чувам за вечерас

ВУЧИЋ У БЕРЛИНУ НАЈАВИО БУРАН САМИТ: Много тога бих могао да кажем, али то чувам за вечерас

29 априла 2019

Председник Србије Александар Вучић каже да нема велика очекивања од данашњег самита у Берлину касније по подне, али да за разлику од оних који трагају за сензацијом и „ексклузивитетом“, Србија не жели сукобе, већ очување стабилности и дуготрајни мир.

„Очекујем да разменимо ставове на озбиљан и одговоран начин“, рекао је Вучић и најавио шири коментар после самита.„Много тога бих могао да говорим, али то ћу сачувати за вечерас. Не желим да правимо било какав политички циркус. Знам да људи траже неку врсту сензације, ексклузивитета, не би ли се направио неки нови сукоб. Ми никакве сукобе не желимо, желимо чување и очување стабилности, дугорочни и дуготрајни мир и почетак решавања свих оних проблема који коче све то“, рекао је Вучић новинарима у Берлину после састанка са шефицом европске дипломатије Федериком Могерини.

Да ли ћемо у томе успети или не, моја очекивања нису превелика, каже он.

„Нисам велики оптимиста, али нисам оптимиста ни по природи, можда је боље тако. Можда се и изненадимо, можда буде нешто добро, али не бих се кладио на то“, закључио је Вучић.

Укидање такси, па дијалог

Председник Србије Александар Вучић пренео је данас високој представници ЕУ за спољну политику и безбедност Федерики Могерини да је Србија спремна „колико сутра“ да настави дијалог, чим Приштина укине таксе.

„А да ли ће се то догодити — није у нашим рукама“, рекао је Вучић новинарима у Берлину.

Он је предочио шефици европске дипломатије да је реч о европским вредностима, те да су таксе неодрживе.

Додао је да је са Могеринијевом разговарао и о билатералним питањима попут „Железаре Смедерево“, као и о квотама за челик.

„Нећемо дозволити да наша ’Железара‘ буде убијена због различитих процедура“, истакао је Вучић.

Он је поручио да је Србија посвећена свом европском путу и да ће наставити да ради на томе.

Најавио је да ће касније говорити о очекивањима од поподневног самита о Западном Балкану, али да неће правити циркус, јер тако „излази у сусрет“ онима који траже сензације и ексклузивитет.

Ми не желимо сукобе, већ очување стабилности и дуготрајни мир, поручио је Вучић и указао да његова очекивања нису претерана, мада, каже, можда га и изненаде.

Разговор са Федериком Могерини је трајао дуже него што је планирано.

KOMENTARI3 коментара

  1. zoran says:

    Kaži Mile, kaži brate, neka čuju - neka shvate...

  2. samostalan says:

    Pazi da ne naljutis poslodavce iz americke abmasade.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u