ВУЧИЋ У ПАРИЗУ: Разговарао сам са Трампом, Меркеловом, Макроном… ЕВО ШТА СУ РЕКЛИ

ВУЧИЋ У ПАРИЗУ: Разговарао сам са Трампом, Меркеловом, Макроном… ЕВО ШТА СУ РЕКЛИ

11 новембра 2018

Председник Србије Александар Вучић истакао је, после сусрета са низом светских лидера у Паризу, да се Србија и њен углед у свету поново подижу и да ће то бити његов циљ и посао и у будућности.

Вучић је српским новинарима пренео да је канцеларка Англеа Меркел пре свечаности обележавања 100 година од завршетка Великог рата, имала сусрет само са њим и генералним секретаром УН Антониом Гутерешом.

„Неколико минута пре светковине, Меркелова је желела да разговара са нама и разговарали смо готово 40 минута. Причали смо о регионалним питањима, билатералним односима, дијалогу и региону у ширем контексту“, рекао је Вучић и пренео да је уверен да ће Немачка сигурно реаговати на неприхватљиво рушење споразума ЦЕФТА од стране Приштине, дизањем такси на робу из Србије.Каже да Меркелова жели да помогне, те да јој се он захвалио на помоћи у инвестицијама.

Подсетио је на позиције са којих полазе Немачка и Србија када је реч о КиМ, али истиче да је сагласност Немачке важна за многе ствари, пре свега када је реч о путу ка ЕУ и позиционирању Србије у свету.

„Важно је да за све оно што радимо да покушамо да добијемо сагласност Немачке јер без Немачке тешко да можете да очекујете било какав напредак ка ЕУ али и кад је реч о позиционирању Србије у савременом свету“, рекао је о састанку са немачком канцеларком Ангелом Меркел.

Са Путином је, каже, говорио кратко, а синоћ мало дуже са Лавровим.

„Очекујемо га средином јануара, посета се припрема“, додао је Вучић, рекавши да мисли да током његове посете може да буде потписано 10 важних споразума, мзозда чак и 15.

Разговарао је и са Борсовим.

У два наврата разговарао је са Трампом накратко.

„Рекао је да су Срби велики народ и да ја представљам велики народ. Поносан сам јер је он, поред Путина, највећа звезда. Ово је рекао пред 25 људи“, рекао је Вучић.

Два пута је разговарао и са Емануелом Макроном, домаћином свечнаости, којег очекује за двадесетак данас у Србији.

ПРЕДСЕДНИК О ПРОТОКОЛУ: ИЛИ СТЕ ДЕО СВЕТА ИЛИ СЕ ИСКЉУЧУЈЕТЕ

Председник Србије Александар Вучић истакао је данас, поводом распореда седења шефова држава и влада на цемеронији у Паризу, да протокол на том догађају свакако није израз односа снага, те да је до њега да се понаша достојанствено, држи до своје земље, поноса нашег народа и представља на најбољи могући начин нашу земљу, те спречи да буде искључена из света, иако има понекад кнедлу у грлу.

На питање новинара како коментарише да су неки лидери региона били међу најмоћнијом петорицом света на свечаности, приметио је да је Хашим Тачи имао најбољу позицију од свих из региона.

„Председница Хрватске да је стајала тамо, могао бих да разумем, јер то има везе са азбучним редом. Неког смисла је могло да буде иако су се исказали у Првом светском рату на супротној страни. Није било Аустрије у близини петорице, већ у мојој….“, рекао је Вучић.

Српски председник је оценио да то „ни близу није израз односа снага“, те објаснио:

„Доћи ће председник Француске Емануел Макрон у Београд, а сумњам да ће ићи у Приштину. Председник Русије доћи ће у Београд, а тешко да ће икада ићи у Приштину. Ангела Меркел поново ће доћи у Београд, а нисам сигуран да ће у исто време доћи у Приштину. Погледајте нивое инвестиција и све друго“, објаснио је он.

Што је неко овако поступио, према његовим речима није имало никакве везе са азбучним редом.

„Код мене су били представници Летоније. Али, да правим тамо скандал није било ни места нити има смисла. Имали смо важне и добре разговоре, обавили добар посао за нашу земљу“, казао је он додајући да сумја шта се десило, али да не жели да то јавно говори.

Та његова сумња, како каже, без икакве грешке би погодила шта се стварно догодило.

„Можете мислити шта је неко мислио када је Тачија ставио иза Путина, са којим се руковао. Иза леђа је Путино дошао Тачи и пружио руку, а тек када је шеф руске државе схвато ко је тај човек окренуо се другима“; објаснио је Вучић.

„Или ћете да будете део света или ћете сами да се искљуцицте, ја да искључум Србију због њхових грешака и наших слабости у прошлости не могу и нећу. Морам да се понашам достојанствено, држим до своје земље, поноса нашег анрода и представљам их на најбољи могући начин“, поручио је он.

Рекао је да председнику Макрону жели добру посету Србији и позвао грађане да га дочекају на најбљи могући начин и покажу српско гостопримство.

KOMENTARI3 коментара

  1. Vladimir says:

    A ti si Trampu odgovorio : "Ne, ne, varate se, mi smo mali, slabasan narod, trudimo se koliko mozemo da kocimo veliku Rusiju, ali ne ide koliko bismo hteli, mali smo, vrlo mali..."

  2. Budi Bog s nama says:

    Samo se pijani srpski miš busa pred mačkom, a onda ona pruži šapu i smaza ga. Pijani italijanski i francuski pobegnu na vreme i odu kod svoje mišice da se malo relaksiraju. Bitno šta je rečeno pred čak 25 ljudi a mi propadosmo kroz iscepane gaće.

  3. Budi Bog s nama says:

    Tramp nema pojma ni geografiju ni zemljopis, niti da li je zemlja ravna, ali zna da je Srbija reda veličine njegove Severne Karoline. Veliki smo narod samo zbog Nikole Tesle koji je njima dao energiju da se tako budale prema nama, sigurno ne zbog Av-a.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u