ВУЧИЋ У ПАРИЗУ: Разговарао сам са Трампом, Меркеловом, Макроном… ЕВО ШТА СУ РЕКЛИ

VUČIĆ U PARIZU: Razgovarao sam sa Trampom, Merkelovom, Makronom… EVO ŠTA SU REKLI

11 novembra 2018

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je, posle susreta sa nizom svetskih lidera u Parizu, da se Srbija i njen ugled u svetu ponovo podižu i da će to biti njegov cilj i posao i u budućnosti.

Vučić je srpskim novinarima preneo da je kancelarka Anglea Merkel pre svečanosti obeležavanja 100 godina od završetka Velikog rata, imala susret samo sa njim i generalnim sekretarom UN Antoniom Guterešom.

„Nekoliko minuta pre svetkovine, Merkelova je želela da razgovara sa nama i razgovarali smo gotovo 40 minuta. Pričali smo o regionalnim pitanjima, bilateralnim odnosima, dijalogu i regionu u širem kontekstu“, rekao je Vučić i preneo da je uveren da će Nemačka sigurno reagovati na neprihvatljivo rušenje sporazuma CEFTA od strane Prištine, dizanjem taksi na robu iz Srbije.Kaže da Merkelova želi da pomogne, te da joj se on zahvalio na pomoći u investicijama.

Podsetio je na pozicije sa kojih polaze Nemačka i Srbija kada je reč o KiM, ali ističe da je saglasnost Nemačke važna za mnoge stvari, pre svega kada je reč o putu ka EU i pozicioniranju Srbije u svetu.

„Važno je da za sve ono što radimo da pokušamo da dobijemo saglasnost Nemačke jer bez Nemačke teško da možete da očekujete bilo kakav napredak ka EU ali i kad je reč o pozicioniranju Srbije u savremenom svetu“, rekao je o sastanku sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

Sa Putinom je, kaže, govorio kratko, a sinoć malo duže sa Lavrovim.

„Očekujemo ga sredinom januara, poseta se priprema“, dodao je Vučić, rekavši da misli da tokom njegove posete može da bude potpisano 10 važnih sporazuma, mzozda čak i 15.

Razgovarao je i sa Borsovim.

U dva navrata razgovarao je sa Trampom nakratko.

„Rekao je da su Srbi veliki narod i da ja predstavljam veliki narod. Ponosan sam jer je on, pored Putina, najveća zvezda. Ovo je rekao pred 25 ljudi“, rekao je Vučić.

Dva puta je razgovarao i sa Emanuelom Makronom, domaćinom svečnaosti, kojeg očekuje za dvadesetak danas u Srbiji.

PREDSEDNIK O PROTOKOLU: ILI STE DEO SVETA ILI SE ISKLJUČUJETE

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je danas, povodom rasporeda sedenja šefova država i vlada na cemeroniji u Parizu, da protokol na tom događaju svakako nije izraz odnosa snaga, te da je do njega da se ponaša dostojanstveno, drži do svoje zemlje, ponosa našeg naroda i predstavlja na najbolji mogući način našu zemlju, te spreči da bude isključena iz sveta, iako ima ponekad knedlu u grlu.

Na pitanje novinara kako komentariše da su neki lideri regiona bili među najmoćnijom petoricom sveta na svečanosti, primetio je da je Hašim Tači imao najbolju poziciju od svih iz regiona.

„Predsednica Hrvatske da je stajala tamo, mogao bih da razumem, jer to ima veze sa azbučnim redom. Nekog smisla je moglo da bude iako su se iskazali u Prvom svetskom ratu na suprotnoj strani. Nije bilo Austrije u blizini petorice, već u mojoj….“, rekao je Vučić.

Srpski predsednik je ocenio da to „ni blizu nije izraz odnosa snaga“, te objasnio:

„Doći će predsednik Francuske Emanuel Makron u Beograd, a sumnjam da će ići u Prištinu. Predsednik Rusije doći će u Beograd, a teško da će ikada ići u Prištinu. Angela Merkel ponovo će doći u Beograd, a nisam siguran da će u isto vreme doći u Prištinu. Pogledajte nivoe investicija i sve drugo“, objasnio je on.

Što je neko ovako postupio, prema njegovim rečima nije imalo nikakve veze sa azbučnim redom.

„Kod mene su bili predstavnici Letonije. Ali, da pravim tamo skandal nije bilo ni mesta niti ima smisla. Imali smo važne i dobre razgovore, obavili dobar posao za našu zemlju“, kazao je on dodajući da sumja šta se desilo, ali da ne želi da to javno govori.

Ta njegova sumnja, kako kaže, bez ikakve greške bi pogodila šta se stvarno dogodilo.

„Možete misliti šta je neko mislio kada je Tačija stavio iza Putina, sa kojim se rukovao. Iza leđa je Putino došao Tači i pružio ruku, a tek kada je šef ruske države shvato ko je taj čovek okrenuo se drugima“; objasnio je Vučić.

„Ili ćete da budete deo sveta ili ćete sami da se iskljucicte, ja da isključum Srbiju zbog njhovih grešaka i naših slabosti u prošlosti ne mogu i neću. Moram da se ponašam dostojanstveno, držim do svoje zemlje, ponosa našeg anroda i predstavljam ih na najbolji mogući način“, poručio je on.

Rekao je da predsedniku Makronu želi dobru posetu Srbiji i pozvao građane da ga dočekaju na najblji mogući način i pokažu srpsko gostoprimstvo.

KOMENTARI3 komentara

  1. Vladimir says:

    A ti si Trampu odgovorio : "Ne, ne, varate se, mi smo mali, slabasan narod, trudimo se koliko mozemo da kocimo veliku Rusiju, ali ne ide koliko bismo hteli, mali smo, vrlo mali..."

  2. Budi Bog s nama says:

    Samo se pijani srpski miš busa pred mačkom, a onda ona pruži šapu i smaza ga. Pijani italijanski i francuski pobegnu na vreme i odu kod svoje mišice da se malo relaksiraju. Bitno šta je rečeno pred čak 25 ljudi a mi propadosmo kroz iscepane gaće.

  3. Budi Bog s nama says:

    Tramp nema pojma ni geografiju ni zemljopis, niti da li je zemlja ravna, ali zna da je Srbija reda veličine njegove Severne Karoline. Veliki smo narod samo zbog Nikole Tesle koji je njima dao energiju da se tako budale prema nama, sigurno ne zbog Av-a.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *