Вуковар : Сећање на убијену српску децу и цивиле

Вуковар : Сећање на убијену српску децу и цивиле

17 новембра 2017

 

Према подацима документационог центра Веритас, на подручју Вуковара је за време рата убијено најмање 135 цивила српске националности. Само у периоду од 1. до 18. новембра 1991. хрватска војска је масакрирала 52 српска цивила. Најмасовнији злочин догодио се 16. новембра 1991.

Нажалост, медији у Хрватској годинама прећуткују и заташкавају ове стравичне злочине.

Главни разлог зашто Хрвати прикривају овај масакр, лежи у чињеници да би се отварањем тог проблема довео у питање мит који су Туђман и хрватска елита конструисали када је реч о Вуковару. Јавним дискурсом о српским жртвама открило би се да у Вуковару није било речи ни о каквој „великосрпској агресији“ већ грађанском сукобу између две завађене стране. Такође, постало би сасвим јасно да хрватски војници нису само „храбри бранитељи“ како их хрватска елита представља, већ да међу њима има и ратних злочинаца који су убијали децу, жене и старце.

Тог 16. новембра припадници Збора Народне Гарде на свиреп начин су упали у породичну кућу у улици Николе Демоње 72 и масакрирали целу породицу Чечавац: оца Мирослава (25), мајку Слађану (20) и сина Горана који је имао само годину дана. Са њима у кући су убијене и њихове комшије које су се код њих привремено сакриле. То су Ана Новаковић (41), Илинка Милошевић (32) и њен десетогодишњи син Бранимир Милошевић. Сви су убијени ватреним оружјем.

У истој улици само две куће поред, хрватски војници су масакрирали четворочлану породицу Павловић и још четири цивила српске националности који су се овде затекли. Убијени су Павловић Нада (36), њен син Зоран (17), ћерка Зорица (15) и Надина мајка Михољка (66). Заједно са њима страдали су Павић Радослав (1966), Павић Савка (1929), Средојевић Милан (1954), Тошковић Теодор (1950), Трајковић Велимир (1930) и Траваш Милан (1944). Крвави пир хрватских војника преживела је само Милена Трајковић која је том приликом рањена.

Током хрватске агресије на Вуковар, убијена је и Хрватица Ана Лукић – Маљевац, која је била удата за Србина. Због опасности која је вребала, њен супруг и синови су нешто раније избегли у Србију док је она остала у Вуковару да чува кућу. Хрватски војници су јој неколико пута упадали у кућу, вређали је и претили јој. Једног дана, пијани хрватски војници из Ђакова су опљачкали сву уштеђевину и драгоцености породице Лукић а Ану су силовали. Након пар дана, хрватски војници су је стрељали заједно са Видом Јаковљевић на железничкој станици. Нису јој могли опростити то што је била удата за Србина.

Тог дана у Вуковару су убијени и Милена и Ратко Инић.

За ове злочине до данас нико није процесуиран а хрватске власти у Вуковару годинама одбијају да подигну споменик српским цивилима који су убијени у Вуковару за време рата.

Парастос за српске жртве Вуковара биће служен у суботу 18. новембра у 14:00 сати у православној цркви рођења Пресвете Богородице у Сремској Каменици код Новог Сада.

Веритас – списак српских жртава на подручју Хрватске
Википедија – убиства Срба у Вуковару

KOMENTARI



6 коментара

 1. slobo says:

  zasto se o ovim masakrima prica tek sada .Sto to niste ranije I provlacili kroz sve medije .Novine u Srbiji kao I Ntv vise pricaju protiv Srba nego Hrvati .Sto se ne oglasi sada Vuk Srackovic I ne optuzi Srbe ili Ceda ili Gosp Jelena Milic dabogda sanjala ovo neduzno dijete dok je ziva

 2. !!! says:

  Onaj koji se na ovom sajtu predstavlja pod nik-om "M" neka sad komentarise,ako ima obraza.Neka sada prica o "ljubavi,samilosti,milosrdju i SVETOGRDJU".Neka sad kaze da li su i ovo SRPSKI mitovi i lazi!!!Kakvu savest moras da imas pa da na ovo ostanes ravnodusan???Spavate li mirno nesrecnici prokleti???BEDO U LJUDSKOJ LJUSTURI ZAR TE NIJE NIMALO STID!?

 3. Hruscov says:

  Sta im je ono nejako dete moglo zgresiti...samo sto je Srbin?! Ne spava mirno taj "branitelj" i onda se zapitas zasto ne objavljuju nista prodani srpski mediji...bagra izdajnicka

  • Filip-KIM says:

   Jos nisu zaboravljene jame i pokolji iz I i II svetskog rata Bratstvo i jedinstvo pretvorilo se u bratstvo i ubistvo.Ustaska zverstva i u novoj istoriji 92-95 godine ostala su nekaznjena a zveri tipa glavas,markac postadose heroji a glavni pobornik ustaske hrvatske Tudjmana i Stepinca proglasavaju se za svece.Srbija isporucila heroje,branioce i generale i predsednika Molosevica u Hagu a koljaci i ubice iz Vukovara i Oluje slave progon milion Srba i niko nije procesuiran za zlocine a kakva je to EU koja u nedrima krije zmiju.

  • Ka-Min says:

   Saborski zastupnik Bojan Glavašević je upitao na jednoj sjednici Sabora kako da samo Hrvati boluju od PTSP-a a na drugoj strani (Srbskoj) skoro nitko nema te simptome kojom prilkom su ga tako napali samo što nije dobio batine. Eto vidite koji je razlog ove bolesti kod Hrvata "velikih" ratnika što opisuju između ostalih ovi slučajevi likvidacije nedužnih osoba iz Vukovara, pa kako da im savjest bude na miru.

 4. Pingback: Сећање на убијену српску децу и цивиле – Десет прећутаних ствари која деца неће научити у Вуковару – БОРБА ЗА ИСТИНУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *



ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u