ЗАГРЕБАЧКИ ИСТОРИЧАР: Хрвати спалили три милиона ћириличних књига

ЗАГРЕБАЧКИ ИСТОРИЧАР: Хрвати спалили три милиона ћириличних књига

15 новембра 2018

ДЕВЕДЕСЕТИХ година у Хрватској је стварана атмосфера величања НДХ, тада је уништено три милиона књига на ћирилици и екавици – рекао је хрватски историчар Хрвоје Класић у среду увече на трибини „Хрватски историјски ревизионизам – суочавање или обрачун с прошлошћу“,одржаној у Културном центру Новог Сада.

Овај загребачки професор казао да за своја предавања не бира „циљану публику“, него иде по целој Хрватској и све што говори на трибинама, говори и својим студентима.

Ослонивши се на „шлагворт“ француског председника Емануела Макрона, који је рекао да је „патриотизам супротност национализму и да је национализам издаја“, Класић је казао да ово своје предавање сматра чином патриотизма.

– То је мој допринос стварању бољег друштва у Хрватској у којој живим, јер сматрам да су они који се називају патриотама најчешће националисти, а Хрватску у прошлости нико није покрао толико колико су њене „патриоте“ – рекао је аутор трибине.

У наставку, објаснио је да ревизионизам као чин не значи ништа лоше, јер сама та реч значи „преиспитивати“ али притом мора почивати на новим спознајама, новооткривеним документима и чињеницама, а то је оно што се у Хрватској не догађа.

Као пример ревизионизма навео је употребу поклича „За дом спремни“ за који се пре неколико година у Хрватској појавила дилема да ли је реч о старом хрватском или, пак, усташком поздраву.

Класић је био међу онима који су реаговали рекавши да за дилему мора постојати неколико доказа са обе стране, али да у овом случају не постоји ниједан доказ да се икада пре усташког покрета тај поклич користио као поздрав. Притом, постоји на стотине докумената о слању људи у Јасеновац и Јадовно, управо с тим покличем.

Говорећи о данашњим усташама, Класић је рекао да они увек покушавају да буду некако храбри, а да се то не види, па се тако на једној званичној страници једне актуелне политичке партије у Хрватској налази плакат са цитатом Анте Павелића: „Бранити част и слободу Хрватске, врховна је дужност сваког Хрвата.“

Осврнувши се на 90-те године, Класић је казао да пуно тога није ваљало у СФРЈ, али када би неко из неке стране земље гледао на Хрватску, рекао би да је то изузетна антифашистичка земља, јер први председник је био Фрањо Туђман, као и генерали Јанко Бобетко и Мартин Шпегељ у младим годинама били су партизани.

Загребачки професор додао је и да је у Хрватској после Другог светског рата подигнуто око 6000 споменика учесницима НОБ-а, а око 3.500 их је уништено од 1990. до 2000. године. У Србији или Словенији, казао је, није било рушења тих споменика на овакав начин, али јесте у Републици Српској, без обзира на чињеницу да су партизани већином били Срби.

Класић је на крају трибине запитао :“Зашто не бисмо осудили све злочинце и показали емпатију према жртвама и злочинима, где год да су почињени ?“

НА ХРВАТСКОМ ПРИМЕРУ

– Ово предавање је о хрватском случају, али оно ће имати смисла једино ако га свако схвати тако да у својој средини почне да гледа на ствари о којима ћу ја говорити на примеру Хрватске – казао је овај историчар и додао да не треба мислити да проблем са ревизионизмом не постоји и у БиХ, Србији и другде.- поручио је Класић.

(Новости)

KOMENTARI4 коментара

 1. Deda Micko says:

  Ovaj prodaje simetriju tamo gde je nema, ako nisam u pravu neka dostavi spisak od 3 miliona spaljenih latinicnih knjiga u Srbiji.

 2. doktrina soka says:

  To je samo jedan glasic u Hrvatskoj da bi mi videli kakva je tamo atmosfera. Nisu ni jednog zlocinca iz 90 tih osudili,ko ga tamo sljivi,a i nema publiku,Da najavi predavanje u Lisinskom dosli bi mu zvizdati domobrani i izbacili iz dvorane.

 3. Deda Micko says:

  Bolesna nacija KOJOJ POJEDINCI NE MOGU POMOCI.

 4. basileus says:

  stoletni vatikansko-germanski plan da se eliminise cirilica, jer bez cirilice nema slovenske kulture, pisma, pa ni slovenstva. Na Balkanu je to pocelo sa tzv Hrvatima, odnosno pokatolicenim Srbima, pa se nastavilo sa Rumunima. Milov rezim cini trecu po redu srpsku zajednicu koja odbacuje cirilicu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u