ЗАПАД НАЈАВИО: Време је да МИЛО оде!

ЗАПАД НАЈАВИО: Време је да МИЛО оде!

26 фебруара 2019

МИЛО Ђукановић припада прошлости и време је да најдуготрајнији европски владар оде, поручује у ауторском тексту за Politico британски дипломата сер Ајвор Робертс који је био амбасадор Велике Британије у Југославији, Ирској и Италији, а од 2006. до 2017. председник оксфордског Тринити колеџа.

Робертс у чланку подсећа да је Ђукановић на власти већ 30 година захваљујући између осталог и путиновској методи мењања позиција од премијера до председника. “Са 59 година, могао би да “гура” још деценију или две и обори рекорде које су поставили афрички деспоти. Или се бар тако чинило доскоро”, додаје Робертс.Дипломата указује да се чини да је ових дана олабавила Ђукановићева контрола и подсећа да је 10 хиљада људи преплавило Подгорицу и затражило његову оставку, а да је иста порука стигла и са дебате у парламенту.

“Невоља је почела када се Мило разишао са познатим црногорским бизнисменом Душком Кнежевићем”, констатује Робертс додајући да се ради о човеку који је последњих 25 година био укључен у најинтимније послове владе и зна фигуративно, ако не буквално, “где су закопана тела”.

У тексту се подсећа да је Кнежевић покренуо кампању из Лондона и открио низ коруптивних скандала везаних за Ђукановића и његову фамилију, те највише нивое владајуће класе у Црној Гори, а акценат се ставља на чувени снимак где Славољуб Стијеповић узима новац од Душка Кнежевића и на оптужбе које је Ђукановић демантовао да је власник “олигархо-кичасте виле од 10 милиона долара”.

Робертс сматра да би серија непријатних открића могла да утиче и да чланови Ђукановићеве Демократске партије социјалиста, који сматрају да је време за промену лидерства, размишљају о удруживању са опозицијом и притиску да се повуче.

Дипломата је описао да је његов први сусрет са Ђукановићем био средином 90-их, док је био амбасадор у Београду и да се сећа да је Лондон известио да је другачији од осталих југословенских лидера.

“Био је из различите генерације од оних попут Слободана Милошевића. Доживљавао сам га као умеренијег, разумнијег и врло заинтересованог да стави интересе Црне Горе на прво место. Ово је неко са ким би требало да радимо, рекао сам Лондону”, описује Робертс.

Истиче да је Ђукановић годинама деловао тако да је испунио очекивања – одрекао се Милошевића и политике из Београда и осигурао да Црна Гора буде умногоме поштеђена бомбардовања, показао личну храброст водећи државу до независности, а онда и до чланства у НАТО, упркос непријатељском ставу из Москве.

“Путинов одговор је био да пошаље официре ГРУ у Црну Гору да пробају да организују пуч против Ђукановића – задатак успешан као покушај убиства Сергеја Скрипаља у Салзберију”, описује Робертс своје разумевање дешавања везана за случај “државни удар”.

Дипломата, ипак, нема дилему и поручује: “И поред свих квалитета и достигнућа, Ђукановић сада припада прошлости”.

Робертс наводи да Ђукановић повезује Црну Гору са ером Фрање Туђмана и Милошевића, британског премијера Џона Мејџора, руског председника Бориса Јељцина и америчког председника Била Клинтона, са комунистичком Југославијом, ратовима у Босни, Хрватској и Косову, те оптужбама за шверц цигарета и дроге.

“Епоха балканске политике у којој је његова каријера створена је била епоха снажних људи, нетранспарентности, заобилажења правила и недостатка одговорности. Ако Црна Гора жели да постане пуноправна чланица Европске уније, требаће јој другачији тип лидера и другачија политичка култура”, поручује Робертс.

Робертс сматра да Црна Гора има нове лидере и наводи пример премијера Душка Марковића кога описује као мирну и ефектну фигуру на челу Владе и његовог претходника Игора Лукшића, “сјајну звезду следеће генерације”.

Упућује и на пример Северне Македоније у којој је промена режима водила трансформацији имиџа земље и помогла процесу приступа Европској унији.

Робертс хвали Зорана Заева који је поправио односе са албанском заједницом и решио питање имена са Грчком, те тако убрзао пут ка НАТО и ЕУ.

“Црна Гора треба да се постави да би имала сличан успех. Сад је право време да се каже хвала и збогом – Милу Ђукановићу”, закључује Робертс.

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u