ЗАПАДНЕ ДРЖАВЕ спремају ВОЈНУ ИНТЕРВЕНЦИЈУ у Бразилу!

ЗАПАДНЕ ДРЖАВЕ спремају ВОЈНУ ИНТЕРВЕНЦИЈУ у Бразилу!

26 августа 2019

Познати амерички часопис Фореигн Полицy, чији је оснивач Самјуел Хантингтон, објавио је у свом последњем броју чланак Стивена Волта, професора међународних односа на Харварду, који јавно брани могућност међународне интервенције у Бразилу.

Текст се, укратко, врти око питања која би била ограничења за акције заштите животне средине у међународном систему. Аутор наводи да су највећи светски загађивачи водеће војне силе, против којих би међународне интервенције биле немогуће. Док би, с друге стране, Бразил – као и земље у сличним ситуацијама – био лака мета због високог степена загађивања, а опет војно слаб.Волт покушава да смањи одговорност евентуалног предлога интервенције у Бразилу, наводећи како он само „замишља“ могући сценарио с обзиром на околности које се сада стварају.

Италијански правник Данило Золо назвао је хуманитарне интервенције у савременом међународном праву правим „хуманитарним тероризмом“. У овом систему примене међународних норми видимо истински повратак средњовековном концепту „праведног рата“ (јустум беллум) у коме сагледавамо специфичне хипотезе у међународном сценарију, где је незаконитост рата као средства решавања сукоба прекршена, а употреба оружја оправдана.

Супротно тврдњамам да би прибегавање оружју било неопходно средство за очување мира, имамо јасне податке о таквим интервенцијама, које нам говоре да готово у свим случајевима за последицу имају више смрти и штете за човечанство од оних које су наводно довеле до неопходности тих мера .

Међутим, ни у једном тренутку у историји није забележен случај „међународне бојне интервенције због животне средине“. Ми чак и немамо законску одредбу да размишљамо о таквој хипотези, чак иако са правног аспекта, еколошка питања сматрамо хуманитарним питањима.

Међународни сценарио интервенције у животну средину или климу представљао би, без обзира на било које друге околности, међународни незаконит акт.

Међутим, од 1945. године, у међународном систему влада Право победника, које је успоставио злогласни Војни суд у Токију и Нирнбергу, који су, делујући нелегитимно и кршећи универзалне принципе правде, створили управо тај закон по коме су покушали и осудили оптужене.

Преседан који је направио Нирнберг био је „оправдано кршење“ међународног права. Далеко од тога да је била одбачена, ова заоставштина је подржана и оправдана западном правном доктрином, која је добила надимак “гроцијуски тренутак” (алузија на Хуга Гроција, оца међународног права).

Такозвани гроцијуски тренуци су међународна недозвољена дела зарад наводног „вец́ег добра“, тако да чак и уз изричиту забрану међународног права, они представљају легитимну праксу због „њихове потребе“. Kроз овај злогласни теоријски наступ, гротескни догађаји у новијој историји били су оправдани, попут интервенција у Босни и Југославији и америчке инвазије на Ирак.У пракси то значи да ако би се у било ком тренутку страна сила одлучила да војно интервенише у Бразилу како би „спасила Амазон“, њена пракса, чак иако крши међународна права, била би лако прихвац́ена и оправдана. Штавише, то би чак поставило преседан и евентуално касније постало међународна норма.

Међутим, морамо превазићи правни проблем. Морамо узети у обзир тренутни бразилски сценарио заштите животне средине. Лавином глупости, изазване заблудама актуелног председника, неолиберални и тржишни напади на животну средину су у пуном замаху.

Прошлог јула стопа крчења шума у Амазонији се статистички повећала за невероватних 278 одсто. Сценарио је апсолутно катастрофалан. И да ствар буде још гора, положај владе остаје нетакнут, уз апсолутно порицање научних података и непоколебљиве одбране неолибералне агенде.

Да ли је Амазонско крчење шума неолиберални пројекат убрзавања процеса еколошке катастрофе који би у име климатске безбедности оправдао страну интервенцију у Бразилу?

Да ли се суочавамо са врло озбиљним случајем међународне завере напада на Бразил у циљу стицања контроле над природним ресурсима Бразила од стране великих сила?

(Wебтрибуне.рс)

KOMENTARI3 коментара

  1. milorad2 says:

    pa oni već imaju kontrolu nad brazilom,predhodna levičarska vlada čiju su predsednicu otrovali i najurili dvorskim unutar političkim udarom ih je malo poplašila pa sada žure da iskrče popale i otmu šta još može da se otme, jer je procena da će "populističke" snage opet doći vrlo brzo na vlast i da ih neće moći tek tako ukloniti kao ovu vladu što su uklonili zaverom, prevarom,medijskim spinom i kršenjem zakona.Brazil je nestabilan i opterećen mnogim problemima koji su za sada ispod površine ali PLITKO.Sve ono što se dešavalo i proigravalo u manjim džavam latinske amerike će buknuti i u brazilu ali to može značiti i kraj severnoamerričke dominacije u latinskoj americi.Za sada pale lišće u svom back yard ali vatra je nepredvidljiva pojava, lako bukne a teško se gasi:)Sve u svemu vreme brutalnog kapitalističkog isisavanja i pustošenja polako ulazi u drugu fazu, u fazu koja će da pogodi ovoga puta i PREDATORE kako kroz biološke faktore tako i oružano i ekonomski,iako se neki na zpadau lože da je kolonijalizam još uvek moguć to ej samo pusti san.

  2. Cp6a says:

    Ух, нисам се надао да ће с овом праксом да почну овако рано.

  3. Mira says:

    Ekološki imperijalizam! Izbaciće celu 101 vazdušno desantnu brigadu nad Brazilom, svaki paratruper će imati pp aparat sa kojim će da zvekne Bolsenara po glavi! Sve za opstanak Čovečanstva!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u