ЗАШТО ЈЕ СИ ЂИНПИНГ НАЈОПАСНИЈИ ЧОВЕК НА СВЕТУ?

ЗАШТО ЈЕ СИ ЂИНПИНГ НАЈОПАСНИЈИ ЧОВЕК НА СВЕТУ?

21 септембра 2020

Фундаменталне промене одвијају се у Кини, а у њиховом центру стоји председник Си Ђинпинг. Он се, упозорава портал „Политико“, у намери да „Кину претвори у суперсилу која ће доминирати на глобалној сцени (…) драматично удаљава од основних принципа на којима је политика ове земље почивала деценијама“. И зато постаје „најопаснији човек на свету“.Иако актуелни председник „у многоме звучи као његови претходници“ због тога што нагласак ставља на „миран развој“, опомиње „Политико“.

„Кина коју Си предводи другачија је од Кине из деведесетих и двехиљадитих година, када су се лидери САД и Европе надали да ће намамити Пекинг на отварање и на мирну и демократску интеграцију у глобални поредак кога је створио Запад“.

Примедбе „најопаснијем човеку на свету“

Списак замерки на Сијево понашање, које Запад треба да има због тог његовог одбијања да му се подвргне, дугачак је колико и очекиван. Спорно је, практично, све што Си Ђинпинг чини; од подршке коју пружа кинеској индустрији у освајању нових технологија, преко укидања ограничења броја председничких мандата и стања људских права у Хонгконгу и Синкјангу, до иницијативе „Појас и пут“ и подршке „нелибералним владама“ у Ирану, Венецуели и Белорусији.

И зато, борбено позива портал „Политико“, „европски лидери више не могу да приуште игнорисање агресивне ауторитарности Пекинга“, све иако су неки од њих „паралисани страхом од осветничког комунистичког режима који би могао да нанесе штету економским интересима њихових земаља“; ово тим пре што ће импликације споменутих фундаменталних промена у Кини „обликовати глобалне односе у деценијама које су пред нама“.

Ново дно

Имајући овакву атмосферу дубоког неповерења у виду, можда и не треба да чуди што је, овог понедељка, дуго очекивани виртуелни самит лидера Европске уније и Кине завршен без нарочитих резултата, тако да утицајни тинк-тенк „Бројгел институт“ оцењује да самит ничим није оправдао своје одржавање, али је зато показао да су „односи ЕУ и Кине досегли ново дно“.

И кинески „Глобал тајмс“ признаће истим поводом да су се „у последње две године разбуктале контрадикције између Кине и Европске уније“, а „Вол стрит џорнал“ указује и на једно од могућих објашњења: „Кина, некадашњи партнер Немачке у расту, претвара се у ривала”.

Шта је изазвало ово ривалство, и какве ће бити његове последице? Насупрот томе, које су четири области сарадње дефинисали Кина и Русија на недавном састанку својих шефова дипломатије, Ванг Јиа и Сергеја Лаврова? Да ли је Си Ђинпинг заиста најопаснији човек на свету, и шта он заправо смера?

Ово су питања о којима су у „Новом Спутњик поретку“ разговарали Милорад Денда, некадашњи дописник наших медија из Пекинга, и дугогодишњи спољнополитички уредник у Танјугу Борислав Коркоделовић.

Сорошева оптужба

Кинески председник није најопаснији човек на свету, он је опасан по нечије политичке и економске интересе, каже Милорад Денда и подсећа да је „први хитац“ ка кинеском председнику, проглашавајући га за глобалну опасност, упутио Џорџ Сорош у Давосу у јануару прошле године.

„Раст утицаја Кине смањује утицај других земаља“, објашњава Денда, „а своју снагу и моћ Си црпи из чињенице да предводи најмногољуднију земљу на свету, која ће релативно ускоро постати и водећа светска економија и која предњачи и у улагањима у технолошки развој и пружа руку сарадње осталим земљама. Они што стрепе од таквог развоја Кине заправо се плаше за своје досадашње привилегије и монопол који су имали“.

Тај страх од губитка позиција, напомиње Борислав Коркоделовић, додатно је сада подстакнут и тиме што је „у овој грозној 2020. години Кина успела да постигне два огромна успеха — она завршава процес елиминације екстремног сиромаштва, што је епохалан догађај за читаво човечанство, и спрема се да на тржиште избаци чак четири вакцине против Ковида-19, из чега може да се види колико је та земља технолошки узнапредовала“.

Системска разлика

„Управо је пандемија Ковида-19 показала оштру разлику између два система, кинеског који је са болешћу успео да се избори на организован и ефикасан начин, а са друге стране оклевање, несналажење, огромне жртве и неуспех тог такозваног либералног западног система који с овим искушењем није могао да се избори на прави начин… Као покушај одговора на ову непријатну ситуацију, појачана је антикинеска кампања у западним медијима“, указује Милорад Денда, и наглашава:

„Кина не жели да замени САД на месту светског хегемона као што је оптужују. Она не покушава, за разлику од САД, да свој модел уређења државе и друштва наметне другима, већ, напротив, настоји да све оно што је најбоље код других интегрише у свој модел развоја“.

Притом, објашњава Борислав Коркоделовић, „Кина и сама признаје да још није у стању да материјално предводи човечанство, сматрајући себе земљом у развоју којој је потребно још тридесетак година мирног напретка да би до 2049, на 100. годишњицу проглашења НР Кине, постала развијено друштво у сваком погледу. ‘Грех’ Си Ђинпинга можда се састоји у томе што је ове процесе убрзао. И што ће, према проценама ММФ-а, бити једина велика земља која ће ове године забележити позитиван привредни раст, у доброј мери и захваљујући великим улагањима државе у своју индустрију. И то је још један доказ успешности овог система“.Сарадња Русије и Кине

Одличну илустрацију промена које су у току доноси ових дана „Вол стрит џорнал“, откривајући да Кина убрзано сустиже Немачку у области у којој је она доскора суверено владала, у производњи индустријске машинерије.

С тим у вези цитиран је Норберт Ретген, председник Комитета за спољне послове Бундестага, иначе близак сарадник канцеларке Ангеле Меркел, који нерасположено признаје да је „Кини потребна Немачка само док Немачка има технолошку надмоћ. Плашим се да то време пролази. Кина напредује у стицању технолошког лидерства, а ми стагнирамо“.

Истовремено, управо развој науке и високих технологија представља једну од четири главне области сарадње Кине и Русије које су на важном састанку одржаном прошлог петка дефинисали министри Лавров и Ванг Ји.

Преостале три односе се на њихову сарадњу у борби против Ковида-19, на јачање синергије пројеката „Појас и пут“ и Евроазијске економске уније, и на заштиту међународне правде и мултилатерализма.

„То је наставак дугорочне стратешке сарадње две најважније силе на простору Евроазије, али“, закључује Милорад Денда, „и њихов заједнички одговор на растућу антикинеску и антируску помаму на Западу, јер и Москва и Пекинг схватају да заједно томе морају да се одупру“.

(Спутњик)

KOMENTARI9 коментара

 1. milorad3 says:

  mogu samo da ga mrze,on se konsolidovao u vrhu i njegova struja u partiji sada vodi glavnu reč jer se pokazalo da komunisti i kapitalisti ne mogu zajedno da doručkuju,komunisti moraju da budu IZNAD kapitalista inače ove niko ne može obuzdati i kina bi se brzo pretvorila ponovo u zemljju trećeg sveta ako bi se dozvoliko LIBERALNI Mmodel kapitalizma a uspeh u iskorenjivanju teškog siromaštva bi traja o kratko.JEDNOSTAVNO REČENO GAZDE BOLI DUPE ZA SIROTINJU I RADNIKE i UVEK je BILO TAKO.Neko mora da ih natera da se ponašaju socijalno i moralno odgovorno inače primer USA je recimo poučan šta podivljali kapitalizam u svojim završnim fazama može da učini od nekada napredne države u kojoj se poštovao zakon i red,oni su PROPALI a to će se uskoro videti JASNO na ulicama američkih gradova.Bezos i kompanija ih je opljačkala do gole kože i šta sad kada su sve pare i imovina u rukama desetak ljudi?To se u kini neće desiti makar morali da pobiju sve bogataše,ipak je to lakše od nove revolucije:)

 2. Milutin says:

  I Kinu i Rusiju vode državnici, kinez i rus, koji rade u interesu svojih naroda. Zapad vode odnosno kanališu njihov razvoj Multi nacionalne kompanije. I državnici Zapada su pod njihovim jakim patronatom. Otud države Zapada imaju ograničeni suverenitet da rade u interesu svojih naroda. Zato prioritet Srbije treba da bude da jasno iskaže svoj stav da ne želi da sedi na dve stolice i da bude mesto sukoba Istoka i Zapada već mesto njihove saradnje. I da radi dugoročno u interesu svoga naroda. Otud je Srbiji poželjnija Evroazijska unija nego EU koja je izvršila plišanu okupaciju dela Srbije a čije zemlje već stotinama godina radi na rastakanju srbskog navionalnog korpusa na Balkanu.

 3. Риста says:

  ЕУ? Ууууууу...КИНА ЈЕ АМЕРИЧКИ САВЕЗНИК. Споразуми Кине и Русије су само одраз споразума о пљачки Русије преко Кине. Русију шутирају са свих страна а главно оружје Америке које је избацило Русију из седла су тзв споразуми Кине и Русије. Русија је присиљена да продаје све будзашто Кини да би Кина и даље извозила јефтине производе у Америку. Кина је глобално радно тржиште а Америка глобално потрошачко тржиште које је ојачано и са огромним кинеским потрошачким тржиштем. Као што је Европи укинута та улога, а Британија напустила ЕУ, тако исто може да се догоди и Кини и да УЛОГУ Кине преузме касније Индија., као што је Кина преузела улогу Западне Европе. Профитни капитал Америке је достигао савршенство и заиста се претворио у владајућу, глобалну силу. Спутњик са овим транспарентним коментаторима није показао ни најмању жељу да каже истину а има неколико разлога и зашто. Крокодиловић и онај други немају транспарентна права да ствари посматрају онако какве су а вероватно су и ауто НВО амерички играчи уз Спутњик, а други разлог је да они вероватно нису у стању да схвате шта се догађа на глобалној светској сцени Америчких профитних игара. Кина је Америци потписала све што је од ње захтевано, а зашто и не би када је први пут у својој историји обезбедила шаку пиринча сваком Кинезу, али зато не мора да дува и Немачкој. Глобализам је имао клицу настанка у Британији још пре пар векова када је Кина радила за британски капитал који је у прошлом веку пресељен у Америку. Кина и даље напредује по диктату Америке. Између осталог, Американци отварају своје погоне са својим компанијама у Кини и користе јефтину радну снагу Кине. И то је Кина потписала Америци прошле године. Америка није била толико и тако заинтересована за Западну Европу, јер тај део Европе није велик. Четир пута је мањи од Кине. Дефинитивно су ти преговори са Кином склоњени из јавности а завршени негде у Фебруару ове године само нису изнети јавно.

 4. Риста says:

  Кина је Амерички савезник а Русија, Иран и разне Србије света после АМЕРИЧКИХ санкција добијају "пријатељску" руку Кине али да у ту руку ставе полуџабе све своје сировине. Тако је утишана Русија, тако је прошао и Иран. И шта ту има опасно по Запад, када су то све Западне игре? Има још једна нова истина а то је да Запад више није Европа, Канада и Аустралија уз Америку, него је то данас БЕЗ Европе. Западноевропски медији лажу о опасности из Кине. То је све из Америке а Кина је само алат који то прави и моделира. Када мало залута, онда следе нови потписи и Кина то успешно и увек потписује. Тренутно је Кина савршено уклопљена у Америчку профитну глобалну игру и има користи као некад и Западна Европа и Јапан од Маршаловог плана. То је нешто слично и са Кином. Углавном, страда Русија, Иран, Србија и остали слаби играчи а успут стагнира и ЕУ. Америчка главна производна машина Кина, сасвим паметно следи директиве из Америке. А то што ће Немачка изгубити корак је зато што Америци више не одговара и Маршалов план је још пре 30 година постао Историја. Модификација или нови облик Маршаловог плана је Кина и зато Немачка више неће имати важност коју је имала. Уосталом, Мерцедес и још неке технологије Немачке су већ скоро потпуно пресељени у Америку на сличан начин као и после II Светског Рата. Такође и Фиат технологија и Фолцваген технологија. (То су такође и технологије које се користе за производњу оружја. Лемузине су успут) а то је такође и очигледно задње поглавље Маршаловог плана. Деведестих година прошлог века и Русија је у танчине предала сву технологију пропалог СССРа Америци. Сада је скрпила неке нове технологије али , судећи према развоју догађаја и упорном пратњорисању Запада од стране Руса, то ће Русија у некој ситуацији у будућности такође предати Америци. И шта сад ту тражи Немачка? Не схвата да је она на истом месту као и Русија и Иран у Америци? Чак и на далеко нижем месту, јер немачка нема сировине осим локалног значаја. Неће јој помоћи чак и ако послуша и раскине уговор Ток 2, јер те сировине већ иду за Америку али преко Кине. Ток 2 је већ преусмерен дефинитиним поразом Русије и склапањем капитулантског уговора са Кином. Европа није добила чак ни Јужни ток. Он је преусмерен у Турску одакле ће Америка надаље регулисати како ће Европа бити снабедавана са енергентима и колико. То је већ почело са Пољском, тзв Балтичким земљама које су на нивоу Косова, мало је чак и Белорусија окусила то горко вино а тако ће ускоро и цела Западна Европа. Индиректно, уговори Кине са Русијом и Ираном(и неким другим државама не тако великих богатстава) је уствари уговор са Америком који је дозволио Русији и Ирану да дишу на сламчице и мало смире свој узнемирени народ. Али Кинеске сламчице.

 5. Риста says:

  Заборавите на оно "Саће Кина и Русија, па можда и уз Иран и Бразил, Индију и Србију показати Америци". Није то тако једноставно па чак ни ја не схватам све и не мора да значи да сам све у праву, али генерално је тако. Поред мојих нијанси сивог, остало су само нијансе на нијансу. То схватање или подметање аналитичара уопште није данашња игра ГЛОБАЛИЗМА Америке уз резервног сиграча Кину која иако резерва, активно игра на светској сцени, али сцени сировина и производа а не и капитала. Пробала Кина и са капиталом, није да није, почела чак да продаје америчке државне обвезнице, али је касније прекинула јер јој тако наређено. А шта ће бити, па лакше ћете схватити ако отворено погледате истини у очи него ако верујете аналитичарима. Само губите време гледајући у погрешном правцу. Капитулантски уговори Русије(уосталом, иако присилан, сасвим ОПРАВДАН и једино могући и једино корисни у том моменту) са Кином су дебела Табу тема на Истоку а аналитичари поштују табу али своје аналитике базирају само на ономе што сам ја написао као споредно у загради. Ја нисам аналитичар.

  • asdD says:

   ti si burazeru ozbiljno zatarabio. Podhitno na lecenje

   • паџдМУД says:

    ај ви неписмени из Лазе, не мешајте се у нешто што је далеко изнад вас. Читајте вашу лектиру и ватајте муве.

  • Tata je sine says:

   Sine Rista, izvini što te tata nije na vreme posetio da ti donese one lekiće koji ti prave blagi teleći pogled krave na polju deteline. Ja rekoh tvojim lekarima da ti ne daju pristup internetu dok ležiš u bolnici na interventnoj psiho-klinici, kako im je to promaklo. Ne daj se Rista biće prilike da i ti skreneš pažnju na sebe. Znam, jako si tužan i zapostavljen..

 6. Siroti Jozo says:

  Zezajte se sa Kinom pa će da vam odreše Zmaja i napujdaju na vas. E, bate, nema to veze koji je kineski predsednik, svaki je bio car, čim je Kina ostala tolika i jaka. Evo tipičan primer: Kina je sve veća i jača, Srbija je sve manja i slabija, u čemu je problem? Kina ne koristi usluge zapada kao svojih saveznika. Sve zna sama da uradi, use i u svoje kljuse. Ahha, eto ti ga na. A mi se guzimo i dižemo noge prema trampu, bože, koja sramota.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u