Зашто је важан витамин Ф

Зашто је важан витамин Ф

7 децембра 2018

ВЕЋИНА довољно зна о важности витамина за организам и труди се да их унесе у задовољавајућим количинама. Међутим, о значају витамина Ф, који организам, иначе, не ствара, недовољно се зна, иако обухвата групу супстанци неопходних за наш живот. Овај витамин игра главну улогу у стварању одбрамбене равнотеже, а представља и базу од које се синтетизују друге засићене масне киселине, објашњавају стручњаци.

Последица његовог недостатка је губитак воде из организма, што се испољава кроз претерану жеђ. Перутање коже, такође, може да се јави због недостатка витамина Ф. Уколико постоји хронична несташица, могу да се јаве и обољења крвних судова, у виду атеросклерозе, флебитиса, тромбозе, инфаркта миокарда, такође и поремећај у раду јетре, као и смањена отпорност на вирусе и бактерије.

Да би се снабдели оптималним количинама дневно треба унети од 10 до 20 г овог витамина, што се, нажалост, ретко када дешава. Полузасићене масне киселине, у којима се налази витамин Ф, сконцентрисане су у семенкама уљарица – сунцокрету, лану, маку… А да би се задовољиле дневне потребе, довољно је, на пример, попити само две кашике хладно цеђеног сунцокретовог уља.

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u